Spitalul Județean Bistrița este dat ca exemplu, fiind considerat unul dintre cele mai moderne din țară, într-un reportaj realizat de Digi 24.

Unul dintre cele mai moderne spitale din ţară este cel din Bistriţa. Transformarea acestuia a durat 10 ani şi a costat 17 milioane de euro, bani europeni. Anul acesta, prioritatea este construirea unei noi unităţi de primire a urgenţelor, de trei ori mai mare decât cea existentă.

Și doctorii care profesează aici spun că au rămas la Bistrița datorită condițiilor.

Mihaela Albu s-a specializat în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă în Cluj şi Germania. Condiţiile din spitalul din Bistriţa au convins-o să îşi facă meseria aici.

 Mihaela Ioana Albu, medic specialist: Eu zic că dotările sunt la nivelul celor din Germania, posibil chiar mai sus din unele puncte de vedere, ca şi săli de operaţie. Mi-aş dori ca fiecare spital să aibă beneficiile pe care le avem noi aici în Bistriţa. Nu doar pentru medici, şi pentru pacienţi. 

Şi alţi medici au renunţat la marile centre universitare ca să vină la Bistriţa.

Bogdan Bumbu, medic specialist: Sincer, îţi dă şanse să îţi deschizi aripile şi să evoluezi în meseria asta. Dotările sunt extraordinare. Fără să ai ce îţi trebuie, nu poţi evolua… Adică rămâi la un nivel la care se întâmplau lucrurile acum 50 de ani. Nu are niciun sens!

Gabriel Lazany, manager spital: În lunile de vârf plăteam undeva la 350.000 doar pe clădirea asta la gaz. Asta însemană 3 miliarde jumătate în banii vechi. În condiţiile în care acum, după ce am făcut modernizările plătim udneva la 250.000. Eu nu sunt medic de profesie, sunt economist, iar părerea mea este că banii în sistem există. Eu nu cred că trebuie mai mulţi bani, cred că banii care există trebuie utilizaţi unde trebuie şi cu responsabilitate. Pentru că sunt multe lucruri care se fac în sistemul de sănătate inutile şi sunt multe care nu se fac.

Până acum s-au cheltuit 17 milioane de euro în transformarea spitalului. Aproape toţi banii au venit din proiecte europene şi au fost investiţi în cele mai bune dotări şi soluţii existente.

SPUNE-TI PAREREA