Marele subiect care a zguduit opinia publică în minivacanța de 1 Mai s-a dezumflat repede. O petiție inițiată online, în care se cereau semnături pentru salvarea castanilor din Piața Centrală a Bistriței a dat peste cap lumea politică, jurnalistică și virtuală a Bistriței. Toată opoziția, dar și o parte din jurnaliști, s-au întrecut în epitete, în văicăreli și în îndemne de luptă împotriva dușmanilor naturii.

Majoritatea celor care au citit, au luat de bună dezinformarea conform căreia se taie 104 arbori din centrul Bistriței, printre care bătrânii castani din jurul Bisericii Evanghelice. La o așa enormitate, era și normal ca lumea să reacționeze. Doar că subiectul nu e nou și, mai ales, nu e cum a fost prezentat acum. În realitate, nu se taie niciun castan, ci doar vreo 30 de copaci, nicidecum 100.

Așa arată proiectul real:

Proiectul, dacă se va putea realiza, e chiar mișto iar centrul Bistriței va semăna, într-o oarecare măsură, cu Sibiul și Clujul. Dar asta ține de gusturi, de viziune și de capacitatea oamenilor de a înțelege că uneori e nevoie de schimbări pentru progres.

Ridicolul situației a fost dat însă de toată nebunia creată pe baza unor informații mincinoase, pe care nimeni nu le-a mai verificat. Rând pe rând, jurnaliști, chipurile, influenceri, dar, mai ales, politicieni liberali, USR-iști și PMP-iști, au atacat subiectul din toate părțile, în căutare de trafic pe site, respectiv, în scopuri electorale.

Liberalii n-au pierdut ocazia de a pune în scenă o nouă comedie proasă, declarând, unul câte unul, că se opun modernizării pieței centrale și a tăierii copacilor. Ar fi de aplaudat, dacă n-ar fi de râs. Asta pentru că proiectul de „Amenajare şi modernizare Piaţa Centrală – concurs de soluţii” a fost dezbătut și votat în ședința de Consiliu Local din 24.06.2015. În ședință, consilierii au discutat, poate mai bine de o oră, despre problema traficului din zonă. Proiectul a fost votat cu 18 voturi pentru și 3 abțineri. Deși unii au avut obiecții în comisii, liberalii au votat, la final pentru,

Au votat pentru proiect următorii consilieri: Antal Attila, Armean Lucian Marius, Avram George, Benţa Gavrilă, Bria Dumitru Alexandru, Hangan Sorin, Kiss Laszlo, Kozuk Andrei Ioan, Moisil Filip, Molnar Iosif, Peteleu Ioan, Muthi Adrian-Gelu, Rus Constantin, Sărmăşan Mihai-Lucian, Seserman Alin, Tabără Camelia, Taloş Florin, Tuţă Gheorghe. S-au abținut Alexandru Toniuc, Maxim Gagea, Vasile Moldovan.

Unii dintre consilierii care au votat pentru proiect sunt și acum consilierii municipali ai PNL și, suferind de amnezie, se declară împotriva lui. Dar, să zicem că au circumstanțe atenuante: sunt politicieni, cred că lumea uită repede și se apropie alegerile.

Mai grav e însă unii jurnaliști bistrițeni, cu ștaif, au dat-o în postări pe Facebook, mesaje și editoriale de jale, împotriva tăierii castanilor. Că oamenii din redacție postează o petiție fără să o verifice e una, dar tu, ca mare jurnalist și patroană, să anunți că faci un sistem de alertă împotriva drujbelor, fără ca măcar să verifici dacă vrea cineva să taie castanii, e ridicol. Cităm, dintr-o clasică locală: „Am trecut aseară pe acolo, miroseau florile de castan de te îmbătau de cap și noi să acceptăm în loc miros de asfalt încins?  Nunuuuu!! Cu această ocazie, aș vrea să instituim un sistem public de alertă și care vede drujbe pe acolo să anunțe imediat. De oriunde aș fi, ajung acolo în câteva minute și să văd care mă dă jos din copac”. Da, ăsta e un mesaj care se vrea serios, de o jurnalistă din Bistrița, mare ecologistă și iubitoare de natură.

N-am fi dat exemplul respectiv, dacă nu ne-ar fi atras atenția un fapt cel puțin bizar. Aceeași jurnalistă, una dintre cele mai puternice și auzite voci din oraș, nu mai e la fel de apărătoare a spațiilor verzi când vine vorba de interesele proprii. Mai exact, are o asociație de promovare a turismului, care organizează un târg lângă Biserica Evanghelică. Pentru edificare, vedeți mai jos cum arată spațiul verde, ras, după ce s-au amplasat căsuțele târgului.

