Arborele de lalea, un copac destul de rar la noi în țară, este, de ani de zile, mândria Parcului Municipal din Bistrița. Acești arbori fac parte din familia magnoliei, răspândiţi în toată emisfera nordică: America de Nord, Europa şi Asia.
Arborele înflorește o dată la patru ani și momentul este încărcat de entuziasm, chiar dacă florile sunt detul de greu de observat de la înălțime.
Arborele lalea din parcul din Bistriţa are în jur de 100 de ani și începep să dea semne de degradare.

În 1995, copacul de lalea a fost declarat un monument al naturii. În Bistrița, a mai fost plantat un astfel de arbore în 2009, iar în 2013 au mai fost sădiți și alți puieți. Aceștia vor înflori abia după 15-20 de ani de la sădire.

Biologul Ciprian Samoilă a atras atenția că arborele este uscat și are o scorbură de aproximativ un metru.

„8 stejari seculari nativi din Schullerward, au căzut la datorie pe motiv că reprezintă un pericol pentru oameni, în timp ce un arbore străin, Liriodendron tulipifera (arbore lalea) de pe meleaguri americane, cu un trunchi despicat, cu o scorbură de circa 1m și ramuri grele uscate, stă bine mersi în picioare și “veghează” asupra părinților cu copii ce se relaxează sub și lângă el. Arborele e considerat ocrotit de către autoritățile locale“, a scris Ciprian Samoilă în grupul Biodiversitatea și Geodiversitatea jud. Bistrița-Năsăud

foto: Ciprian Samoilă

Acesta a făcut referire la momentul în care, în pădurea Schullervald, au fost tăiați patru stejari. Copacii au fost tăiați de către angajați ai Primăriei Bistrița, decizia fiind luată de o comisie formată de specialiști din cadrul Ocolului Silvic Municipal Bistrița. Specialiștii au apreciat că stejarii reprezentau un pericol pentru cetățeni, existând riscul să se prăbușeacă. Tot Cirpian Samoilă atrăgea atenția, la acel moment, că stejarii erua habiatul unor insecte protejate de lege – croitorii.

Reamintim că problema copacilor doborâți de vânt, în locurile publice intens frecventate de oameni, este una reală. În 17 septembrie 2017, un bărba de 57 de ani, surprins de o furtună pternică ce a devastat Bistrița-Năsăud, a murit strivit de un copac, în timp ce încerca să își protejeze nepotul.

 

SPUNE-TI PAREREA