Ziua de 9 Mai va fi marcată în școlile din Bistrița printr-un moment dedicat împlinirii a 100 de ani de la moartea poetului George Coșbuc. Școlile din Bistrița au primit un defășurător de 10 pagini în care este detaliat programul evenimentului, care va avea loc în pauza mare, între orele 10.50-11.10. În 20 de minute, elevii și profesorii vor participa la mai multe momente care includ discursuri, lansarea uneo broșuri, poezii și momente artistice.
Felul în care este conceput acest moment dedicat lui George Coșbuc a fost intens criticat pe rețelele de socializare, de către unii profesori și scriitori bistrițeni, care consideră că programul evocă perioada comunistă și Cântarea României.
„Posibile titluri:
1. Dor de comunism
2. Cum să ajuți elevii să urască temeinic literatura
3. Bietul Coșbuc
4. Pe buze de politicieni
5. La careu
6. Toate moliile. Molia.
Școlile din BN au primit un scenariu detaliat de 10 pagini pentru a-l comemora pe George Coșbuc în 9 mai. În pauza mare.
10 pagini pentru 20 min.
[…]
Lăsati copiii să-și mănânce liniștiți sandvișurile!
P.S. Am doi poeți în casă și cu mine trei. Tuturor ni se pare penibil!“, a scris poeta Ana Dragu pe pagina ei de facebook.
„Dar ce limbaj liricoido-comunist! Cum să învețe elevii să utilizeze limba română corect și adecvat discursului? Mi-oi cumpăra un metru de pânză literară să-i fac o analiză structurală…“, a comentat Monica Halaszy, profesor de literatură la Colegiul Național „Liviu Rebreanu“ din Bistrița
.
„Vă rog să citiți desfășurătorul.
E halucinant.
Și umilitor – pentru profesori, pentru Coșbuc, pentru ideea de literatură.
Sper doar ca profesorii să reacționeze. Să refuze întoarcerea ( festivă, desigur) în întuneric. Dacă nu pentru demnitatea lor, atunci măcar pentru cea a elevilor“, a menționat și Dan Coman, care este scriitor și cadru didactic la același liceu.
Copiii care vor recita poezii sunt îndemnați să fie îmbrăcați în obicete vestmentare verzi:
„Copiii – mai ales cei care interpretează ”Cântecul soldatului” și ”Cântecul unui oraș” – pot să fie îmbrăcați în diverse obiecte vestimentare verzi sugerând speranța, copilăria și spiritul ecologic al Poetului. Hăinuțele verzi să fie firești/ de sărbătoare și nu tricouri cu mesaje eco pentru că doar pe finalul grupajului liric din acest moment se va devoala evident mesajul pro mediu!“
Inspectorul școlar general, Camelia Tabără, a anunțat de joi, 4 mai, că, prin acest program, inspectorual îți propune să fie la înălțimea momentului sărbătorit.
„E anul în care spunem Europei şi prezentăm Europei valorile noastre, ni le căutăm, ni le consolidăm, ca să avem cu ce să mândrim când ieşim în lume. Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană au gândit pentru 9 mai „Ziua Coşbuc”, au finanţat broşurile care vor fi distribuite tuturor copiilor. Rugămintea mea este să fim la înălţimea momentului pe care îl sărbătorim”, a declarat prof. Camelia Tabără, conform răsunetul.ro.
Programul a fost conceput și organizat de Inspectoratul Școlar Județean BN și Palatul Copiilor Bistrița, în colaborare cu școli din județ, cu revista Mișcarea literară și cu sprijinul Bibliotecii Județene George Coșbuc și a Consiliului Județean BN.
Ana Dragu ar face mai bine să-i vadă de terapiile ei inutile și abracadabrante și să nu mai ceară bani de la stat!