Drumul destinat celor care au curaj, răbdare și sunt pregătiți pentru orice fel de provocări într-o călătorie, a fost inaugurat ieri, în ciuda vremii neprietenoase cu drumeții.

În jur de 100 de oameni, înarmați cu pelerine și haine groas,e au participat la eveniment. printre ei s-a numărat și președintele Consiliului Județean, Emil radu Moldovan.

„Înfruntând vântul, ploaia și frigul, alături de circa 100 de iubitori ai proiectului Via Transilvanica am deschis oficial acest traseu în județul Bistrița-Năsăud!

Primii 134 de kilometri din “Drumul care unește”, pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud sunt practicabili începând de astăzi! Accesul este permis doar pe jos sau cu bicicleta!

De asemenea, în cursul dimineții am avut o ședință de lucru la sediul Tășuleasa Social, cu Președinții Consiliilor Județene și Prefecții județelor prin care va trece Via Transilvanica. Mă bucur mult că și-au asumat rolul de a susține acest proiect frumos si de a ne aduce pe noi, românii, mai aproape unii de alții!

Felicitări Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, tuturor voluntarilor implicați în proiect, sponsorilor, primarilor, Ocoalelor silvice, Salvamont și tuturor instituțiilor care au susținut acest proiect!

Limita Via Transilvanica este una singură: cerul!“, a scris el pe pagina sa de facebook.

Via Transilvanica este un proiect Tășuleasa Social, un traseu de aproape 1000 de kilometri care pornește din Drobeta Turnu Severin, trece prin Bistrița-Năsăud și ajunge la Mănăstirea Putna, legând simboluri istorice, tradiții și locuri deosebite din România.

Traseul din Bistrița-Năsăud a fost finalizat cu ajutorul Consiliului Județean și a unităților administrative prin care trece acest drum, dar și cu sprijinul mai multor firme și instituții.

Comunele prin care trece drumul Via Transilvanica sunt: Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului Bistrița Bârgăului, Livezile, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț și Monor. Cele 135 de borne care marchează traseul de pe raza județului Bistrița-Năsăud au fost sculptate de artiști.

„În acest weekend a fost vorba despre Via Transilvanica, despre mulți oameni din multe instituții, voluntari, parteneri, despre trei luni de zile în care s-a muncit pentru fiecare kilometru, despre noi și despre tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru!

Pentru prima oară de când vorbim despre acest drum, am reușit să ne strângem într-un loc și să sărbătorim. Să sărbătorim în primul rând că avem 134 km din traseul Via Transilvanica, dar la fel de important, să ne bucurăm că ne-am găsit cu toții rolul în poveste și că o facem să fie monumentală.

Vineri am ridicat monumentul Via Transilvanica, Crucea de Fier, să ne amintească de Camino de Santiago din Spania, drumul de pelerinaj care ne-a deservit ca inspirație. Începând cu ridicarea monumentului, am sărbătorit 18 ani de activitate Tasuleasa Social, cu oamenii apropiați nouă, voluntari care duc mai departe povestea Tășu și odată cu ea, toată frumusețea umană, prietenia și încrederea că putem face lucruri care să conteze.

Sâmbătă am pus în funcțiune prima porțiune de traseu Via Transilvanica! Ploaia măruntă ne-a ținut aproape și într-un fel greu de explicat persoanelor care nu au venit să experimenteze, a fost vremea ideală pentru a parcurge împreună, toți cei care ne-am adunat la sărbătoare, 2 kilometri din Via Transilvanica. S-au spus lucruri, s-au oferit felicitări, dar ceea contează: știm ce avem de făcut, iar de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin, nu ne mai oprim.

Cale bună, prieteni de drum!“, a transmis Tășuleasa Social.

SPUNE-TI PAREREA