Un proiect în valoare de 5 milioane de euro, derulat pe o perioadă de 3 ani, finanțat din fonduri europene, a fost lansat astăzi oficial în comuna Rodna. La prezentarea proiectului au participat primarul Valentin Grapini, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, parteneri din cadrul proiectului și peste 300 de persoane, cetățeni ai comunei.

„Este un proiect care are rolul să schimbe, în totalitate, comunitatea și comuna noastră. De mâine, vom trece la treabă și vom implementa proiectul de 5 milioane de euro, pentru ca dumneavoastră să vă regăsiți fiecare în acest proiect. Este unul din proiectele pe care le-am scris, un proiect ambițios, care are să schimbe total comunitatea noastră, care are să ne unească, ca și comună, pentru că discutăm de toți locuitorii comunei Rodna, cei care o să fiți prinși în proiect și o să beneficiați de această finanțare europeană, care este binevenită”, le-a transmis primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, celor prezenți.

„Îmi place foarte mult cum sună titlul proiectului. Da, cred că toți cei care suntem de bună credință și avem minim de creștinătate în noi trebuie să fim solidari cu cei care au avut mai puțin noroc decât cei care au avut mai mult. E complicat, trăim într-o perioadă grea, pe care eu o înțeleg din ce în ce mai greu. Pentru că în sală sunteți și oameni din generație cu mine sau cu mai multă experiență. Dacă ne ducem cu 20-30 de ani înapoi, am vedea că viața era cu mult mai grea decât cea pe care o ducem astăzi, dar oamenii erau cu mult mai buni, erau mai solidari, existau soluții. Nivelul de trai, condițiile de viață s-au îmbunătățit an de an și noi am devenit mai răi, din păcate. La Consiliul Județean, avem două proiecte asemănătoare, Impact Lechința și Impact Teaca, în valoare de peste 12 milioane de euro. E extrem de complicat, proiectele nu sunt ușor de derulat, sunt ținte pe care UE le urmărește cu foarte mare atenție. Îl felicit pe Tinu Grapini, pe parteneri, pentru asumarea unui astfel de proiect, care nu este simplu, dar care, la final, va aduce beneficii consistente pentru Rodna”, a spus președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.

„Proiectul ne dă șansa să ajutăm familii întregi, de la cei mici la cei mari. Sunt echipe de specialiști, care îi ajută pe cei mici, mama poate fi ajutată să își găsească un loc de muncă, tatăl poate fi ajutat să își găsească un loc de muncă, persoana vârstnică din familie va fi ajutată. Copiii vor fi ajutați să aibă note bune, să nu nu abandoneze școala. Îmi doresc ca peste 3 ani, să fie o comunitate unită, să nu mai avem asistați sociali”, a spus Daniela Constantinescu, președintele Fundației „Sfântul Daniel” din Turda.

Proiectul cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman se numește „Rodna, măsuri integrate pentru o comunitate solidară” și este în valoare totală de 22.013.336 lei. Consiliul Județean a asigurat cofinanțare la proiect.

Partenerii proiectului sunt Fundația Caritabilă „Sfântul Daniel” Turda și Școala Profesională „Florian Porcius” din Rodna, beneficiar al proiectului fiind comuna Rodna.

Obiectivul proiectului este dezvoltarea comunitară și creșterea calității vieții comunei Rodna, prin asigurarea unei intervenții sociale în domeniile sociale relevante, respectiv în educație, ocupare, servicii sociale și socio-medicale, locuire și favorizarea accesului la informare privind drepturile sociale și cetățenești ale membrilor comunității.

Grupul țintă al proiectului este constituit de 600 de persoane marginalizate din comuna Rodna, dintre care 240 de etnie romă.

Astfel, 250 de copii vor fi sprijiniți în procesul educativ și 50 de părinți împlicați în activitățile educaționale, 300 de persoane vor fi implicate în vederea stimulării și ocupării pe piața muncii (150 de persoane de etnie romă și 120 de femei). Rezultate anticipate ale proiectului: 190 de persoane participante la cursuri de formare în domenii cerute pe piața muncii locală și subvenționate, 100 de persoane  integrate pe piața muncii, 100 de locuri de muncă subvenționate, 100 de persoane formate cu competențe antreprenoriale, 30 de afaceri subvenționate, 50 de persoane vârstnice spijinite prin furnizarea de servicii sociale integrate, 77 de persoane cu dizabilități sprijinite, 350 de persoane beneficiare de servicii socio-medicale de prevenție, 30 de locuințe îmbunătățite, 2 festivaluri locale privind toleranța și promovarea incluziunii sociale, 70 de tineri implicați în acțiuni de combatere a discriminării, 200 de persoane beneficiare de servicii sociale specifice și de informare cu privire la violența domestică.

SPUNE-TI PAREREA