Sorin Borodi este profesor de matematică la Liceul Teoretic “Alexandru Papiu Ilarian” din Dej și lucrează în învățământ din 1991. 

Acesta a postat pe pagina sa de facebook o fotografie cu o poveste uimitoare, alături de concluziile sale privind învățământul de astăzi.

 

“Postez această poză pe care o consider specială, voi explica din ce motive. Cele 5 fete sunt singurele absolvente din 1946 ale fostului Liceu Grăniceresc din Năsăud, actualul “George Coşbuc.” Probabil vă ȋntrebaţi de ce sunt doar 5… Ei bine, atȃtea au rămas. Aceasta a fost promoţia din acel an. Pentru celelalte, vicistitudinile războiului şi-au pus amprenta.

Comunismul nu era ȋncă  intrat prea puternic la noi. Şi statul romȃn de la acea dată a considerat rezonabil să suporte cheltuiala aferentă. Adică pentru 5 eleve a fost plătit un ȋntreg corp profesoral. Pentru ele s-a organizat bacalaureat. Pe vremea aceea, după un război nimicitor, ȋnvăţămȃntul era considerat prioritate naţională. Şi nu doar la nivel declarativ.

Să comparăm cu situaţia actuală ȋmi pare o blasfemie, o batjocură a unor vremuri ȋn care şcoala mai ȋnsemna ceva. Ce să punem ȋn balanţă pentru a cȃntări vremurile? O individă, ministru acum, al cărei nume ȋmi scapă, despre care auzeam că şi-a demonstrat competenţa prin zona Gerovitalului?  Politruci agăţaţi de funcţii prin ISJ-uri precum viermii, a căror singură raportare este la cumetria şi interesul personal?”

SPUNE-TI PAREREA