O decizie controversată de la finalul meciului dintre Voluntari și Craiova l-a adus pe arbitrul bistrițean Mihai Marica în atenția lumii fotbalului.

Minutul 85 al meciului Voluntari – Craiova a produs una dintre cele mai bune şi mai greu de luat decizii din partea unui arbitru. Daniel Benzar a căzut de lângă portarul Craiovei, iar Marcel Bârsan, bine plasat, a dictat imediat penalty.

Aflat la peste 40 de metri distanţă de poartă, asistentul Mihai Marica a văzut ceva ce doar reluările TV cu super slow motion au clarificat: n-a fost fault, portarul a jucat mingea. Asistentul a intervenit şi i-a schimbat decizia „centralului”, iar Craiova a câştigat meciul şi cele 3 puncte. Decizia lui Marica a fost corectă. Vezi aici faza.

Mihai Marica a început arbitrajul la 17 ani, iar în viaţa extrasportivă e manager de vânzări la o sală de sport şi e căsătorit cu o instructoare de Kangoo Jumps.

Cine e tânărul Marica, pe care deja colegii l-au poreclit începând de vineri seară „sniperul arbitrajului românesc”? GSP îi face povestea, care a început în mai 1987, când a venit pe lume în Bistriţa Năsăud.

A absolvit Colegiul „Liviu Rebreanu”, 2002-2006, iar în timpul liceului a avut primele contacte cu fotbalul: era organizator la nivel local al Campionatului interşcolar. A început să şi arbitreze acele jocuri, dar când s-a ajuns la finala competiţiei, n-a mai fost lăsat să oficieze şi a fost anunţat sec: „Acum aducem doi arbitri de la AJF Bistriţa”.

A fost momentul care l-a determinat să se facă arbitru. Avea numai 17 ani, însă a fost nevoit să refuze prima lui delegare. Motivul? Trebuia să plece în excursie cu colegii de şcoală. După ce a terminat liceul, a plecat în Cluj, unde s-a înscris la Universitatea Babeş-Bolyai, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, profilul „antrenament şi performanţă sportivă”.

De 4 ani, Marica e căsătorit cu Ildiko, din Miercurea Ciuc, iar împreună au un băieţel de 1 an şi 4 luni. Mihai e manager de vânzări la o sală de fitness din Cluj: se ocupă de vânzarea de abonamente, clienți externi, oferte pentru companii etc. Soţia e instructoare de fitness, la o altă sală de sport din Cluj, unde „predă” Kangoo Jumps, scrie GSP.ro

CARIERA DE ARBITRU
– în 2004, la numai 17 ani, se înscrie la Şcoala de Arbitri
– în noiembrie 2008 primeşte prima delegare la Liga a 3-a: Cisnădie – Sănătatea Cluj 1-3
– în 2009 a arbitrat primul şi ultimul meci la centru: Zalău – CFR 2-2, în Campionatul Naţional U19
– la 23 de ani a fost la linie la primul meci de Liga a 2-a: FC Bihor – Gaz Metan Craiova 3-1
– în Liga 1 a debutat în martie 2014: Gaz Metan Mediaş – Corona Braşov 1-0
– în noiembrie 2015 a oficiat şi primul joc pe plan internațional: PSV Eindhoven – Wolfsburg, în UEFA Youth League. L-a avut coleg la tuşă pe Alexandru Cerei, „central” fiind Marius Avram

Eram foarte atent la fază, extrem de concentrat și am văzut printre picioarele jucătorilor că portarul celor de la Craiova atinge balonul cu talpa.

Practic a înțepat-o! Chiar dacă erau 40-45 de metri de locul unde mă aflam, am făzut faza perfect! Am văzut că arbitrul a dat penalty, dar m-am gândit că dacă am observat eu totul perfect ar trebui să-i spun că nu a luat decizia corectă. Era un coleg al meu pe care trebuia să-l ajut. Eram absolut convins că n-a fost penalty”, le-a explicat Marica tuturor.

SPUNE-TI PAREREA