Întoarcerea la rețetele tradiționale și metodele de gătit fără ameliotratori și aditivi este noua tendință în ziua de astăzi. Bistrița-Năsăud și-a format deja o comuniatte puternică de producători locali care dau tonul în ceea ce privește produsele tradiționale.
Printre ei se numără și Cooperativa Zestrea, din comuna Chiochiș, păstorită de primarul Vasile Silași. Cu sprijinul primarului și eforturile localnicilor, aici se produce pâine autentică, după rețetele bunicilor, pâine coaptă în cuptor și dospită doar cu drojdie.
De Paște Cooperativa Zestrea va produce, pe lângă produsele obișnuite (pâine cu maia, cozonac, cocoradă,cornuri), pasca cu brânză dulce sau sărată.
Pentru comenzi ne puteți scrie un mesaj pe facebook sau la telefon:0743365623
Pentru creștini, pasca este cea mai importanta coptură rituală a Paștilor. Ea se face din făină de grâu de cea mai bună calitate, cernută prin sită deasă. Aluatul dospit se pune în tăvi speciale pentru pască, după care, de jur împrejur, se așează aluatul împletit din două sau trei sucituri, din aluat împletit, având la mijloc o cruce, și se lasă totul la crescut. În mijlocul tăvii se așează, apoi, brânză de vacă, pregătită cu zahăr, ouă, mirodenii și stafide. Peste brânză se face o cruce, din același aluat împletit, împodobită cu ornamente în formă de floare. Se unge totul cu ou și se coace în cuptorul încălzit.