Peste 30 de elevi și profesori din localitatea ucraineană Reni, regiunea Odesa, au fost, marți, 31 iulie, oaspeții Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în cadrul taberei „Acasă la noi”, program organizat de Despărțământul Năsăud al ASTRA și finanțat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Ei au vizionat la mediateca Bibliotecii Județene filmul „Cartea care unește”, dedicat înființării Filialei „George Coșbuc” din Glodeni, Republica Moldova, după care Ioan Pintea, directorul instituției, i-a invitat pe oaspeți în Clubul Cultural „CoșBook”, unde le-a prezentat istoria acesteia, le-a vorbit despre fondul de carte și publicații pe care îl deține Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, ca și despre proiectele actuale și de viitor ale bibliotecii. „Ne bucură faptul că d-l Ioan Seni își invită mereu oaspeții români din Republica Moldova și Ucraina să viziteze mai întâi biblioteca noastră, semn că suntem gazde bune și avem ce să le arătăm oaspeților noștri!”, a spus Ioan Pintea.

   A urmat un program artistic deosebit, prezentat de unii dintre elevii și profesorii de la Centrul de Creație al Copiilor și Tineretului din Orașul Reni și a fost făcut un schimb de suveniruri.

    „Sîntem impresionați de oamenii de aici, de tot ceea ce se face pentru noi, de activitățile care ne sunt propuse pentru această săptămână, în care vom sta la Bistrița și în județ. Ne-a impresionat mult alocuțiunea d-lui director Ioan Pintea și, în general, tot ceea ce se face în bibliotecă pentru popularizarea cărții românești, nu numai în România, dar și peste hotarele ei. Am privit cu mare atenție filmulețul realizat despre proiectul filialei dvs din Raionul Glodeni, Republica Moldova, și chiar ne-am spus, de ce nu, cândva, un astfel de proiect să fie realizat și la noi, la Reni, pentru că și acolo se citește românește și toți sînt dornici de carte românească. Din păcate, acum în orașul Reni nu mai este nici o școală românească, deși mai demult, la Reni veneau copiii români de prin satele dimprejur pentru a-și face clasele de liceu în limba română. Acuma, toate clasele sunt cu predare în limba ucraineană, limba de stat, căci școlile românești nu mai sînt din perioada Uniunii Sovietice” ne-a declarat profesorul Andrei Tcaci, conducătorul grupului.

 Oaspeții de la Reni au vizitat secțiile Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, iar la final cu toții au participat cu entuziasm la tradiționala fotografie din fața Bibliotecii.

SPUNE-TI PAREREA