 

Parcă nu-ți mai pasă așa de mult de verdele, naturii, de locurile copilăriei, când ai un interes, nu? Suntem convinși că persoana cu pricina nu va recunoaște că a greșit ba, din contră, își va aloca merite pentru că sunt mulți care doar cred și nu cercetează.

Mai departe, politicienii locali au atins paroxismul penibilului. Cristina Iurișniți, deputat USR, trimite un comunicat de presă cu aberații invers proporționale cu procentul partidului său. Cum să scrii, cu antetul Parlamentului României, că „nu se respectă dreptul cetățenilor
la procentul de spațiu verde urban garantat de directivele europene”, fără ca măcar să te informezi că zona respectivă nu figurează ca spațiu verde? Un om cu simțul ridicolului, ar intra acum în pământ de rușine și și-ar cere scuze.

Ionuț Simionca, deputat PMP, care tocmai a umplut poștele cu un ziar în care își ia interviu singur și se laudă pe el însuși, amenință că-l demite pe primar, nu alta! Ce tablou comic!

Și exemplele pot continua. Aproape toți politicienii de opoziție, mai mari sau mai mici, s-au declarat semnatari ai petiției cu argumente false, fără ca măcar unul să verifice și să prezinte adevărul, deși mulți sunt consilieri locali și au acces la proiecte.

S-au adunat peste 2800 de semnături ale unor oameni care au crezut că se defrișează complet piața centrală și că se taie castanii. După explicațiile primarului, pe care le puteți citi aici, toți au tăcut chitic. Nicio replică, nimic. Așteaptă să uite lumea cum s-au făcut de râs cu demersul civic. Pentru că și ridicolul, ca și minunea, ține doar trei zile.

 

 

18 COMENTARII

 1. Deci totuși se mai face și jurnalism de calitate în burgul nostru! Un articol care pune punctul pe „i” și spune lucrurilor pe nume, fără dezinformări și nu cu ocolișuri. Respect ObservatorBN.

 2. În sfârșit un om care are curajul să scrie adevărul! Doamne-ți mulțumesc!Chiar mă gândeam …. în orașul ăsta toată lumea s-a stricat de cap?Sper ca toți acei cetațeni ai orașului nostru, în frunte cu vestita noastră jurnalistă care „adulmeca mirosul florilor de castan” și au semnat acea petiție, legați la ochi, dirijați de răutate, manipulați de partidele astea de doi lei, de jurnaliști care abia asteaptă să scrie mizerii, sa-si mai faca si ei un pic de audiență, să facă bine și să citească acest articol, să-și lumineze mintea și să se învețe odată minte, că, înainte de a acționa, e ABSOLUT NECESAR SA TE INFORMEZI!!

 3. După ce o să fie gata piața centrală o să le placă și cârcotașilor cu petiția! Așa s-a întâmplat și cu parcul.

 4. Gusti, sa inteleg ca tie iti place modul in care se prezinta proiectul ?! Am stabilit ca nu se vor taia casatanii, dar totusi se vor taia 50% din copacii existenti ! Ti se pare un lucru normal ?! La Cluj s-a ocupat exact aceasi firma se proiectare si a iesit o varza totala..un spatiu intins de beton pe care nimeni din Cluj nu il apreciaza..Eu personal nu am semnat petitia pentru casatani ci pentru cei aproximativ 50 de copaci care sunt prevazuti a fi taiati ( lucru confirmat si de marele primar in declaratiile oferite ).

 5. Aici este vorba despre faptul că unii oameni au spus că se taie toți copacii și în special castanii, ceea ce nu e adevărat. Cât despre Cluj, mă îndoiesc că i-ai întrebat pe toți clujenii, ca să afirmi că nimeni din Cluj nu îl apreciază 🙂

 6. De acord pe fond dar ati impins prea departe provocarea. Spatiul verde aratat in poza a fost tratat cu pietre de targurile de dinainte de Produs in Bistrita Nasaud, colectiva care ajuta in mod real niste familii de producatori. Sa fim de rigueur.

 7. Nu i-am intrebat pe toti, da locuiesc pe aici de peste 10 ani si cunosc destul de multa lume…si din cati cunosc niciunul nu e multumit de cum arata….mai ales ca s-au taiat spatiile verzi si in locul lor au aparut pavaje…oricum nu asta era subiectul aici…subiectul e piata noastra centrala…de unde nu mi se pare normal sa se taie 50% din copaci…indiferent ca sunt castani sau nu…deja elementele de propaganda PSD au inceput sa dea Share la articolul tau si ma gandesc ca e departe de tine gandul de a face lobby pentru partidul lor infect 🙂 .

