La 80 de ani și cu o vastă experiență în agricultură, inginerul Octavian Harșianu l-a impresionat astăzi pe ministrul Agriculturii din România, Petru Daea, care i-a făcut astăzi trei vizite.

La prima oră a dimineții, ministrul agriculturii a ajuns la ferma de creștere a porcilor din rasa Mangalița, deținută de către Octavian Harșianu chiar în municipiul Bistrița. Ministerul Agriculturii a lansat un program de subvenții privind rasele de porci Mangalița și Bazna, iar ferma bistrițeanului Harșianu este un exemplu de practică pozitivă în domeniul creșterii acestei rase, denumite și porcul-somon. Carnea de mangalița este cunoscută pentru gustul aromat și proprietățiile pozitive ale unturii, comparabilă cu grăsimea de somon sau chiar uleiul de măsline. Ferma inginerului Hrașianu se întinde pe o suprafață destul de vastă, porcii au libertate de mișcare, nămol pentru scăldat, sunt păziți de un gard electric și sunt hrăniți cu porumb și iarbă.

„Un om care are o vârstă apreciabilă, un om deosebit, un suflet de român formidabil și o minte sclipitoare, care iată ce poate face într-un loc. Un asemenea exemplu îmi dă puterea să dau drumul la program și în alte zone ale țării pentru că sunt multe suprafețe, foarte multe suprafețe care pot fi valorificate. Porcul poate crește în libertate cu cheltuilei mici, investiții reduse„, a spus Petrut Daea în cadrul vizitei sale la ferma de porci.

Pe programul ministrului, în timpul șederii în Bistrița-Năsăud, s-a aflat și o vizită la ferma aceluiași Harșianu, o fermă de oi din rasa suffolk, o rasă crescută pentru carne. Ferma din Blăjenii de Jos are și un efectiv de metiși, rasa suffolk încrucișată cu țurcana românească, un soi cu rezultate foarte bune privind producția de carne.

„Aici sunt metișii… cu țurcana noastră dau rezultate foarte bune. Vorbesc și de spor de creștere în greutate. Vând berbecuții la începutul lui octombrie la 54-55-57 de kg. Metișii cu țurcană merg foarte bine. Fără probleme de sănătate”, a explicat Octavian Harșianu.

„M-am simțit confortabil pentru că am lângă mine un om care a slujit demult această profesie, un inginer consacrat, un conducător destoinic, un om care se exprimă foarte ușor prin rezultate. Ați văzut acolo, vedeți aici. Pe un suprafață mică de teren, într-un mod organizat, bine conturat, în pantă… trebuie să ții oile în pantă ca să nu se facă noroi, nicio târlă nu se așează la piciorul pantei, sub nicio formă din, varii motive. Este un loc al hărniciei și al minții ascuțite”, a concluzionat Daea după vizita la ferma de oi.

Petru Daea a făcut și a treia vizită pe un domeniu al inginerului Octavian Harșianu, la crama sa din Dumitra, unde a plantat și aproximativ 10 hectare de viță de vie și a obținut un vin cu aromă unică, datorată condițiilor meteo deosebite, solului dar și experienței și cunoștințelor vaste în domeniul viticulturii.

„După Revoluție, aici s-a distrus totul. Păcat, nu era nimic comunist… era rodul muncii noastre. Viile au fost distruse. La 73 de ani, am zis ia să încerc eu într-o fostă podgorie care, în 1930, cu Pinot Gris, a luat locu întâi în Franța, la un soi iubitor de soare, de căldură… Luând premiul întâi în Europa, soiul este denumit în analele viticulturii „paradoxul viei”. Am zis hai să încerc să fac ceva și poate o să facă și alții după mine așa cum au început cu Mangalița.
Am plantata primele două hectare… apoi încă două și încă două și am făcut 10 hectare . Am făcut asta și ca să reabilitez puțin podgoria Dumitra și ca să am un loc plăcut de muncă pe ultima sută de metri”, i-a povestit Octavian Harșianu ministrului agriculturii.

Citește și:

Vinul de Dumitra, băutura „de viță nobilă“ din Bistrița-Năsăud. Cum a renăscut o podgorie descoperită în documente istorice. Ce șanse dăm turismului viticol (FOTO)

Ministrul și celelalte oficialități au degustat vinurile de dumitra, vinuri nobile, cu un gust simplu, echilibrat, care nu are nevoie de prezentări sofisticate și care se datorează unei experiențe vaste în domeniul viticulturii, dar și unei atenții deosebite privind caracteristicile unui vin bun.

Anul acesta, Crama Harșianu din Dumitra a scos la lumină soiul Pinot Gris, un vin demi dulce, obținut în condiții climatice nespecifice. Pinot Gris este un soi iubitor de termperaturi ridicate, de o climă de care podgoria Dumitra nu dispune. Este numit „paradoxul viei” pentru că reușește să acumuleze foarte mult zahăr, în aceste condiții nespecifice. Gustul său, la fel a a altor soiuri de vin de Dumitra are o caracteristică specială, datorată unei brize montane: vântul care vine dinspre munți, adună toate aromele de pe unde trece și acestea sunt asimilate prin frunze, de către vița de vie. Briza montană este o condiție deosebită, dar la fel este și solul, care conține cristale de tuf vulcanic.
Inginerul Octavian Harșianu are și un aparat special cu care măsoară carateristicile vinului, de la aciditate la conținutul de sulf, și, astfel, poate aprecia calitatea vinului de Dumitra în raport cu alte vinuri din țară.

Ministrul Petru Daea s-a declarat extrem de încântat de vizitele pe care le-a făcut la fermele și la crama inginerului Octavian Harșianu și și-a exrimat aprecierea față de personalitatea și munca lui.

SPUNE-TI PAREREA