În timp ce apar laptop-uri și telefoane smart menite să ne facă viețile mai ușoare, mai sunt și alți producători de tehnologie care au reușit să pună abilitatea de a crea fenomene digitale în mâinile oricui. Raspberry pi este responsabil de aceeastă acțiune de digitalizare.

Ce face mai exact? Permite folosirea sistemelor de calcul ieftine, de înalta performanță, pentru a ajuta adulții sau adolescenții să învețe, să rezolve probleme și să se distreze. Pe scurt, le permite multora să acceseze calculul și să înțeleagă lumea digitală complexă. Dar cum functioneaza? Dezvoltând resurse gratuite pentru a ajuta oamenii să învețe și prin formarea unor educatori care să-i ajute pe ceilalți să câștige cunoșțințe.

Raspberry Pi, cunoscută sub denumirea de cutie de tip ARM GNU / Linux cu un cost mai redus. Aproape de dimensiunea unui card de credit, acest mini-computer dezvoltat în Marea Britanie poate fi conectat la un ecran de computer sau TV și poate funcționa împreună cu o tastatură și mouse standard.

Acest dispozitiv poate ajuta studenți de toate vârstele să exploreze computerele și chiar să învețe programarea în limbaje precum Scratch sau Python. Dacă până acum aveați impresia că sunt inferioare desktop-urilor, ar fi cazul să clarificăm lucrurile. Raspberry Pi poate face tot ce face un computer obișnuit. Să poată reda muzică, să redea clipuri video, să facă foi de calcul, să proceseze texte, să navigheze și multe altele. Asta nu este tot, poate interacționa și cu lumea exterioară. Și-a dovedit folosința putând fi folosit în stații meteo, sau bine cunoscutele parent detectors.

Lansată cu idea de bază de a face mai clare noțiunile de informatică de bază în școli și în țările în curs de dezvoltare, mai multe generațîi de Raspberry Pi au fost lansate până în prezent. Cu prima lansare având loc în 2012 (Pi 1) în modelul de baza A și o specificație superioară B, a doua generație (Pi 2) a fost lansată în 2015, urmată de Pi 3 în februarie 2016. Aceste plăci sunt disponibile în diferite game de prețuri de la $6 până la $100 și chiar mai mult în funcție de caracteristicile suplimentare.

Din ce este compus Raspberry Pi?

Design-ul Raspberry Pi se bazează pe un system Broadcom BCM2835, pe un cip (ȘoC) incluzând un CPU ARM compatibil cu o viteză variind de la 700MHz la 1,2 GHz. Memoria plăcii poate varia de la 256 MB la 1 GB RAM.

De obicei nu este inclus și hard disk-ul sau unitatea solid-state încorporate. În schimb se bazează pe un card SD pentru încărcarea și stocarea pe termen lung a datelor. Având de la una până la patru sloturi USB, ieșire video HDMI, o mufă fono de 3.5mm pentru audio, Raspberry Pi oferă o alternative profitabilă pentru desktop-uri. Versiunile mai mari includ și portul Ethernet 8P8C, WiFi 802.11n și Bluetooth.

De ce este Raspberry Pi important pentru IoT?

Având în vedere costul și dimensiunile foarte accesibile, Raspberry Pi este un nume popular în lumea calculatoarelor. Capacitatea sa de a rula pe o versiune specială a Windows 10, numită Windows 10 IoT Core, Raspberry Pi, se clasifică că fiind un dispozitiv IoT și una dintre platformele cheie pentru studierea IoT.  Dar este sufficient? Dacă ar fi să îi ascultăm pe experți, Raspberry Pi împreună cu câteva dintre caracteristicile sale, cum ar fi mărimea mică, consumul redus de energie și ușurința în gestionarea cloud-ului, fac din Pi un dispozitiv important pentru IoT.

Pentru a intra și mai mult în detalii, Raspberry Pi, este un computer complet care utilizează o varietate de limbaje, precum Python, Ruby, PHP și Java. Aplicațiile IoT pot fi ușor dezvoltate în Javascript cu framework-ul Johnny-Five.

Cu o cerere din ce în ce mai mare pe piață dispozitivelor IoT, plăcile main oi se confruntă cu dimensiuni tot mai mari, totuși dispozitivele precum Raspberry Pi, țin pasul și sunt un adversar competitiv pentru rivali.

SPUNE-TI PAREREA