Aproape o sută de persoane au fost prinse în cadrul Mișcării E-Commerce 2018. În luna iunie a anului curent, Poliția Română, împreună cu alte state Europene (27 la număr), a luat parte în cadrul acestei operațiuni. Planul a avut ca scop lupta împotriva infracțiunilor din mediul online. Centrul European de Criminalitate Informatică din cadrul Europol a asigurat conlucrarea dintre participanți. Centrul s-a bucurat de ajutor direct de la instituții financiare și non-financiare, retaileri și producători de carduri.

Autoritățile din fiecare jurisdicție au format patrule de inspecții și investigație pentru a strânge probe împotriva grupărilor specializate în activități ilegale (fraude în mediul online și nu numai). Printre altele, în urma investigațiilor, organele competente au descoperit aproape 20 de mii de operațiuni frauduloase cu carduri piratate sau compromise; o pagubă estimată la peste 9 milioane de dolari. Aproape opt zecimi din fraudele cu carduri sunt comise pe internet. Paguba aceasta însumează miliarde de euro în fiecare an la nivel global.

Pentru a face cumpăraturi online în siguranță, trebuie mai întâi să identificăm magazine legitime.

Căutarea de informații despre magazin, mai exact despre problemele întâmpinate de clienți, este de mare ajutor. Un site legitim are de obicei un aspect curat și se încarcă repede. Poate cel mai important lucru pe care un magazin online trebuie să-l aibă este conexiune securizată HTTPS. Aceasta trebuie să apară pe toate paginile magazinului, mai ales pe paginile cu coșul de cumpărături și pe paginile de finalizare a comenzilor. De regulă, nu există temei pentru ca magazinul să ceară clientului date suplimentare în afară de nume, adresa de livrare și datele cardului. Furnizarea de date personale fără motiv precum codul numeric personal (CNP-ul) trebuie evitată.

Un alt lucru important ce trebuie făcut este verificarea paginii de contact a magazinului. Numele firmei însărcinate cu administrarea sitului, numărul de înregistrare fiscală, adresa fizică și numărul sau numerele de telefon. Aceste informații cheie pentru magazinele online din România pot fi verificate pe site-ul Ministerului de Finanțe sau pe site-ul Agenției Naționale de Administrare a Finanțelor (ANAF). De asemenea, folosirea aplicației dedicată a magazinului diminuează șansele pentru vulnerabilități.

Utilizatorul trebuie să fie precaut nu doar la cumpărăturile online, ci și la administrarea conturilor sale de pe situri diverse, precum siturile de jocuri. A seta o parolă pentru sistemul de operare, folosirea unui antivirus de renume, a nu lăsa browserul să memoreze nicio parolă. Acestea sunt doar câteva dintre metodele inteligente promovate de către cei de la PokerStars în a preveni furtul de date și de bani din conturile de jocuri. Cei la Blizzard Entertainment (companie populară de jocuri video), de asemenea oferă sfaturi în ceea ce privește securitatea conturilor.

Infracțiunile cibernetice reprezintă un fenomen global, destul de răspândit. Efortul de investigare este unul complex, deoarece necesită nu doar coordonare la nivel local și național – ci și colaborare cu state străine, companii multi-naționale și instituții internaționale. În comiterea acestui gen de infracțiuni sunt implicați nu doar infractori mărunți, ci și grupări de crimă organizată. Adesea mecanismul de furt este multilateral dezvoltat – situri web și conturi pe rețele de socializare prin intermediul cărora se practică metoda phishing și atacuri cibernetice.

Tranzacțiile online, însă, pot fi făcute în mod sigur și liniștit. Prudența consumatorului, prima dintre virtuți, este ceea ce contează.

 

SPUNE-TI PAREREA