Marșul pentru drepturile copiilor cu autism s-a desfășurat astăzi pe străzile din Bistrița. Marșul Revoluția Copiilor s-a desfășurat pe traseul: CRRA Micul Prinț (Str. Independenței nr. 79 – Bulevardul Independenței – str. Gării – str. Crinilor – Consiliul Județean), pe o vreme ploioasă.

La marș au participat zeci de oameni, printre care părinți și copii cu autism, dar și oameni solidari cu această acțiune. Aceștia au venit cu baloane albastre și cu pancarte cu mesaje de conștientizare.

Astăzi, 2 aprilie, este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

Copiii și părinții copiilor cu autism se confruntă cu multe probleme, din cauza sistemului de sănătate.

În 2017, în Bistrița-Năsăud s-au decontat servicii psihologice în valoare de 76 de lei, deși s-ar fi putut deconta servicii psihologice în valoare de 180.000 de lei. În tot acest timp, sute, mii de părinți bistrițeni au plătit evaluări psihologice, ședințe de logopedie, kinetoterapie, consiliere psihologică și terapii specifice pentru copiii lor în centre private și cabinete psihologice sau unități de stat.

În 2017, de serviciile centrelor de recuperare neuromotorie ale DGASPC BN cu o capacitate acreditată de 130 de locuri!, au beneficiat 328 de copii dintr-un total de 877 de copii cu dizabilități, din care 477 încadrați în grad de handicap grav. Cu toate astea, autoritățile locale susțin, în scris, că oferă TOATE serviciile necesare recuperării și integrării copiilor cu dizabilități în societate.

În școlile speciale din județ pline de cazuri sociale, adică de copii care ar putea fi integrați cu suport în învățământul de masă, dar pe care, din cauza sărăciei sau a resemnării părinții îi lasă acolo pentru că beneficiază de mâncare, hrană și internat, învață 750 de copii.

Restul de 127 de copii încadrați în grad de handicap fie sunt neșcolarizați, fie au sub trei ani, vârstă la care terapia de recuperare trebuie cu necesitate să fie intensivă și de cea mai bună calitate pentru ca acel copil să aibă o șansă la recuperare.

FĂRĂ ORAȘUL ALBASTRU  și FĂRĂ concursul școlar NEUROLIMPICS

Spre deosebire de anii anteriori, în 2018, datorită limitărilor impuse de modificările Codului Fiscal, evenimentele Orașul Albastru și Concursul Școlar pe tema Neurodiversității – NEUROLIMPICS, evenimente ce mobilizau sute de voluntari și încurajau integrarea elevilor cu autism în școli și grădinițe nu se desfășoară din lipsă de fonduri.

”Regretăm că rupem tradiția unor evenimente frumoase care uneau comunitatea bistrițeană, însă datorită instabilității financiare generată de modificările Codului Fiscal, datorită lipsei de fonduri și de perspective, am ales să ne concentrăm în acest an asupra copiilor și tinerilor cu TSA și să oferim familiilor acestora un îndelung așteptat moment de respiro în 2 aprilie. La cum stau lucrurile, riscăm să închidem centrul așa că în acest an avem alte priorități”. Și anume, supraviețuirea, lobby și advocacy pentru drepturi și strângerea de fonduri. În ultima lună, zeci de părinți au făcut adrese la Consiliul Județean, primăriile de domiciliu și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului prin care cer sprijinul autorităților. Până în prezent au primit următorele răspunsuri, parca trase la xerox:

De la Primăria Bistrița: aplicați la finanțări nerambursabile (care sunt atât de mici încât nu acoperă nici măcar un salariul pentru un psiholog). Municipiul Bistrița NU are în 2018 un centru de zi pentru copii cu dizabilități, un centru respiro pentru părinți sau un centru pentru adulții cu dizabilități. Nici nu oferă subvenții pentru organizațiile care oferă servicii sociale, ala cum prevede legea. Nici nu externalizează serviciile sociale pentru persoanele cu dizabilități organizațiilor private.

De la DGASPC BN: trimiteți copiii la centrele noastre de recuperare neuromotorie din Bistrița, Beclean și Năsăud unde avem toate serviciile necesare. Nu le au. Nu au nici specialiști în terapie comportamentală validată științific în autism, nici suficient personal în general. (Centrul de recuperare neuromotorie Bistrița al DGASPC are angajat un psiholog cu jumătate de normă, doi logopezi și doi kinetoterapeuti. Aceste centre ar trebui să deservească 877 de copii cu handicap, din care 477 cu grad de handicap grav si 110 cu autism. În total aceste centre au o capacitate  accreditată de 130 de beneficiari și sunt deservite de 3 psihologi, 3 logopezi, 4 kinetoterapeuti și 2 psihopedagogi. La 877 de copii cu dizabilități. În cursul anului 2017 au beneficiat de servicii în Centrul de recuperare neuromotorie un număr de 112 copii. Centrul de Recuperare neuromotorie Beclean a oferit servicii unui număr de 46 de copii iar în Centrul de recuperare neuromotorie din Bistrița au beneficiat de servicii 170 de copii. Toți cei 328 de beneficiari serviciilor de stat au primit, conform raportărilor oficiale ședințe bisăptămânale de o formă sau alta de terapie. Ce s-a întâmplat cu ceilalți 549 de copii cu dizabiliăți din Bistrița-Năsăud în 2017? Nu au primit nici un serviciu de la instituția care oferă toate serviciile necesare tuturor copiilor cu dizabilități în raport cu diagnosticul și și nevoile de recuperare?

 

De la Consiliul Județean: trimiteți copiii la școli speciale și adulții în centrul de la Beclean. În condițiile în care Consiliul Județean a fost 2 ani partener în proiectul pe fonduri norvegiene: Invățăm Impreună: ”Dezvoltare de strategii si politici pentru a acorda sanse egale copiilor aparținând grupurilor vulnerabile”, proiect care are ca scop exact incluziunea copiilor cu cerințe educative speciale în învățământul de masă.

Datele furnizate, precum și  tipurile de servicii oferite de instituțiile de stat sunt publice pe site-urile proprii. Capacitatea acestora de a furniza servicii adecvate pentru toate tipurile de dizabilități este sever insuficientă și inadecvată terapeutic persoanelor cu autism.

CENTRUL DE RESURSE ȘI REFERINȚĂ ÎN AUTISM MICUL PRINȚ BISTRIȚA

 

 

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA