Aspectul „vintage“ care face parte din farmecul Transivaniei, a fost pus în valoare cu un eveniment inedit, la Teaca: o degustare de vinuri vechi, într-o interpretare cu totul nouă, pe peronul gării, alături de nostalgica Mocăniță a Transilvaniei.
Evenimentul a fost organizat de Asociația de Dezvoltare Interocomunitară Turism în Bistrița-Năsăud și Asociația Mocănița Transilvaniei, cu sprijinul Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și al primăriilor Lechința, Teaca și Cetate.
Vinul de Lechința, un brand vechi, denumit și Vinul Împăraților, a fost reînviat de cele șapte crame din Podgoria Lechința – Lechburg, Liliac, Jelna, Casa de Vinuri Zaig, Harșianu, Vie Vin și Valea Ascunsă.
Sunt uimitoare avântul, energia și creativitatea cu care s-au reinventat, în ultimii ani, vinurile din zona județului Bistrița-Năsăud, unde, domeniile viticole din Lechința au rămas cu un renume important în domeniu.
Observator BN a scris câteva dintre poveștile de succes al vinurilor de Lechința, un brand vechi, într-o poveste nouă.
Jelna, o zonă favorabilă vinificației care face parte tot din podgoriile Lechința, este un exemplul elocvent în ceea ce privește potențialul unui investitor de a pune în valoare un produs, atât în ceea ce privește grija pentru calitate, dar și preocuparea pentru promovare și imagine. Cu un aspect unic, minimalist și original, sticlele de vin de Jelna se găsesc în magazinele de băuturi, în restaurante din toată țara și la diverse evenimente.
Vinurile de Jelna sunt produse în serii limitate și dau posibilitatea amatorilor de vin de a gusta o băutură la un preț accesibil, dar la aceleași standard de calitate a unui vin ceva mai scump din Noua Zeelandă, de exemplu. Fostul primar al comunei Cetate, Daniel Moldovan, este cel care s-a aventurat, acum câțiva ani, pe acest tărâm imprevizibil al vinificației, iar Darius Pripon, winemaker (inginer oenolog), se ocupă procesul sofisticat de producere a vinului de Jelna, dar și de amprenta unică a acestui vin, al cărui gust este fabricat, în mare parte, de măiestria naturii.
La Dumitra, există un loc tihnit unde timpul pare să aibă o curgere mai lentă și vinul are un gust echilibrat, nobil, ce nu are nevoie de prezentări pline de snobism și „înflorituri“.Zona Dumitrei a fost scoasă de pe harta zonelor favorabile pentru viticultură, dar inginerul Octavian Harșianu a descoperit, în arhive istorice și monografii vechi, imagini cu dealurile Dumitrei, acoperite de vie. Zona Dumitrei a fost populată cu sași veniți de pe Rin, care au adus cu ei butași de vie și le-au plantat aici. Soiul de vin Pinot Gris, cultivat la Dumitra, a obținut în anii 1930, la Montpellier, titlul de cel mai bun vin din acest soi, din Europa.
Octavian Harșianu a reușit să învie o tradiție de peste 870 de ani, a cultivării vinului, de către sași, și totul a pornit de la iubirea sa pentru pământ.
El a făcut studii în agricultură generală și a avut șansa de a lucra în agricultura „mare“, în Bărăgan. A făcut și cursuri de viticultură și vinificație și a lucrat la Murfatlar, pe vreme când, spune el, „Murfatlarul făcea vinuri adevărate“.
Octavian Harșianu și-a început activitatea în viticultură în 2013 și prodcuțiile sale de struguri au crescut constant, de la patru tone la hectar, la 12-14 tone. A plantat struguri din soiurile Fetească Albă, , Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat, Merlot, Fetească Negră, Traminer, Pinot Gris, Pinot Noir și Neuburger, iar, pentru a fi transformat în vin, fiecare ciorchine este atent selecționat, pentru ca niciun bob să nu fie atacat de făinare, mană sau putregai.
Gustul vinului de Dumitra reflectă, în mod perfect, imaginea unor vii îngrijite cu dedicare și perseverență, imaginea unui loc simplu și tihnit. Octavian Harșianu preferă să se ocupe chiar el prezentarea vinului său, la evenimentele de profil, și nu acceptă snobismele și artificiile somelierilor de astăzi.
Cristiano Guarato este un italian stabilit în România de 15 ani. El a cumpărat Crama Lechința, contruită în 1962, în fostele beciuri ale sașilor, dar și mai mult teren pe care a cultivat viță de vie. Astfel, a luat naștere brand-ul Lechburg, un vin a cărui primă producție datează din 2015 și începe deja să își atragă aprecierea specialiștilor în țară și peste hotare.
Cristiano s-a stabilit în România acum 15 ani, dar a activat aproximativ 10 ani într-un cu totul alt domeniu. Pentru preocupările viticole și vinicole avea o pasiune personală pe care, în cele din urmă, a transformat-o în afacere.