Sănătatea ochilor și îngrijirea vederii în cazul copiilor și adolescenților sunt lucruri mai importante decât am crede. Pe lângă disconfort și incapacitate de concentrare, un văz deteriorat poate anula șansele unui copil de a urma o anumită carieră.

Responsabilitatea educatorilor din grădinițe, școli și licee este de a îndruma părinții la un consult oftalmologic/ optometric pentru observarea anomaliilor oculare la copii, pentru că unele cariere nu mai pot fi urmate cu o vedere scăzută incorectabilă (pilot, șofer profesionist, cadru militar etc. )

Semne importante la copii care necesită o investigațieoptometrică și/sau oftalmologică:

1. Fuge un ochi (permanent sau intermitent) sau ambii alternant – strabism ce trebuie corectat din timp, înainte de a se ajunge la complicații ca ambliopia (acuitate vizuală – AV – scăzută ce nu mai poate fi corectată) sau diplopia (vedere dublă)

2. Când copiază de pe tablă, strânge din ochișori și deseori copiază greșit – miopie sau astigmatism

3. Citește de la o distanță foarte mică – miopie.

4. Nu se poate concentra la aproape, obosește repede la scris și refuză  problema propusă – hipermetropie

5. Lăcrimare continuă, inflamații în regiunea oculară, ochi roșii- simptomele pot semnala o alergie sau conjuctivită (contagios)

6. Asimetrii faciale mari – distanța inegală între cei doi ochi, înălțimea diferită a ochilor față de linia buzelor, sprâncene coborâte, etc.

7. Dacă i se oferă un obiect, întinde mâna într-o altă direcție ca să-l apuce

8. Dificultăți în recunoașterea culorilor.

Insistați asupra efectuării controalelor de rutină anuale în grădinițe și școli!

Dar, mai presus de toate, este recomandat să efectuați aceste controale de rutină la copii și adolescenți, adresându-vă unui cabinet de optică medicală.

Iana Optic, cabinetul de optică medicală situat pe strada LiviuRebreanu nr. 5 oferă consultații și ochelari special concepuțipentru copii.

Copiii și părinții trebuie să evite folosirea îndelungată a calculatoarelor, tabletelor și telefoanelor mobile, pentru că duce la oboseală oculară și intelectuală! Totuși, având în vedere că timpul petrecut de copii și adolescenți în fața unor astfel  de device-uri este destul de mare, sunt recomandate lentilele antireflex care să îi protejeze. Pentru adolescenți, purtarea ochelarilor poate fi un element cool, chiar dacă nu au un defect de vedere. Oricum, acesta este un lucru benefic pentru că lentilele îi protejează de lumina din exterior, dar și de lumina asigurată de sistemele de iluminare din interior, precum și de radiațiile ecranelor, evitând, astfel, dezvoltarea, în timp, a problemelor de vedere.

La Iana Optic găsiți  consultanță, sfaturi utile, ochelari și lentile pentru cele mai exigente cerințe!

Și, nu uitați, petreceți cât mai mult timp cu copiii în spații deschisr pentru dezvoltarea corectă a funcției vizuale.

SPUNE-TI PAREREA