În perioada 19 – 22 octombrie 2018, a avut loc primul Forum al Curatorilor Uniunii Bibliotecilor, din cadrul programului de Cooperare dintre China și țările Europei Centrale și de Est, organizat de Biblioteca Publică din Hangzhou, China. Inițiativa se înscrie într-o strategie culturală de amploare, care vizează relațiile între China și Europa.
La eveniment a participat și managerul Bibliotecii Județene George Coșbuc din Bistrița-Năsăud.
Astfel, Forumul se adresează deopotrivă bibliotecilor publice din China și celor din spațiul cultural est-european, contribuind la dezvoltarea relațiilor dintre aceste țări. Pornind de la conceptul de cooperare, Forumul Curatorilor Uniunii Bibliotecilor are ca scop principal crearea unui cadru care să permită comunicarea avansată între biblioteci și colectivele de bibliotecari, cunoașterea aprofundată a realităților biblioteconomice din arii geografice și culturale diferite și mobilitatea, încurajându-se astfel, dinamizarea unor segmente sociale și culturale, prin oferirea de servicii de bibliotecă îmbunătățite, modernizate tehnologic, potrivite atât la nivel global, cât și local.

Forumul a avut loc la sediul Bibliotecii Publice din Hangzhou. La acest eveniment important, au participat 160 de bibliotecari, reprezentând 62 de biblioteci, invitate fiind 16 țări din Europa Centrală și de Est (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Latvia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia). La ceremonia de deschidere au vorbit personalități de marcă din spațiul chinez: Sun Yongrong, director general al Biroului Municipal de Cultură, Radio, TV, Film, Presă și Publicații din Hangzhou, Chen Weiqiang, membru în organele de conducere guvernamentale ale municipiului Hangzhou, Sun Bo, membru în Biroul de cooperare și schimburi internaționale, din cadrul Ministerului Culturii și Turismului din Republica Populară Chineză, Rao Quan, director general al Bibliotecii Naționale a Chinei, Ren Qun, membru al conducerii în Departamentul pentru Cultură din Provincia Zhejiang, Ying Hui, director general al Bibliotecii Publice din Hangzhou.

„Cam de două ori cât Berlinul și mult mai mare decât Parisul, orașul Hangzhou (cu peste 8,8 milioane de locuitori) nu este doar fostă capitală a Chinei, ci și municipiu, deopotrivă, depozitar de tradiție și foarte modern. Capitală mondială a ceaiului verde și a mătăsii, cu un produs intern brut pe cap de locuitor aproape de trei ori cât cel al României, orașul nu este mai prejos față de vreo metropolă europeană. Cam tot ceea ce este într-o astfel de metropolă se regăsește aici, cu numeroase lucruri în plus: temple impunătoare, lacuri și păduri atrăgătoare, vegetație tropicală, o bucătărie dintre cele mai variate și mai sănătoase de pe glob. La Hangzhou, toate marile companii din lume caută să ocupe poziții importante. Hangzhou este și orașul unor dintre cele mai bune universități chineze”.

(Andrei Marga / „Ascensiunea globală a Chinei”, 2015)

SPUNE-TI PAREREA