Într-o ţară în care dreptul la educaţie e garantat de Constituţie, ştiaţi că sunt sute de elevi, doar în judeţul Bistriţa-Năsăud, care, toamnă de toamnă, nu au ghiozdane sau rechizite pentru a începe şcoala? Ştiaţi că părinţii fac eforturi incredibile pentru a le asigura copiilor minimul necesar educaţiei? Poate că e imposibil ca fiecare copil să aibă, în noul an şcolar, ghiozdan nou, penar, acuarele, creion, cu mină, stilou, radiere şi câteva tipuri de caiete. Poate că societatea nu le poate oferi tuturor şanse egale, dar sunt oameni care le fac viaţa mai bună copiilor care, de multe ori, uită sau nu au motive să zâmbească.

Joi seara, în jurul orei 18.00, ajungem în curtea şcolii din Sângeorzu-Nou, comuna Lechinţa. Ştiam ce se întâmplă, dar nu ştiam cum se procedează. Vreo 7-8 copii, aliniaţi şi zâmbitori, stăteau cuminţi, lângă Voluntarii Asociaţiei OM. Într-o căruţă, vreo 7-8 ghiozdane, colorate şi burduşite de rechizite, aşteptau să fie adoptate de micuţi. “O să spun o dată, numele noastre şi, cine reţine şi spune primul două nume, primeşte primul ghiozdan”, le spune Alina Diana Pop copiilor.

“Gusti şi Alina”, spune repede, o fetiţă, care primeşte primul ghiozdan. Urmează apoi Daniel, Darius, Cosmina, Mândra… până la ultimul, copiii şi-au primit ghiozdanele noi, nu înainte de o provocare, aceea de a le prinde din aer, aruncate de voluntari. “O singură rugăminte avem, să daţi tot ce puteţi la şcoală, anul acesta”, este mesajul transmis de voluntari şi de profesori micuţilor elevi.

A fost unul din episoadele Ghiozdănelii 2018, campanie iniţiată de Asociaţia OM (Oraşul Mariei) şi aflată la a doua ediţie. 219 ghiozdane noi, echipate full-option, donate de oameni buni la suflet, au fost împărţite în toate cotloanele judeţul Bistriţa-Năsăud, de la Vermeş până la Nepos sau Slătiniţa. Voluntarii au adunat ghiozdanele din timp, pe baza unor liste de necesităţi şi au umblat apoi, câteva zile, prin judeţ, pentru ca fiecare copil să-l primească înainte de începerea anului şcolar. Muncă multă, dar răsplătită cu bucuria copiilor.

O parte din poveştile copiilor sunt prezentate pe pagina de Facebook a Asociaţiei OM şi tot acolo, cei care au donat ghiozdane, văd la ce copii au ajuns. Asociaţia OM face această campanie pentru al treilea an consecutiv şi cu siguranţă nu se va opri aici.

“Oficial, am încheiat ghiozdăneala3, 2018. Azi am livrat ultimul ghiozdan din cele 219 dăruite de voi. Suntem bucuroși, încântați, obosiți. Ne-ați emoționat și surprins cu implicarea voastră sufletească. Știm că nu v-a fost ușor să robotiți prin magazinele de profil, să dichisiți penare, să alegeți creioane colorate și carioci, să răsfoiți caiete și să căutați răspunsul la întrebarea: ce naiba mai e și caietul acela cu foi veline???
Mulțumim din tot sufletul Clujului. Măi, voi chiar sunteți tare faini. La anul punct de colectare acolo, clar. Mulțumim #austrienilor, fără voi … nu eram. Bistrița, ești tare! Suntem tari” – Asociaţia OM – la finalul campaniei.

SPUNE-TI PAREREA