Pentru cine nu știe, Eramus Plus e un program derulat la nivel european, care își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor și angajabilității (capacității de inserție profesională) prin oferirea unor oportunități de educație, formare și activități de tineret sau sport. Banii vin de la UE și se acordă pe proiecte realizate de ONG-uri sau grupuri de persoane.

Eramus Plus e pentru tineri și nu numai și foarte multe proiecte sunt despre “youth exchange”, adică le permit tinerilor din mai multe țări să conviețuiască, să învețe și să lucreze împreună câteva zile. Nu toate proiectele sunt însă foarte bine făcute. În unele înveți mai mult, în altele mai puțin.

Deși mă așteptam ca cele 8 zile de proiect să fie un fel de relaxare, realitatatea din Trakai (orașul lituanian de lângă Vilnius, unde s-a desfășurat proiectul) m-a contrazis. Proiectul a fost foarte bine făcut, cu activități bine structurate în fiecare zi și u toate aspectele puse la punct, de la cazare până la mâncare și party-urile de seară.

Proiectul a fost despre incluziune socială prin teatru. Aproximativ 30 de tineri, din Lituania, Ucraina, Armenia, Cipru, Estonia, Serbia și România au avut de îndeplinit mai multe obiective, progresiv, de la cele ușoare, la cele mai dificile.

Astfel de proiecte încep cu activități prin care cei din grup să se cunoască, pentru că nu e ușor să reții din prima 30 de nume din 5 țări diferite. Am început să ne prezentăm fiecare dintre noi iar apoi au fost câteva jocuri amuzante, prin care să reținem numele celorlalți participanți. Printre activități, am participat și la un speed-dating, cu teme de discuție prestabilite.

Activități. În cele 8 zile, am avut activități legate de teatru și de incluziune socială. Definirea incluziunii sociale, cum e reflectată în fiecare țară, stereotipuri despre fiecare țară, au fost câteva dintre temele abordate. Da, stereotipurile străinilor despre România sunt încă legate de țigani iar majoritatea asociază țara noastră cu Dracula. S-a lucrat pe focus grupuri, amestecate de fiecare dată, pentru a avea șansa e a îndeplini obiectivele din fiecare zi cu alte persoane. De exemplu, într-o zi am avut de făcut un filmuleț despre ce înseamnă Erasmus cu participanți din Armenia, Cipru și Ucraina iar în altă zi am avut de încropit o scenetă de teatru cu alți participanți, din Serbia, România și Ucraina. Am avut și actori profesioniști, care ne-au inițiat în teatru iar, la final, am pus în scenă o piesă despre incluziune socială, pe podul de lângă Castelul din Trakai. Toți, împreună. Au fost multe activități, cam 8 ore pe zi. Fiecare zi se termina cu un party tematic.

Prezentarea țărilor. Grupurile din fiecare țară și-au prezentat tradițiile. De la noi, străinii au aflat că avem internet de mare viteză, că Vlad Țepeș e iubit de români, că avem zacuscă, vin bun de Lechința, ciocolată cu rom și țuică de prune. Ne-au admirat și costumele tradiționale.

Mâncare, cazare, transport. Ca participant, în astfel de proiecte, nu ai nevoie de bani decât pentru a-ți cumpăra suveniruri sau pentru a lua masa pe drum, între avioane. Organizatorii proiectului decontează tot, din banii de proiect de la Uniunea Europeană. Bilete de avion, de tren de autobuz, cazare, masă. În Trakai, am fost cazați la un super resort, lângă pădure și lângă lac, cu piscină și spa și cu un peisaj superb. Condițiile au fost foarte bune iar mâncare excelentă, cu un meniu variat, din care, în niciuna din zile, nu au lipsit cartofii. Se pare că lituanienii iubesc cartofii mai mult decât românii. Am avut 3 mese pe zi, la ore fixe și două pauze de cafea în fiecare zi. Totul planificat până la cel mai mic detaliu.

Dacă vrei și tu să participi în proiecte Erasmus, ne poți contacta pe pagina Asociației Bistrița Business Academy. 

SPUNE-TI PAREREA