Via Transilvanica, un proiect marca Tășuleasa Social, a fost lansat astăzi la Alba Iulia, fiind unul dintre proiectele prilejuite de anul centenarului. Este vorba de un traseu de aproape 1000 de kilometri care pornește din Drobeta Turnu Severin, trece prin Bistrița-Năsăud și ajunge la Mănăstirea Putna, legând simboluri istorice, tradiții și locuri deosebite din România. La eveniment au luat parte mai multe personalități, printre care Mircea Miclea, Dragos Bucurenci, Principele Nicolae, Tibi Useriu si Toma Coconea, dar și oficialități din Bistrița-Năsăud: președintele CJ, Emil Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț.

Vi Transilvania este un drum care va putea fi străbătut pe jos, la fel ca faimoaselel poteci de pelerinaj din Spania, USA sau India. Iată câeva detalii despre drum, pe pagina oficială a proiectului:

Drumul spre identitatea Transilvaniei
Ne-au inspirat potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, am văzut că astfel de drumuri au influențat culturi, au format comunități și au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau.

Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților.

Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne ințelegem mai bine pe noi – ca nație.

Via Transilvanica

Sunt cărările noastre
Traseul pe care îl vom amenaja are 950 de km, de la Drobeta Turnu Severin la Putna, iar din experiența noastră de drumeți, se poate parcurge în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilități de cazare si masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. Vom căuta să prezentăm cele mai corecte informații despre gradul de dificultate al traseului.

Fiind vorba de amenajarea unui drum extins, aceasta se va face în mai multe etape, o primă porțiune fiind prevăzută pentru 2018 – primii 100 km: Putna – Pasul Tihuța.

Vă invităm să cunoașteți la pas frumusețea acestor locuri!

„La 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, socotim de datoria noastră să realizăm un proiect care să promoveze și mai mult identitatea Transilvaniei ca parte a României. Identitatea Transilvaniei este dată de cadrul natural-geografic unic, istoria ei milenară, diversitatea culturală și etnică și conexiunile ei cu celelalte regiuni ale României.
Drumurile au unit întotdeauna oamenii și locurile. Ele dau un sens și conferă o experiență unică.
În acest context, Asociația Tășuleasa Social a lansat astazi proiectul – Via Transilvanica (Calea Transilvaniei) la Alba Iulia.
Via Transilvanica va promova natura, istoria și multiculturalitatea Transilvaniei. Acest drum de 950 km lungime va lega Transilvania cu Dunărea (Podul lui Apolodor din Damasc) și cu Bucovina (Mănăstirea Putna).
Dupa o sedinta de lucru cu reprezentanti ai celor 10 judete prin care traverseaza Via Transilvanica, ONG-uri ,GAL-uri si personalitati care sprijina acest proiect, a avut loc evenimentul lansarii in Piata Cetatii din Alba Iulia.
Tasuleasa Social multumeste pe aceasta cale celor prezenti, Consiliului Judetean Alba prin domnul Presedinte Ion Dumitrel care a fost gazda evenimentului, sprijinul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud prin domnul Presedinte Emil Radu Moldovan si a Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud prin domnul Prefect Ovidiu Victor Frenţ. Prin prezenta dansilor si sustinerea neconditionata a proiectului Via Transilvanica s-a reusit un dialog cu toti reprezentantii Consiliilor Judetene prin care trece drumul nostru, si anume: Mehedinti, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brasov, Harghita, Mures, Bistrita-Nasaud si Suceava. Toti actorii judetelor reprezentate impreuna cu ONG-urile si GAL-urile prezente ne-au garantat sprijinul si suportul din partea lor la tot ceea ce inseamna realizarea acestui drum.
La evenimentul lansarii proiectului din Piata Cetatii ne-au onorat cu prezenta Ambasadorii “Via Transilvanica”, sustinatori care au luat cuvantul si au exprimat suportul in promovarea drumului. Au fost prezenti domnul Mircea Miclea, doamna Mihaela Miroiu, Dragos Bucurenci, Bogdan Branzas, Tibi Useriu si Toma Coconea.
Am fost bucurosi sa-l avem alaturi de noi si pe Principele Nicolae al Romaniei care a adresat cateva cuvinte despre necesitatea unui astfel de drum in Romania, un drum care poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta, singur sau cu prietenii, și care va porni de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima data în țara Regele Carol I, va strabate Transilvania cu toate bogațiile culturale ale ei și va ajunge pana la Putna unde se odihnește Ștefan cel Mare.
Via Transilvanica, un drum care uneste!”, a anunțat asociația Tășuleasa Social pe pagina oficială de facebook.

Afla cum poți contribui și tu pentru ca acest drum sa devina realitate: www.viatransilvanica.com, Facebook Via Transilvanica!

Preșdintele CJ BN, Radu Moldovan, a apreciat că acesta este unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte ale centenarului și că Via Transilvanica este construită pe modelul El camino.

”Drumul care unește” – Via Transilvanica s-a lansat azi la Alba Iulia!

Poate cel mai îndrăzneț și concret proiect dedicat românilor și României, acum în an centenar, marca #TășuleasaSocial!

Via Transilvanica va fi construit pe modelul ”El camino”, cu un traseu de aproape 1.000 km care străbate 10 județe.

Începe la Drobeta Turnu Severin, locul în care Regele Carol I a intrat în țară, tranzitează Munții Cernei, Sarmisegetusa Regia și Capitala Marii Uniri. Crește mai apoi alături de sași și secui, curgând prin Călimani și județul Bistrița-Năsăud, până în Bucovina, la Putna, locul în care se odihnește Ștefan cel Mare.

M-am bucurat că acest proiect reunește 10 județe din provinciile istorice ale României și pune la masă administrațiile județene care indiferent de culoarea lor politică au achisat la acest proiect măreț! În acest sens, îi mulțumesc pentru primirea și suportul pentru acest proiect, domnului Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba!

Sunt alături de acest proiect prin tot ceea ce pot, atât ca voluntar Tășuleasa, cât și ca Președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud”, a scris Radu Moldovan pe pagina sa de facebook.

SPUNE-TI PAREREA