Festivalul Internațional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistrița” a fost anulat din cauza unor dificultăți financiare. Anunțul a fost făcut de către unul dintre inițiatorii evenimentului, poetul Dan Coman.

„Din motive obiective (financiare), Festivalul internațional de poezie și muzică de cameră Poezia e la Bistrița se suspendă”, a anunțat el.

Festivalul era programat pentru perioada 12-15 iulie. Pe lângă artiști din România, Polonia, Republica Moldova, Spania, Austria, Rusia și Olanda, festivalul îi avea ca invitați pe Mihai Șora, filosof și eseist român, dar și membru de onoare al Academiei Române, figura dominantă a protestelor antiguvernamentale din ultima perioadă, în România, dar și pe scriitorul Mircea Cărtărescu.

Evenimentul urma să ajungă la cea de-a 10-a ediție, iar anularea lui a stârnit tristețe și indignare în rândul suținătorilor acestui eveniment.

„După capul meu, festivalul Poezia e la Bistrița ar fi fost un argument pentru faptul că sărbătorirea Centenarului include și lucruri adevărate și bune, nu doar festivisme goale.
Sper ca oamenii de care depind deciziile financiare ale Bistriței să găsească banii cu care ar cumpăra – ca în fiecare an – vizibilitatea pe care o aduce unui loc orice brand cultural bine construit acolo. Nu-i deloc puțin lucru, chiar dacă nu crezi în poezie” (Mihaela Ursa)

„Dan Coman & Marin Mălaicu Hondrari au construit la Bistrița, în ultimul deceniu, un festival de poezie și muzică de cameră cum nu există al doilea în lume.
Iar festivalul, la rândul lui, a construit un public de poezie colosal: puteai să vezi, în sinagoga din Bistrița, și peste 200 de oameni ascultând, notând versuri, imagini, nume de poeți sau de cărți. Strălucirea aia din ochii lor când ascultau frumusețea îți dădea certitudine că specia asta a noastră merită, totuși, să existe.
Acum, „din motive obiective (financiare)”, cea de-a zecea ediție a festivalului s-a anulat. Cred că autoritățile din Bistrița nu înțeleg că n-au anulat un festival – ci chiar pe ele însele. Fiindcă au transformat, printr-o decizie stupidă, Bistrița într-un oraș care nu se luptă pentru propria frumusețe – ba chiar o calcă brutal in picioare.
Pentru Dan & Marin – tot respectul pentru ce ați făcut până acum. Pentru autoritățile „obiective” – rușine. Ați distrus ce s-a construit, cu dragoste & profesionism, într-un deceniu” (Radu Vancu)

„Meandrele concretului. Festivalul de Poezie și Muzică de Cameră ”Poezia e la Bistrița”, aflat la a X-a ediție, s-a anulat din motive financiare. Unul din cele mai importante și mai relevante evenimente culturale din România, coordonat de scriitorii Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari, care au adus la Bistrița scriitori și muzicieni străini și români de top și care au crescut un public literar tânăr extraordinar nu merită susținut.

În ultimii 10 ani la ”Poezia e la Bistrița” s-au lansat cărți și scriitori multipremiați, s-a creat un public literar extraordinar, dar ce contează?! Brandul Bistriței e struțul și nimic nu ne împiedică să o mărităm anual pe Zamfira, pe o căruță de bani.

Mi se pare firesc. Ca oraș, e ca și cum ai fi umblat în zdrențe poetice și muzicale cincizeci de ani și în ultimii zece ai fi fost obligat să ieși în lume în frac. În fond, frumusețea e insuportabilă, ca orice alt corp străin. Mai mare rușinea!” (Ana Dragu)

SPUNE-TI PAREREA