Discuțiile despre greșelile din manualele școlare care au avut loc în Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților au început cu laude despre cât de bine și la timp au fost livrate 2,5 milioane de manuale, care au reprezentat “700 de tone de maculatură”.

Reprezentanta Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) a dat vina pe colaboratori. Dar a ținut să menționeze că este un manager de succes, pentru că a reușit tipărirea a 105 titluri, cu numai 4 tehnoredactori și 5 redactori.

Șefa EDP nu vede greșeli în manuale, ci „o oarecare virgulă pierdută pe undeva”.

În manualul pentru clasa a VI-a de Limba română există un dezacord între subiect și predicat, dar și semne de punctuație puse greșit. În manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, orașul Turnu Măgurele din Teleorman este poziționat în locul municipiului Drobeta-Turnu Severin, din Mehedinți, Marea Moartă este pusă pe hartă în loc de Marea Roșie, un stat nu există, iar regiunea Ruhr, din Germania, este greșit scrisă Rhur.

În manualul de Istorie de clasa a VI-a, Michelangelo este trecut ca fiind Buonarotti, nu Buonarroti, cum este corect, se fac trimiteri către hărți inexistente și se dau explicații care induc în eroare elevul.

Elevii din clasa I află din manualul de Matematică și explorarea mediului că numărul 12 este mai mare decât numărul 16. Maria Mihaela Nistor este mulțumită de ce a făcut editura pe care o conduce cu manualele școlare și are numai cuvinte de laudă.

„Închipuiți-vă ce eforturi supraomenești s-au derulat aici, pe parte de transport, pe parte de editare, scriere, și vreau să le mulțumesc atât autorilor, cât și colegilor din DTP, celor din Ministerul Educației, precum și colaboratorilor, pentru ducerea la bun sfârșit cu succes a acestui proiect”, spune Mihaela Nistor, conform Libertatea.

Cât despre erorile „strecurate” prin manuale, Nistor a îndemnat audiența să facă o diferență între „erorile științifice și o oarecare virgulă pierdută pe undeva”.

Manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, retipărit, pentru că erata lui ar fi încă jumătate de manual

Șefa EDP dă vina pe autori pentru greșelile din manuale și se gândește la un posibil sabotaj în cazul manualului de Geografie. Mai mult, ia în calcul și să îi dea în judecată pe autorii de manuale.

În manualul de Geografie pentru clasa a VI-a sunt atât de multe greșeli încât nu se ia în calcul decât o retipărire. Erata lui ar fi încă jumătate de manual.

SPUNE-TI PAREREA