În timp ce părinții copiilor cu autism și alte tulburări psihice, copiii cu dizabilități și cei cu cerințe educative speciale plătesc evaluările psihologice periodice din buzunar, CJAS BN a decontat anul trecut servicii psihologice conexe actului medical în valoare de 76 de lei.

Ce sunt serviciile conexe actului medical?

– Servicii de evaluare psihologică, psihoterapie, logopedie și kinetoterapie.

Câte servicii poate deconta un psihiatru pediatru sau un neurolog pediatru pe zi?

– În medie 180 de puncte/zi, respectiv fie 6 evaluări psihologice, fie 6 ședințe de psihoterapie, fie 12 ședințe de logopedie, fie 12 ședințe de kinetoterapie.

Cine are nevoie de evaluare psihologică?

– Toți copiii cu tulburări de dezvoltare și alte tulburări psihice (tulburări de spectru autist, retard în limbaj, ADHD, tulburări emoționale, tulburări de comportament, alte forme de dezvoltare atipică, retard mintal, boli neurologice, boli rare, tulburări psihice, tulburări de învățare, copiii din sistemul de plasament, copiii din casele de copii, copiii încadrați în grade de handicap, copiii cu cerințe educative speciale etc.

Cine are nevoie de psihoterapie?

– Toți copiii cu tulburări de dezvoltare și alte tulburări psihice (tulburări de spectru autist, retard în limbaj, ADHD, tulburări emoționale, tulburări de comportament, alte forme de dezvoltare atipică, retard mintal, boli neurologice, boli rare, tulburări psihice, tulburări de învățare, copiii din sistemul de plasament, copiii din casele de copii, copiii încadrați în grade de handicap, copiii cu cerințe educative speciale etc.

Cine are nevoie de kinetoterapie?

– Copiii cu tulburări de spectru autist, copiii cu boli neurologice, copiii cu boli rare, copiii cu dizabilități fizice, copiii cu traumatisme fizice.

Cine are nevoie de logopedie?

– Copiii cu tulburări de dezvoltare și alte tulburări psihice (tulburări de spectru autist, retard în limbaj, ADHD, tulburări emoționale, alte forme de dezvoltare atipică, retard mintal, boli neurologice, boli rare, tulburări psihice, tulburări de învățare (dislalie, disgrafie, discalculie, balbism, pacienții cu boli neurologice cu afectare a limbajului etc.

Este unanim recunoscut faptul că persoanele cu autism din România nu au acces la servicii psihologice gratuite, nici la terapie de recuperare gratuită, nici la logopedie gratuită și nici la kinetoterapie gratuită decât sporadic, extrem de insuficient și mai ales în marile orașe unde există mai mulți medici psihiatri pediatri și neurologi pediatri care pot subcontracta aceste servicii prestate de psihologi și care pot fi decontate apoi din Fondul Național al Asigurărilor de Sănătate.

Un exemplu de județ în care nu s-au făcut până în prezent eforturi de decontare a serviciilor conexe actului medical este și Bistrița-Năsăud unde cei doi medici aflați în contract cu CJAS BN ar fi putut deconta în 2017 servicii psihologice în valoare de circa 180.000 de lei prestate de psihologi clinicieni, logopezi și kinetoterapeuți. Totuși, potrivit unei raportări a CJAS BN, aceștia au reușit performanța să deconteze servicii în valoare de 76 de lei.

Cu alte cuvinte, în 2017, CJAS BN ar fi putut deconta în Bistrița-Năsăud, conform legii și Contractului Cadru 2988 de evaluări psihologice pentru copiii cu nevoi speciale sau tulburări psihice, sau 2988 de ședințe de psihoterapie sau 5976 de ședințe de logopedie sau 5976 de ședințe de kinetoterapie pentru copiii cu tulburări din spectrul autist (care ar fi fost astfel GRATUITE pentru pacienți. Au decontat în schimb 2 ședințe de nu se știe ce.

Chiar exploatat la maxim, acest mecanism este insuficient și nu asigură terapia necesară recuperării copiilor cu autism, însă folosit înțelept, poate asigura cel puțin partea de evaluări psihologice gratuite pentru persoanele cu dizabilități nevoite în prezent să plătească aceste evaluări. Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț oferă anual în medie 100 de evaluări psihologice gratuite beneficiarilor cu tulburări de spectru autist.

Asociația Autism Europa Bistrița – Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț a adus această situație la cunoștința conducerii Spitalului Județean Bistrița instituție care, prin personalul de specialitate din Policlinica Bistrița, poate oferi aceste servicii, în cantitatea descrisă mai sus, copiilor cu tulburări psihice. În urma discuțiilor, directorul general Gabriel Lazany și directorul medical dr. Gabriela Deak – medic primar neurolog și-au exprimat disponibilitatea de a remedia situația și de a face demersurile necesare pentru ca în viitorul cât mai apropiat toți copiii cu tulburări psihice să beneficieze de servicii psihologice conexe actului medical gratuit, în limita permisă de lege.

Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț dorește să colaboreze cu autoritățile locale în vederea identificării de soluții pentru terapia copiilor cu autism și tulburări conexe în vederea eficientizării resurselor disponibile la nivel comunitar și a identificării de soluții optime pentru ca toți copiii cu tulburări de dezvoltare să aibă acces la un minim de servicii gratuite oferite de stat.

CENTRUL DE RESURSE ȘI REFERINȚE ÎN AUTISM MICUL PRINȚ

SPUNE-TI PAREREA