Festivalul celtic Transilvania se va defășura în perioada 20-22 iulie 2018, pe platoul de lângă Băile Figa, orașul Beclean. Vor avea loc concerte, expoziții, demonstrații de luptă, lecții de istorie și activități interactive. Într-un comunicat de presă, organizatorii au transmis tot ce trebuie să știți despre această ediție a Festivalului Celtic Transilvania, inclusive artiștii care vor concerta:

Festivalul Celtic Transilvania este un eveniment complex, unic în România, şi chiar în estul Europei, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică a perioadei celtice a Transilvaniei, cu muzica folk, rock si metal. Acesta este un eveniment pentru întreaga familie, de la nepoți la bunici.

 

In principal ne dorim prezența tinerilor, a familiilor cu copii, parinti  si bunici, deoarece evenimentul a fost gandit ca o manifestare inedita pentru intreaga familie si pentru categorii largi de varsta.

 

Festivalul Celtic Transilvania etaleaza manifestări inedite și cu o capacitate semnificativă de asimilare a informațiilor transmise în cadrul acestui eveniment, cu scop educațional. În acest scop vom adapta mijloacele de mediatizare în așa fel încât ele să aibă o rată de impact cât mai mare în rândul segmentului de public vizat.

 

Ne propunem să aducem în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale vieții celților si a altor civilizatii antice care între sec. VI. I.Hr. – IV D.Hr. au trăit în imediata apropiere a orașului nostru. Ai ocazia sa vezi pe viu istoria care ai citit-o in carti, sau sa afli lucruri noi, inedite.

 

Daca iubesti muzica folk, rock si metal, reconstituirea istorica, in special din perioada celtica a Transilvaniei, iti place sa stai la cort in mijlocul naturii, urasti sa asculti artistii preferati in spatii inchise sau ingradite, sa stai la cozi imense, urasti sa fi departe de scena si nu poti intra in contact cu artistii atunci FESTIVALUL CELTIC TRANSILVANIA este exact ceea ce cauti !

 

In fiecare dintre cele 3 seri ale festivalului veti avea parte de concerte ale unor trupe sau artisti valorosi. Doar aici poti fi aproape de scena sau sa interactionezi cu artistul la o bere, intr-un cadru natural, amical .

 

CEL MAI IMPORTANT SI NEAPARAT DE STIUT, ACCESUL LA TOATE ACTIVITATILE FESTIVALULUI CELTIC TRANSILVANIA ESTE GRATUIT !

 

Participantii vor avea parte de o tombola la care pot castiga premii importante .

Cei veniți din alte localități pot campa la cort în imediata vecinatate a locației noastre, se pot caza la cabanele din satul de vacanță Băile Figa sau la multitudinea de pensiuni din zona, vezi https://www.cazarebailefiga.ro/.

Locatia festivalului a fost atent aleasa, pe platoul de vis-a-vis de Baile Figa, o zona pitoresca la margine de padure, de unde se vad in departare muntii care stau de straja.

 

  1. Activități de reconstituire istorica

– expoziții îmbrăcăminte celtică;

– demonstrații de lupte 1 la 1, 2 la 2;

– demonstrații de tir cu arcul;

– demonstrația cavaleriei dacice;

– demonstratii de lupta ale celtilor;

– lupte de gladiatori;

– prezentari de arme.

– prezentare viata militara garnizoana romana

– organizare si tactica militara romana

– lupte intre barbari si romani

– activitati artistice romane si barbare ( dansuri, muzica)

 

  1. Activități interactive cu publicul (copii și adulți) : de tir cu arcul, aruncarea cu sulița, jocuri dacice, jocuri celtice, atelier de țesut la razboi, atelier de prelucrare a lemnului, atelier de confecționare a camășilor din zale de fier, atelier de confectionat podoabe, atelier de fierarie.

 

Aceste activitati vor fi sustinute de catre trupe de reenactment din tara si strainatate, alcatuite in principal din specialisti, arheologi si istorici, pentru o reconstituire istorica cat mai apropiata de realitate. Reconstituirile se vor desfasura pe baza informatiilor si datelor stiintifice provenite din cercetari.

 

Gruparile prezente la editia 2018 vor fi :

 

  1. HISTORIA RENASCITA (Romania)
  2. GETO-DACII DIN MOLDOVA (Romania)
  3. AMICII MUZEULUI (Romania)
  4. TERRA CELTICA (Polonia)
  5. LATEN ART (Cehia)
  6. CASTRVM NOVIS (Romania)
  7. OMNIS BARBARIA (Romania)
  8. VIRTUS ANTIQUA (Romania)

 

Pe lângă activitățile demonstrative și interactive in editia a V-a un loc important îl ocupă și activitățile concertistice grupate pe genuri muzicale (folk, celtică și rock), activități cărora li se vor aloca câteva ore în fiecare seară a festivalului.

Concertele vor fi susținute de artiști în vogă ai genurilor alese, atat din Romania cat si din strainatate, invitați pe criterii valorice nu comerciale.

Din numeroasele solicitari de la diverse trupe si artisti atat din Romania cat si din strainatate am ales cateva conform unor criterii valorice si pe baza preferintei publicului.

