În perioada imediat următoare la nivelul judeţului sunt planificate mai multe activități în spațiul public, la care participă un public numeros. Totodată, în zonele montane se estimează o creștere a turiştilor în stațiunile turistice şi în zonele frecventate de către aceştia, fapt ce impune adaptarea misiunilor din competența Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, astfel încât să fie asigurată o capacitate corespunzătoare de acțiune și intervenție pentru asigurarea unui climat de normalitate şi crearea condițiilor necesare creșterii gradului de siguranță a cetățenilor, cu o medie de 98 de jandarmi zilnic. În sprijinul jandarmilor bistriţeni se vor afla şi jandarmii din cadrul Grupării Mobile „Regele Ferdinand I” din Târgu-Mureş.

Astfel, în perioada minivacanţei care se apropie sunt organizate manifestări publice sportive şi cultural–artistice cu public numeros, context în care se impune adoptarea unor măsuri pentru asigurarea ordinii și siguranței publice.

Jandarmii asigură măsurile de ordine publică la manifestările sportive, cultural-artistice şi religioase organizate în perioada 15–19 august a.c., în municipiul Bistriţa şi în localităţile Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi, Piatra Fântânele, Coşbuc, Prundu-Bârgăului, Feldru, Dobric, Lunca–Ilvei, Rodna, Lechinţa, Telciu, Ciceu Corabia şi Mărişelu.

Misiunea forțelor de ordine vizează asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, protecţia participanţilor la aceste evenimente, prevenirea şi combaterea oricăror fapte care aduc atingere normelor de convieţuire socială, precum și monitorizarea şi descurajarea grupurilor de persoane turbulente.

Jandarmeria recomandă cetăţenilor să dea dovadă de vigilenţă în locurile aglomerate, să fie atenţi la bunurile şi obiectele personale, să îşi asigure încuietorile portierelor la autoturisme, să supravegheze copiii și să nu poarte obiecte de valoare care pot atrage atenţia.Totodată, reamintim cetăţenilor că pot solicita, ori de câte ori este nevoie, sprijinul echipajelor de jandarmi aflate în dispozitiv fie direct, fie prin apelarea numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Jandarmii montani – misiuni în perioada minivacanţei

Jandarmii montani se vor afla permanent în zonele de agrement special amenajate pe raza judeţului, în zonele montane. Jandarmii Postului Staţiune Balneară Sîngeorz-Băi, vor asigura măsurile de menţinere a ordinii publice pe raza staţiunii.

Jandarmii Postului Montan Rodna se vor afla la datorie în zonele turistice şi pe traseele montane frecventate de către turişti din Parcul Naţional Munţii Rodnei, Valea Blaznei şi Valea Vinului iar jandarmii Postului Montan Piatra-Fântânele vor asigura măsurile de ordine publică în zona Castelului Dracula şi a Lacului Colibiţa.

Informaţii suplimentare

Având în vedere faptul că unele persoane doresc să îşi petreacă această perioadă în aer liber, jandarmii recomandă tuturor cetăţenilor să respecte şi prevederile Legii nr. 54 din 19 martie 2012, privind desfăşurarea activităţilor de picnic, care reglementeazã aceste activitãţi desfãşurate pe domeniul public ori privat al statului şi/sau al unitãţilor administrativ-teritoriale cu scopul prevenirii, reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului, asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei, generat de practicarea inadecvatã a activitãţilor de picnic.

Recomandările pe care le fac jandarmii pentru această perioadă sunt legate de respectarea de către turişti a unor reguli de bază atunci când se află în natură: să nu aprindă focul în zone neamenajate sau în imediata apropiere a pădurii, să respecte regulile privitoare la traseele montane, să nu se abată de la acestea şi să nu lase în urma lor resturi menajere, care pot dăuna mediului înconjurător.

De asemenea pentru orice problemă pe care o întâmpină în spaţiul montan, turiştii pot apela cu încredere la ajutorul oferit de jandarmii montani din Rodna şi Piatra Fântânele în orice împrejurare care le poate pune în pericol integritatea fizică şi nu numai, sunând la 112.

SPUNE-TI PAREREA