Diabetul zaharat de tip 2 a fost subiect de dezbatere la Sinagoga din Bistrița, în această seară. Evenimentul a deschis seria unor dezbateri care au ca scop prevenția în domeniul sănătății, organizate de femeile social-democrate din Bistrița, în colaborare cu Organizația Municipală a PSD, la inițiativa dr. Ana Gabriela Seni Burduhos.

Dr. Ramona Ștefan, doctor în științe medicale, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice a prezentat „Diabetul zaharat, o problemă de sănătate publică mondială”. „În Bistrița-Năsăud, avem peste 10.000 de pacienți diagnosticați cu diabet zaharate de tip 2. Din păcate, pacienții se prezintă la medic când sunt deja simptomatici și au apărut complicații. Poate că o prevenție mai bună, prin caravane de informare, ne-ar ajuta să depistăm boala din timp”, a spus dr. Ramona Ștefan în cadrul prezentării. Pe lângă cauze și simptome, specialistul în diabet le-a dat celor prezenți și câteva sfaturi, de la nutriție până la stilul de viață activ.

Dr. Alina Filip, medic specialist endocrinolog, a susținut o prezentare cu tema: „Diabetul zaharat la granița dintre specialități”. În cadrul prezentării, dr. Alina Filip a vorbit despre hormonii de creștere la copii, despre sindromul cushing, despre osteoporoză și despre importanța monitorizării dezvoltării copiilor, folosirea sării iodate în alimentație și despre acromegalie.

La final, bistrițenii prezenți la eveniment le-au adresat mai multe întrebări celor doi medici specialiști.

La dezbatere au participat viceprimarul Cristian Niculae, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Vasile Puica, inspectorul școlar general, Camelia Tabără, președintele OFSD Bistrița, Ramona Salak.

SPUNE-TI PAREREA