Pentru cine nu știe, Alexandru Pugna, cântărețul, e secretar de stat la Ministerul Culturii. Pus de partid, nu neapărat pentru calitățile sale manageriale în alte culturii, ci pentru a-i mulțumi că a candidat odată la parlamentare și a luat mai multe voturi decât Ioan Oltean, Pugna e inodor și incolor. Putem spune cu mâna pe inimă că PSD Bistrița-Năsăud a tras un cartuș orb în cazul lui Pugna, pentru că, în locul său, putea să numească pe cineva care să facă diferența la Ministerul Culturii, în Anul Centenarului și nu numai.

Poate chiar și Alexandru Pugna putea să facă ceva notabil la cultură, dacă nu se mulțumea cu autosuficiența rezumată la prezența la slujbe, sfințiri și câteva spectacole folclorice, care nu aduc nici un strop de plus valoarea culturală județului, cu atât mai puțin țării. Dacă scotocim prin presa bistrițeană care îl mai amintește pe Pugna în unele articole, putem citi doar „a fost prezent” și nicidecum „a propus proiectul X”, „a realizat proiectul y”.

Astăzi, s-au comemorat 100 de ani de la moartea poetului George Coșbuc și singurele evenimente au fost pe plan județean. De asta spunem că Sandu Pugna, care se presupune că e la butoane, a ratat șansa de a fi cu adevărat mare secretar de stat, pentru că nu a inițiat niciun proiect prin care să-l comemorăm pe Coșbuc la nivel național. Pentru că a rămas blocat la stadiul „pană de păun”, îi dăm noi câteva idei pe care le putea pune în practică.

Putea să organizeze un concurs de poezie, cu premii atractive, la nivel național, să facă un documentar spectaculos pe care să-l difuzeze astăzi, pe televiziunile importante sau dezbateri despre viața și opera lui Coșbuc. Așa, două-trei idei care ne-au venit repede în minte, că noi nu frecăm menta pe bani publici și n-avem timp de meditație prelungită, precum domnul secretar de stat.

Oricum, timpul nu-i pierdut și, cum vede că PSD face strategii pe termen foarte lung, probabil că n-ar fi târziu ca Sandu Pugna să gândească un proiect amplu pentru comemorarea a 200 de ani de la moartea lui Coșbuc.

5 COMENTARII

 1. Cred că nu înţelegeţi, pe de o parte rolul şi rostul unui Secretar de Stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.Iar pe de altă parte, ignoraţi faptele reale.Atribuţiile secretarului de stat Alexandru Pugna se plasează în zona coordonării a tot ce înseamnă în clipa de faţă patrimoniu material şi imaterial al României. Are meritul personal de a fi reuşit să deblocheze programul „Tezaure umane vii”, punerea în lumină a celor care fac fapte artistice esenţiale pentru apărarea autenticităţii , arhetipului românesc. Să vă vorbesc despre faptul că în atribuţiile sale este Comisia Monumentului Unirii de la Alba Iulia dar şi deblocarea încâlcitelor iţe ale Monumentului de la Arad ? Sau probelmatica complexă a Centrului cultural de la Aucuş ( o poveste care intra în cartea de istorie a poporului nostru!) , a centrului Aposu ori Topliţa? Că sub atenţia sa exersată s-a obţinut finanţarea monumentelor înaintaşilor Iuliu Hossu şi a Patriarhului Miron Cristea, tot în aerealul judeţului BN? Că acum doi ani,când toţi bistriţenii şi năsăudenii au fost mândri că au intrat în Guiness la Sărbătoarea Portului popular, a fost cel care a promovat această superbă sărbătoare aşa încât să obţină finanţarea de la acelaşi minister, iar anul ăsta „De Ispas la Năsaud” se realizeaza prin finaţarea de-a dreptul uriaşă a aceluiaş minister ? Mă tem că atunci când toţi ochii ţării au fost aţintiţi asupra Omagierii lui Coşbuc prin fabuloasa Nuntă de la Hordou, s-a ştiut că „motorul” acestei manifestări colosale a fost Alexandru Pugna.Ar mai fi zeci, sute de lucruri de spus, despre ce poate face acest om pentru minister şi evident, ca originar din Bistriţa Năsăud şi pentru co-judeţenii lui.
  Din păcate trebuie să înţelegeţi că un secretar de stat sau un ministru, sunt puşi pe locurile lor şi ca să se ocupe de ansamblul problematicii la nivelul ţării. Faptul că fac multe pentru locul de baştină este bine, este impresionant adeseori.
  Dar … ca să fiu glumeaţă, nu asta e fişa postului, ei nu pot veni iute cu trenu sau avionul acasă „să organizeze” ceva la locul faptei. Nu ei sunt organizatorii… trebuie să cautaţi în altă parte numele organizatorilor, undeva pe plan local, mai aproape de dvs . Şi să recunoaşteţi mai degrabă valoarea , dăruirea şi implicarea co-judeţeanului dvs.
  Vă scriu toate astea ( şi cred că este cel mai lung răspuns pe care l-am dat cuiva, tocmai din cauză că vă cred de bunăcredinţă ) pentru că eu însămi am fost pentru o scurta perioadă şi chiar cu o jumătate de normă, consilier în acest Minister aşadar vă vorbesc în deplină cunoştinţă de cauză şi îmi asum, după cum vedeţi, cele spuse. În rest , tot gândul meu cel bun pentru manifestările ce trebuie dedicate, cu delicateţe, patriotism şi fără festivism, poetului nostru George Coşbuc, al cărui talent uriaş, patriotism impresionant şi BUN simţ desăvârşit a făcut ca noi, bistriţeni şi năsăsudeni să avem un loc pe harta de onoare a spiritualităţii româneşti.

