Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Sorin Roşu Mareş, spune că populația este dezinformată, în unele emisiuni televizate, despre pesta porcină africană.

“Eu spun că mulţi sunt dezinformaţi, în acest moment, prin ceea ce se transmite de anumite persoane, în anumite talkshow-uri şi aşa mai departe. Adică, că nu se iau măsurile corespunzătoare, că această boală este indusă, că vrem să lichidăm toţi porcii din ţara asta. Sunt ipoteze alarmante şi care nu fac altceva decât să inducă panica în populaţie, ceea ce nu este în momentul de faţă un lucru bun, pentru că, în momentul în care este declarat focar, se lichidează acel focar, aceasta este prima măsură”, a declara Sorin Roșu Mareș în cadrul unei conferințe de presă.

Mareș spune că în România au fost sacrificaţi aproximativ 128.000 de porci, din totalul de 4,5 milioane, iar numărul localităţilor afectate este de 159, care reprezintă mai puţin de 7% din totalul localităţilor din judeţele în care au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană.

“Referitor la informare, vă pot spune că în toate judeţele, dar în absolut toate judeţele s-au transmis către prefecturi, pentru a informa populaţia, iar prefecturile la rândul lor au transmis primăriilor afişe, anunţuri, informări. În primul caz care a apărut în România anul trecut, la 30 iulie 2017, pe graniţa cu Ucraina, în Satu Mare, am iniţiat, într-o noapte am făcut acest lucru, am pus bannere la intrarea în ţară, la vamă, în care spuneam: nu transportaţi carne din Ucraina, pentru că poate fi contaminată”, spune  secretarul de stat în MADR.

Sorin Roșu Mareș spune că oamenii care și-au pierdut animalele vor fi despăgubiți de stat.

SPUNE-TI PAREREA