O femeie sta in dreptul unor masini implicate intr-un accident rutier, in Timisoara, luni, 17 septembrie 2012. Traficul rutier pe una din strazile principale ale Timisoarei a fost blocat pentru cateva zeci de minute in urma unei coliziuni intre doua autoturisme. ADI PICLISAN / MEDIAFAX FOTO

Potrivit unui studiu efectuat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în perioada 2013-2015 și dat recent publicității, cei mai periculoși șoferi din România sunt bucureştenii, constănţenii şi ieşenii. Studiul s-a concentrat pe frecvența și valoarea medie a daunelor, pe grupe de vârstă, puterea motorului și locul înmatriculării.

Potrivit studiului ASF, frecvenţa daunei este de 6,78% în cazul persoanelor fizice cu vehiculele înmatriculate în Bucureşti, 6,40% în cazul înmatriculărilor în Constanţa şi 6,27% pentru Iaşi în perioada 2013-2015.

În cazul Capitalei,una dintre explicaţii pentru frecvenţa daunei ar putea fi traficul aglomerat.
Frecvenţele minime ale daunelor s-au întâlnit în cazul înmatriculate în Harghita cu 2,84%, Covasna cu 3,15%, Sălaj cu 3,42%.

În cazul persoanelor juridice cele mai multe daune au fost întâlnite în cazul vehiculelor înmatricultae în Cluj, Ilfov, Iaşi, Galaţi, Dolj (peste 11%) iar cele mai puţine la cele din Călăraşi, Caraş Severin, Botoşani, Harghita, Hunedoara Covasna, Sălaj (între 6% şi 7%).

În Bistrița-Năsăud, frecvența daunei este de 4,53% în cazul persoanelor fizice și 10,11% în cazul persoanelor juridice.

Clasamentul pe judeţe de inmatriculare nu coincide cu dauna medie în funcţie de judeţ. Valoarea acesteia, pentru persoane fizice, a variat între 4.000-5.000 de lei (Argeş, Bucureşti, Cluj, Sibiu) şi 9.000-10.000 lei (judeţele Sălaj şi Suceava).

Un element interesant este faptul că maşinile cu motoare puternice au fost cele care au provocat cele mai multe daune de tip RCA.

In cazul grupelor de vârstă, tinerii provoacă cele mai multe accidente (sub 25 de ani) unde frecvenţa daunei a fost de 6,15% şi de 4,59% la cei de peste 40 de ani. Trebuie însă remarcat că tinerii sub 25 de ani şi cu maşini cu motorizări mici, de până în 1.200 centimetri cubi, au avut şi ei frecvenţe mici ale daunelor, comparabile cu celelate grupe de vârstă, adică 3,77%.

SPUNE-TI PAREREA