Puteți sta liniștiți! Nu se taie castanii din centrul Bistriței. Cel puțin, așa anunță primarul Ovidiu Crețu, care a prezentat, într-o conferință de presă, planul real de modernizarea a Pieței Centrale. Primarul spune că a câștigat în instanță un proces, cu un contestatar al proiectului și că va renunța la ideea de a moderniza zona din jurul Bisericii Evanghelice doar în cazul în care 50 la sută plus 1 dintre bistrițenii se vor opune.

“În total, în piață, sunt între 102 și 104 arbori, în funcție de cine numără. Discutăm de 93 dintre ei, pentru că ceilalți sunt în alt proiect, cei din latura de est. Din aceștia, 35 rămân arbori care sunt existenți, plus 5 frasini… În total, 40, plus 16 arbori noi, care vor fi plantați...În latura de est și latura de nord sunt acei celebri castani, de care nimeni nu a intenționat să se atingă, dar văd că unii lansează faptul că acei castani vor fi tăiați”, a explicat primarul Ovidiu Crețu.

Mai mult edilul, spune că a încercat să declare monument al naturii un castan din jurul Bisericii Evanghelice, dar că acesta nu se încadra în speciile din lege. “În orice caz, castanii vor rămâne în zona aceea. Mai mult, acolo vom planta și un molid, astfel încât, pentru sărbătorile de iarnă, să avem un brad natural. În partea de sud a pieței, acei patru platani vor române. În partea dinspre primărie, unde a fost clădirea fostului gimnaziu evanghelic, pe care vrem să o marcăm, nu vor mai exista copaci. Dar, per total, 59 la sută vegetație forestieră, care rămâne în viață, ne îndrepățește să spunem că nu vom distruge un parc, ci vom valorifica piața, asezonând vegetația cu clădirile istorice. Dintre arborii care vor fi plantați: arțar de Cleveland (2), tei cu frunza mai lată (1), platan, stejar, molid, magnolie, meri ornamentali, cireși japonezi, de dimensiunea celor de pe strada Odobescu sau a arborilor care au fost plantați în parc”, a spus primarul.

“Piața centrală nu este încadrată în cartea funciară și nu a fost niciodată încadrată ca spațiu verde. Apare sub regim de drum și punți construcții. Așa a fost întotdeauna. Pentru că vine cineva și spune: legea spațiilor verzi. Legea spațiilor verzi se referă la spațiile verzi, Piața Centrală nu a fost niciodată în acest regim. Am fost în judecată, ne-am judecat pentru această variantă, inclusiv la Curtea de Apel și am câștigat, deci considerăm că acest proiect este unul frumos, care va înobila orașul și că suntem în fața unor atacuri similare cu parcul municipal. După ce s-a terminat parcul, inclusiv cei care l-au contestat, au zis: vai ce frumos ați făcut”, a mai spus primarul Ovidiu Crețu.

“Nu se vor folosi betoane, se va folosi piatră naturală. Nu știu cine a folosit aceste termen. Consider că va rămâne suficientă natură, arborii care rămân sunt suficienți. Se va crea o zonă mai însorită în partea din față a bisericii și în zona în care a fost gimnaziul evanghelic. În rest, dacă vă uitați, în partea dreaptă a bisericii, privită dinspre intrare, rămân arborii, iar în partea stângă, acei cinci castani mari, acoperă cu umbră toată zona. Să mergeți să-i vedeți. Am fost de nu știu câte ori, cu nu știu câți oameni, ca să vedem și să măsurăm umbre și celelalte”, a mai spus primarul.

Primarul a comentat și acțiunea de strângere de semnături pentru blocarea acestui proiect. “Oficial, începe jocul de glezne pentru campania electorală din 2020, este o chestie firească. Doar că, după părerea mea, se exagerează și se blochează un proiect important pentru municipiu. Referitor la alegeri, știți bine că niciodată nu am ținut cont de impactul acesta. Parcul municipal era în săpătură când am candidat eu și bistrițenii au înțeles atunci ce se realizază și m-au reales. Deci este jocul politicianist să facă astfel de lucruri. Nu am îndoială că acest proiect se va realiza. Marea majoritate a bistrițenilor își doresc acest lucru și au încredere că vom face ceva frumos”, a declarat Crețu.

Primarul a explicat și “traseul” acestui proiect, care a început în 2014, când Primăria a lansat un concurs de soluții pentru amenajarea Pieței Centrale. “Am desemnat un juriu împreună cu Ordinul Arhitecților din România, împreună cu care am organizat concursul. Din juriu nu au făcut parte persoane din primărie, am ținut special la acest lucru, ci arhitecți și profesori universitari. Comisia a fost dată de Ordinul Arhitecților din România, pentru a judeca cele cinci lucrări depuse. Lucrarea câștigătoare a fost cea elaborată de SC Planwerk SRL Cluj-Napoca, cu 402 puncte.

Următoarea etapă a fost realizarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), aprobat în Consiliul Local în iunie 2015, cu câteva propuneri făcute și preluate. Hotărârea a fost adoptată cu 18 voturi pentru și trei abțineri. Am avut avizele necesare ale APM, Ministerului Culturii prin Direcția Județeană pentru Cultură. În decembrie 2015 a fost organizată dezbaterea publică pe acest PUD și au fost preluate o parte din propunerile făcute.

Hotărârea a fost atacată în instanță de doamna avocat Cotul, care locuiește undeva în Piața Centrală, pe legislația mediului, pe cea privind protecția monumentelor. A fost chemată în judecată și APM și s-a propus retragerea avizului de mediu, dar și Direcția pentru Cultură. Am câștigat și local, și la Curtea de Apel, decizia ultimei fiind din octombrie 2017”, a explicat primarul.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Cu subiect si predicat primarul spunea la tv locala si prin cuvantarile lui , ca se mentin 4 CASTANI. Bine, bine dar sunt 8 pe latura de nord. Dupa matematica de clasa a doua patru inseamna ca dispar. No bata-i doba de castani ! Se taie au ba ? Tot ce spune premaru aici este o poveste scornita. Nu este nici un ATAC. Atacul porneste de la administratie impotriva lumii vii , adica copaci, flori si iarba. Atacul porneste de la administratie impotriva sanatatii noastre si a MEDIULUI inconjurator. Asta ca sa stim bine cum stam cu atacurile.

SPUNE-TI PAREREA