Președintele PNL BN, Ioan Turc, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre sistemul de pensii din România și situația îngrijorătoare privind raportul angajați-pensionari la ora actuală.

„Pilonul I de pensii este fondul public din care sunt plătiți actualii pensionari din contribuțiile actualilor salariați, indiferent că aceștia lucrează în domeniul public sau în domeniul privat.
Adică din cei 25% CAS, reținuți din salariul brut, 21,25% se transferă către pilonul I de pensii, iar 3,75% către pilonul II de pensii.
Pilonul I sau pensia din pilonul I… chiar dacă se bazează pe conributivitate, ea nu poate fi transmisă ca moștenire, indiferent ce se întâmplă cu proprietarul acestui drept.
Pilonul II de pensii este un fond administrat privat, compus din fondurile individuale ale tuturor angajaților care au astăzi sub 45 de ani. Pilonul II funcționează pe principiul acumulării și multiplicării. Banii din pilonul II de pensii pot fi retrași – contribuția plus profitul, la împlinirea vârstei de 60 de ani. Pot fi retrași integral sau proprietarul acestui fond poate să opteze pentru o pensie lunară. Această contribuție lunară se cumulează cu pensia provenită din banii strnși la pilonul I de pensii. Repet, banii din pilonul II de pensii sunt proprietatea celui care contribuie și pot fi lăsați moștenire”, a explicat Ioan Turc.

Pilonul II de pensii a fost introdus de guvernarea PNL pentru a preveni un colaps în sistemul public de pensii.

„De ce pilonul II? Pentru faptul că, în viitor, o întreagă generație care reprezintă un vârf demografic, va ieși la pensie. Or, pe actualul sistem de contribuții al celor muncesc și direcționarea contribuțiilor către cei aflați la pensie, venitul va fi total insuficient. Astăzi, raportul salariat-pensionar este de 1 la 1. După ieșirea la pensie acestei generații care, repet, reprezintă un vârf demografic, raportul va fi de 3 la 1. Adică trei pensionari la un angajat.
Sistemul de pensie privat a fost introdus de PNL, în guvernarea 2005-2008, și a făcut parte din programul de aderare a României la Uniunea Europeană, pentru a preveni un colaps absolut previzibil în sistemul de pensii”, a mai spus Ioan Turc.

Ioan Turc a atras atenția cu privire la demersurile guvernării PSD-ALDE de naționaliza fondul privat de pensii.

„Ce face PSD-ALDE? Încă din primăvara anului trecut au anunțat naționalizarea pilonului II de pensii. Ulterior, n vară, ministrul de finanțe din acel moment a făcut din nou referire la naționalizarea pilonului II. Dar, datorită reacțiilor venite din societatea civilă, datorită opoziției pe care PNL a făcut-o, destul de eficient, PSD-ALDE și-au schimbat strategia. Deci vor să o facă în două etape. Prima: diminuarea contribuțiilor de la 5% la 3,75%, după care urmează naționalizarea acestui fond care reprezintă, în sumă absolută, peste 9 miliarde de euro.

Ce a făcut Partidul Național Liberal pentru a opri PSD-ALDE? În primul rând, a depus la avocatul poporului o amplă documentație pentru ca avocatul poporului să poată ataca la Curtea Constituțională această ordonanță 82 (ord. 82/2017). Conform Constituției, doar avocatul poporului poate ataca o ordonanță care nu a fost dezbătută în Parlament.
Partidul Național Liberal a anunțat ferm că dacă amendamentul pe care l-a propus la ordonanța 82 va fi acceptat, adică o creștere la 6%, așa cum a fost stabilit clar prin programul de aderare la Uniunea Europeană, atunci va vota ordonanța 82. Altfel, nu vom vota ordonanța 82 și vom ataca atât la instanțele naționale, cât și la instanțele europene, acest demers al PSD-ALDE, pentru că s-a încălcat un drept la proprietate„, a mai declarat Turc.

„Vreau să se înțeleagă un lucru foarte clar. Actualul raport între numărul de salariați și numărul de pensionari exclude orice fel de acumulare la pilonul I. Dimpotrivă, există un deficit de 14 miliarde de lei anual.
În mod categoric, actualii angajați, viitori pensionari, pe un raport de 3 la 1, n-au nicio șansă la pensie. Dacă PSD-ALDE continuă acest demers, afectează de o manieră cumplită viața viitorilor pensionari. De aceea am început o campanie la ivel național , o campanie care prevede informări, acțiuni de stradă, strângere de semnături. PNL Bistrița-Năsăud are pregătiți un număr de 70 de voluntari care vor fi angrenați în acest efort și, cu siguranț, ne veți putea găsi și în stradă”, a mai atras atenția președintele PNL

SPUNE-TI PAREREA