 2. Să critici un om precum Alexandru Pugna, prin prisma faptului că nu a făcut nimic pentru comemorarea lui Coșbuc, înseamnă să nu trăiești în realitatea zilelor noastre și să nu ai habar de cum funcționează administrația publică centrală, în speță Ministerul Culturii! De comemorarea lui Coșbuc trebuie să se ocupe administrația locală! Rolul unui secretar de stat este să coordoneze, ceea ce are în subordine ( de exp., dumnealui dacă vă uitați pe site-ul ministerului http://www.cultura.ro, se ocupă de muzeele naționale și câteva centre culturale ) la nivel național, nu local! Cine vă pune acolo la nivel local să “lătrați” împotriva unui OM precum este Alexandru Pugna, ar trebui să îi fie RUȘINE, iar dvs. nu dați dovadă de a fi un jurnalist profesionist cu asemenea jigniri și afirmații nefondate la adresa domnului Pugna!
  Credeam că numai la nivel național presa este de 2 lei, observ că și în provincie jurnaliștii fac jocuri politice de 1 leu bucata, așa cum sunt și cei care îi plătesc! Să vă fie RUȘINE!!!

  • Înțeleg că e ușor să îți pui o mască pe față și un pseudonim și să comentezi „anonim”, dar argumentele tale sunt puerile. Ministerul Culturii a organizat și finanțat foarte multe evenimente, cu impact mic, în multe județe din țară. Dacă tu îmi zici mie că un secretar de stat nu se poate implica pentru organizarea unui eveniment, inclusiv pentru județul din care provine, înseamnă că ori nu știi pe ce lume trăiești, ori ești postac pesedist. Ca exemplu, citește comentariul doamnei de mai jos, care explică cum Pugna a promovat evenimentul cu costumele populare de la Năsăud, pentru a obține finanțare. De altfel, tot prin grija domnului Pugna, s-au finanțat și alte evenimente din județ, cu bani de la minister, așa că las-o mai moale cu „rolul unui secretar de stat este să coordoneze ceea ce are în subordine”!

 3. Domnule Augustin Danci, numele Popescu Ion, nu este un pseudonim, este numele meu din buletin, iar poza este cu feciorul meu. Dvs. nu aveți nicio logică în ceea ce afirmați: în articol spuneți că Pugna nu a făcut nimic pentru județul BN din funcția pe care o ocupa, apoi vine doamna Lorințiu și vă dă exemple cu ce a făcut A.P, dvs. aprobați că așa este și mai mult, chiar afirmați “tot prin grija domnului Pugna, s-au finanțat și alte evenimente din județ, cu bani de la minister” – deci unde este logica afirmațiilor dvs. din articol ? Ori este un om capabil, ori nu este ? Că vă contraziceți și “porcăiți” un om degeaba! Interesați-vă mai bine despre oameni ce fac și apoi scrieți articole defăimătoare!
  Din câte am observat pe acest site și în data de 14 Februarie 2018 ați scris un articol despre “fabuloasa avere” a lui Sandu Pugna – prin care ne-ați arătat ce bogat este acest om după o viață de muncă! Cred că sunt funcționari din CJ sau Primărie care sunt de 10 ori mai bogați decât el…dar na, dă bine să te legi de numele lui Sandu Pugna!
  Am mai observat că scrieți periodic despre el, nu știu dacă dvs. personal, redacția observatorbn.ro sau cei care vă sunt șefi au vreun fetiș cu acest om…sau acum i-a venit rândul la împroșcat cu noroi !?!?
  Referitor la puterea unui secretar de stat ( App, la Ministerul Culturii sunt 5 secretari de stat, un subsecretar și Ministru – cel puțin așa scrie pe site-ul ministerului ) ea nu este nelimitată, ci se exercită DOAR în sfera atribuțiilor pe care i le trasează Ministru! Poate la dvs. în redacție sunteți atotputernic pe toate subiectele: cultură, sport, can-can ( aici vă pricepeți cel mai bine ) etc., dar unde oamenii operează cu legi și ordine, lucrurile stau altfel!
  Data viitoare, vă rog să scrieți articole care arată un adevăr, nu articole de tip can-can, că nu vă stă bine! Și dacă aveți ordin de execuție la adresa lui Pugna, gândiți-vă înainte de a-l executa pentru că Alexandru Pugna este un mare patriot, un om care își iubește județul de unde provine și fără clopu’ lui cu pană de păun ați fi niște anonimi în ceea ce privește promovarea tradițiilor la nivel național. Festivalurile “Pană de Păun” și “V. Peter Predescu” nu ar fi existat fără acest om în care dați cu noroi!

 4. v-am explicat cum stă cu sferele de competență ala secretarilor de stat și am scris clar că nu a făcut nimic pentru Coșbuc, dar sunteți prea hipnotizat de pana de păun ca să înțelegeți. data viitoare o să vă chemăm la ședințele de redacție, să ne spuneți pe cine să lăudăm și pe cine să criticăm 🙂

SPUNE-TI PAREREA