Potrivit unei hotarari de Guvern care a intrat in vigoare anul trecut, organizarea si desfasurarea unei inmormantari devine un protocol tot mai bine delimitat legislativ, care trebuie sa indeplineasca cu strictete anumite reguli. In caz contrar, cine nu respecta noile reguli de inmormantare risca amenzi usturatoare!
Astfel, hotararea Guvernului, destul de ampla, stabileste pana in cel mai mic detaliu aspecte esentiale cu privire la organizarea si desfasurarea unei ceremonii de inmormantare, precum transportul persoanei decedate sau imbalsamarea acesteia. De asemenea, respectiva hotarare reglementeaza modul in care este inhumat, deshumat sau incinerat defunctul. In plus, firmele de servicii funerare trebuie sa aiba personal calificat care sa se ocupe de cosmetizarea defunctului.
Cu toate acestea, putine persoane cunosc noile reguli de inmormantare impuse prin Lege. Insa e bine de stiut ca informatie de interes public ca trupul neinsufletit trebuie dus la groapa sau incinerat in decurs de maxim 36 de ore de la constatarea decesului. Aceasta decizie contravine traditiei crestine, conform careia romanii sunt obisnuiti sa-si planga mortul 3 zile (timp in care il tin acasa), dar trebuie respectata ca atare pentru a evita o amenda ce poate ajunge chiar si pana la 10.000 Lei!
Asadar, pentru a nu intampina probleme si a nu avea surprize neplacute, cel mai indicat este sa apelati la o firma de servicii funerare cu experienta, care este la curent cu toate reglementarile actuale pentru organizarea unei inmormantari.
In primul rand, expertii in servicii funerare cunosc indeaproape care sunt procedurile preliminarii ca ceremonia sa poata avea loc in conditii optime. In plus, acestia au informatiile, conexiunile si dexteritatea necesara de a intocmi in timp util formalitatile aferente. Pe scurt, acestea sunt:
– constatarea decesului la locul producerii sale, de catre un medic specializat pus la dispozitie de firma de servicii funerare;
– declararea decesului si eliberarea certificatului atestator;
– realizarea dosarului pentru ajutorul de inmormantare, daca e cazul;
– intocmirea actelor pentru repatriere sau expatriere, in cazuri speciale;
– obtinerea unui loc de veci si reconditionarea acestuia;
– intocmirea actelor pentru inhumare sau incinerare;
– obtinerea avizelor necesare de la SANEPID si Procuratura etc.
In cazul in care omiteti una dintre aceste etape, puteti avea probleme grave cu Legea, ceea ce nu este deloc dezirabil in astfel de momente de cumpana. Insa, nu va faceti griji, deoarece o firma de servicii funerare serioasa se va ocupa de tot ce trebuie in locul dvs., asumandu-si responsabilitatea pana la capat.
In al doilea rand, personalul calificat in servicii funerare va prelua una dintre cele mai delicate sarcini, si anume: imbalsamarea, toaletarea si asezarea persoanei decedate in sicriu. Aceasta operatiune este una extrem de delicata, fiindca trebuie indeplinite anumite conditii de igiena si conservare pe care apropiatii defunctului le pot omite. In acest sens, pachetele de servicii funerare complete asigura morga privata si posibilitatea de inchiriere a unui capac frigorific. Prin urmare, nu veti avea probleme cu SANEPID-ul sau Procuratura.
Noile reguli pentru organizarea si desfasurarea unei inmormantari sunt o ocazie pentru firmele de servicii funerare din Bucuresti si din tara de a se dezvolta si ambitiona sa ofere solutii complete, usurand situatia celor care se confrunta cu moartea unei persoane dragi.