Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a făcut o vizită în Israel unde a semnat o înțelegere de cooperare cu Consiliul Regional Brenner. Contactul dintre cele două administrații, Bistrița Năsăud și Brenner, a fost facilitat de Moshe Basch, un evreu născut la Bistrița.

În virtutea cooperării, cele două administrații vor face activ schimburi în mai multe domenii: administrație, cultură, economie ș comerț, știință, educație și tineret.

Astăzi am avut bucuria ca în numele locuitorilor județului Bistrița-Năsăud să semnez “Înțelegerea de cooperare” cu Consiliul Regional Brenner din Statul Israel. 

Am ajuns aici datorită Domnului Moshe Basch, evreu născut la Bistrița, și frumoasei comunități de evrei născuți în România și care acum locuiesc în Regiunea Brenner!

Vreau să îi mulțumesc pentru primirea călduroasă omologului meu, Președintelui Consiliului Regional Brenner, Domnului Doron Shidelov, care alături de comunitatea locală au arborat tricolorul României pe o stradă din localitatea reședință de regiune.

Prin semnarea acestei “Înțelegeri de cooperare”, ne-am asumat să depunem eforturi concertate, pe baza egalității și avantajului reciproc, în vederea promovării contactelor între comunitățile celor două părți și să efectuăm în mod activ schimburi și cooperări în domeniile:

– administrație publică, prin facilitarea contactelor între autoritățile administrațiilor publice locale din cele două unități administrativ-teritoriale, inclusiv în vederea promovării unor acțiuni sau proiecte comune de interes public;
– cultură, prin realizarea de schimburi culturale, organizarea de expoziții, participarea la festivaluri, tabere de creație, etc.;
– economie şi comerț, prin facilitarea contactelor între firmele din cele două regiuni, în domenii diverse de activitate;
– știință și tehnologie, transfer tehnologic şi de know-how prin atragerea în această colaborare a firmelor, universităților şi unităților de cercetare din cele două unități administrativ-teritoriale;
– educație şi tineret, prin promovarea schimburilor de experiență între elevi, cadre didactice din toate formele de învățământ, precum şi identificarea şi valorificarea unor oportunități de învățare a unor profesii şi meserii tradiționale.”, a precizat Radu Moldovan.

SPUNE-TI PAREREA