  • asta e problema lor, ca dau share sau nu…eu doar am scris ca s-a facut o petitie bazata pe multe minciuni. era normal ca cei care au initiat petitia sa spuna adevarul, adica faptul ca se vor taia un 39 de copaci, se vor planta x copaci, etc…

 8. Vasile, cu mentalitate mica, ramanem oras mic. In prezent este un loc ineficient in jurul bisericii, nefiind atins la maxim potentialul zonei. In toate orasele mari exista zona centrala PIETONALA plina de terase, loc in care se pot desfasura anumite evenimente. In momentulde fata, ajungi in capatul pietonalului, si faci dreapta catre Dornei, pentru ca e zona moarta acolo. Arata frumos, da, dar va arata si mai frumos dupa ce se va curata si se va mari potentialul zonei. Pietonalul va fi capabil de mai multe tarase, catedrala se va vedea in toata splendoarea, lumea va ocupa si acele spatii. Totusi, nu te poti compara cu o firma care are viziune si a adus atatea plusuri in celelalte orase. Altii se bucura ca se face, numai la noi vezi gandirea asta. Nu poti evolua fara sa schimbi lucruri. Se vrea revitalizarea centrului, cum o faci pe un spatiu asa mic? Parerea mea e ca e o idee foarte buna, si abia astept sa se faca, sa mai intram si noi in rand cu lumea ca suntem vai de noi, si ca mentalitate si ca oras.

 9. D-le Augustin danci. De data asta constat cu amaraciune ca primul jurnalist pacalit sunteti chiar d-vs care ati afisat o plansa si tot nu ati inteles nimic cu plansa cu tot . V-ati lasat fermecat de afirmatiile primarului care a reusit totusi prin mestesugul cuvintelor sa va faca sa vedeti incontinuare toti copacii la locul lor. Pai in teren unde este prinsa acea plansa sunt OPT castani mari. Vedem pe plansa cinci gogoloaie mari (castani) si unul mic (bradut) cica se va planta pt. a fi impodobit de sarbatori. Trei ce facem cu ei de nu mai exista in plansa ? Se taie logic. Si in fond discutia este pentru toate speciile din piata. Acolo mai sunt doua LARICAE si patru MOLIZI ARGINTII superbi. Estia ce defect au ? Fiti linistiti ca se taie la greu si nimeni nu garanteaza punctele verzi de pe o hartie. Vorba aia ; HARTIA RABDA.Nimeni nu a mintit lumea cu absolut nimic. In fapt ceea ce d-vs nu vreti sa notati si poate ati uitat, este faptul ca administratia ne-a tras pe sfoara si nu au fost prezentate toate cele 5 proiecte la dezbaterea publica organizata de primarie. Aici s-au exprimat biologi si specialisti de la HARTA VERDE si COALITIA pt. BIODIVERSITATE si de aici a pornit petitia si stansul de semnaturi le-a organizat Partidul Verde. Ne vedeti pe toti mincinosi ? Cred ca gresiti profund si regret ca o actiune curata civica o luati la misto. Sunteti singurul om de presa care neindreptatiti initiatorii acestui demers.

 10. Gustisor de ce moderezi comentarii fara injurii, fara jigniri, care constata doar faptul ca esti un postac PSD-ist ?!?!

 11. D-le DANCI. Suntem demult in 2019 si tineti sub observatie un articol de mic jurnalist care se pare ca sunteti si la propriu si la figurat. Daca spuneti ca aceste semnaturi sunt stranse in mod mincinos va inselati exact ca un copil de clasa o. Daca ati fi curios ati fi putut citi ce au scris corect toti colegii d-vs de presa de la toate ziarele . Ati fi aflat cate legi incalca trepadusii din administratia care ne prezinta noua cea mai toxica alianta de dupa 89. Regret ca mentineti la vedere un mare neadevar jurnalistic lipsit de logica si de bunavointa de a fi informat cel putin in domeniul legislativ. Castanii seculari in numar de 5 nu se taie tocmai de groaza noastra a ecologistilor de la PV si cei de la B-ta civica. Proptelele puse de la ruptura unei ramuri s-au pus tot la interventia si presiunea mea. Cei de la ISU si Primarul erau cat se poate de convinsi ca trebuie taiat. Suntem in TRIBUNAL cu documentele pe masa , si o judecata dreapta ne va da dreptate pt. ca este vorba de incalcarea a sase legi, inclusiv a legilor 52 si 544 prin care primarul ne-a dus cu presul prin neafisarea celor cinci variante de proiecte. In tot cazul pe mine nu a putut sa ma manipuleze administratia in schimb d-vs sunteti foarte paralel cu ceea ce trebuie sa stiti despre acest proiect,

 12. Era sa uit. Pana in final au semnat 5000 de bistriteni d-le Danci. Si au fost corecti informati nu cum ne-a informat primarul la dezbaterea publica privind Piata Centrala ascuzand de ochii bistritenilor 4 proiecte din cele cinci existente.

SPUNE-TI PAREREA