Noi manevre ale primarului orașului Sângeorz-Băi! O combinație pe care a făcut-o cu tatăl său, pentru o parcelă de teren, l-ar putea costa chiar mandatul de primar!

Documentele oficiale arată negru pe alb că tatăl primarului, Traian Ogâgău, a primit, în chirie, un teren de la Primărie, în zona Cormaia.

Conform portalului on-line al Registrului Agricol, Traian Ogâgău (tatăl primarului), a depus, în luna martie, o cerere la Primăria Sângeorz-Băi, pentru închirierea unui teren. Cererea a fost avizată favorabil, fără a fi trecută însă prin Consiliul Local și fără licitație, așa cum prevede legea! Apoi, s-a întocmit un contract de închiriere pentru terenul pe care l-a primit tatăl primarului.

Pentru a nu exista dubii asupra condițiilor în care se poate închiria un teren proprietate publică, cităm din legea nr. 213 din 17 noiembrie 1998, privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia: „Art. 14. – (1) Închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale se aprobă, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, iar contractul de închiriere va cuprinde clauze de natură să asigure exploatarea bunului închiriat, potrivit specificului acestuia și Art. 15. – Concesionarea sau închirierea bunurilor proprietate publică se face prin licitaţie publică, în condiţiile legii”.

Pe lângă faptul că a închiriat un teren proprietate publică, fără licitație și hotărâre de Consiliu Local, Traian Ogâgău riscă și un conflict de interese, pentru că a adus un folos materiel pentru o rudă de gradul I. Conform legii nr. 161/2003, „primarii şi viceprimarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentrul soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.

Suprafața terenului este de 2600 de metri pătrați și are destinația de pășune. De îndată ce a primit terenul, familia lui Traian Ogâgău s-a pus pe treabă. Mai mulți stupi de albine au fost amplasați pe terenul închiriat de la Primărie, teren pentru care tatăl primarului ar putea încasa și subvenție de la APIA.

Manevra l-ar putea costa scump pe primarul Traian Ogâgău, care riscă cel puțin un conflict de interese, dacă Agenția Națională de Integritate intră pe fir.

Un caz asemănător s-a petrecut în județul Constanța. Primarul comunei I.C. Brătianu, Viorel Chiriță, a fost condamnat, în 2015, definitiv, la închisoare cu suspendare. „Chiriţă Viorel, în calitate de primar al comunei I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi fără să fie emisă o hotărâre de Consiliu Local sau să fie organizată vreo licitaţie publică, a încheiat un contract prin care Primăria a închiriat inculpatei Dumitru Chiriţă Roxana Virginia, fiica sa, o suprafaţă de 37,5 ha”, a fost rechizitoriul procurorilor în cazul lui Chiriță, care avea să fie condamnat cu suspendare.

 

 

 

 

 

 

3 COMENTARII

  1. cel mai bun primar pe care l-a avut sangeorzul. a facut cele mai multe proiecte, pentru el si pentru familia lui. e greu de inteles cum au putut sa voteze oamenii un asemenea primar, care are un singur scop> imbogatirea proprie!

  2. A injurat oamenii, a fost prins abtiguit la volan, si-a cumparat audi, a dat contracte oamenilor sai pe bani publici. Acum i-a dat si la taicas-o un teren al Primăriei. Oare câte mai trebuie să facă ca să se sezizeze organele abilitate?

  3. o vorba romaneasca spune asa: ce ati samanat, aia culegeti… desi imi pare rau pentru singeorzeni le pot spune doar atata: data viitoare cand puneti stampila, beliti bine ochii, ca altfel beliti… punga… ca doara ce ati gandit…

SPUNE-TI PAREREA