 

Artistii alesi sa concerteze la editiia a – V-a, 2018, sunt :

 

1.IRDORATH ( Belarus) – fantasy folk – una dintre trupele in voga in Europa fiind invitati permanenti la marile festivaluri de profil

2.ALTAR OF OBLIVION (Danemarca) – maestrii danezi ai genului epic doom metal

3.PLEMYA (Belarus) – experimental etno metal – trupa descoperita si lansata de catre noi la editia 2017 a festivalului celtic, in prezent cea mai in voga trupa pe segmentul genului

4.VRANI VOLOSA (Bulgaria) – cea mai titrata trupa din Europa a genului pagan metal

5.SELFISH MURPHY (Romania) – celtic punk. Trupa romaneasc care da lectii de muzica celtica chiar si irlandezilor. Se vede acets lucru din calendarul incarcat el turneelor europene sustinute in fiecare an

6.BEAUTY AND THE RAT (Romania) – alternative/grunge

7.ERA DIVINA (Romania) – simfonic metal

8.AETHER (Polonia) – melodic death metal – trupa descoperita si lansata de catre noi la editia 2017 a festivalului

9.HTETHEMETH (Romania) – experimental metal – ceam mai originala trupa din Romania, a reprezentat tara noastra la vestitul festival Wacken din Germania

10.ZNICH ( Belarus) – folk metal –  o trupa cu peste 20 de ani vechime, maestrii folk metalului din Belarus

11.HAMYRIS (Romania) – melodic death metal- trupa descoperita si lansata in 2016 la festivalul celtic

12.SYN ZE SASE TRI (Romania) – simfonic black metal – cea mai titrata trupa e genului din Romania. Pe ultimul lor album au fost invitate sa cante cele mai mari nume ale scenei rock din Romania, Nicu Covaci, Kempes, Aura, etc

13.CORBU (Romania) – etno rock

14.OPEN ACCES (Polonia) – simfonic folk metal

15.NIBURTA (Ungaria) – folk core metal – Cea mai titrata trupa a genului din Ungaria

16.HOK-KEY  (Belarus) – folk metal – alaturi de Znich sunt considerati parintii folk metalului din tara lor

17.ANDREW MCGUINNES (Irlanda) – irish folk rock – politician si rocker ijn acelasi timp a fost primarul orasului Kilkenny si unul dintre cei mai infocati promoteri ai Romaniei in strainatate. Andrew va fi la a 4 –a lui prezenta in cadrul festivalului celtic

18.HIRAETH (Romania) – melodic death metal

19.THERMAL FAULT (Romania) – heavy metal

20.ADAIRIA (Romania) – simfonic/opera metal – Proiect al prim sopranei Operei Romane din Cluj, Veronica Fizesan. Aceasta va pregati special pentru festivalul celtic cateva bijuterii ale genului metal intr-o alta maniera interpretativa

21.CELTIC FAIRIES (Romania) – lied/opera/rock/metal – un proiect care a luat nastere la initiativa noastra si va fi o surpriza pentru public. Proiectul este un duet intre Veronica Fizesan soprana a operei din Cluj si Gina, membra a Asociatiei Celtic Transilvania si vocalista in trupa black metal Ethernus.

22.AN THEOS (Romania) – folk metal – pionierii genului in Romania

23.SYMPHRESS (Romania) – progresiv rock

24.GAV (Romania) – heavy metal- Trupa tanara din Cluj descoperita si sustinuta de catre Celtic Transilvania

25.TENEBRES (Romania) – black/gothic metal

26.AEON SUN (Romania) – Gothic/Black metal

 

În cadrul festivalului vor fi organizate standuri cu produse de artizanat la care vor fi invitați artizani și meșteșugari populari să își expuna/vândă creatiile, standuri cu produse tradiționale alimentare, standuri cu produse ale sponsorilor, standuri informative, produse merchandise ale trupelor participante, produse de arta de diverse tipuri, produse rock fashion, cd-uri, vinyl-uri, etc

 

Publicul participant la festival va avea la dispozitie o multime de posibilitati de distractie. Pe langa concertele rock si portia mare de istorie primate la pachet acestia se vor putea relaxa la Baile Figa care se afla vizavi de locatia noastra.

In acest sens primaria Beclean a facut o concesie publicului oferind tuturor participantilor cate o ora acces gratuit la baile Figa, doar pe baza de documente de identitate. Cei care vor sa petreaca mai mult timp vor trebui sa achite contravaloarea unui bilet de acces.

O alta modalitate placuta de petrecere a timpului in perioada festivalului la dispozitia publicului este o partida de calorie in injcinta Hergheliei Beclean care este la cateva minute de locatie.

De asemenea Becleanul este fosta resedinta si proprietate a familiei nobiliare maghiare Bethlen si pot fi vizitate fostele castele ale familiei sau cimitirul acestora.

Festivalul este organizat de catre Asociatia Celtic Transilvania in parteneriat si cu sprijinul esential al Consiliului Judetean Bistrita Nasaud si Primaria Beclean.

Asteptam alaturi de noi pentru sustinerea si dezvoltarea festivalului a altor parteneri interesati. Suntem deschisi la orice propuneri de colaborare.

Vrem ca in curand sa devenim un festival etalon al judetului si al Romaniei pe aceasta nisa. Publicul care vine in fiecare an in numar tot mai mare au zis ca suntem un festival unic sic el mai frumos din Romania.

Deci nu uitați, în perioada 20-21-22 iulie 2018 pregatiți-vă să petreceți 3 zile şi 3 nopți de neuitat, la un festival unic, intr-o atmosfera unica!

 

Pentru alte informatii ne gasiti pe facebook pe pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/785251488312741/

Fotografii de la editiile anterioare gasiti  accesand link-ul https://www.facebook.com/pg/CelticTransilvania/photos/?ref=page_internal

 

 

SPUNE-TI PAREREA