Unul din 10 tineri a încercat cel puțin o dată să consume marijuana, sea arată într-un material publicat de DIGI24. Datele oficiale arată că vârsta de la care începe să fie consumat acest drog scade de la un an la altul și că sunt unii elevii care încep să fumeze chiar dacă nu au terminat clasa a 8-a.
DIGI24 a publicat și o hartă cu numărul mediu de frumători de canabis care ajung zilnic la urgență, conform unei statistici a Agenției Naționale Antidrog.
În Bistrița-Năsăud, se înregistrează între 1 și 4 cazuri, dar în județele „fruntașe“ se ajunge și la 25 de cazuri.
Cei mai mulţi sunt diagnosticaţi cu intoxicaţie după ce au fumat prea multă iarbă, dar alţii au ajuns cu simptome mai rele după ce au combinat canabisul cu alte substanţe interzise sau alcool şi medicamente. De obicei, tinerii consumatori urmăresc relaxarea în urma consumării acestui drog şi recunosc că fumează inclusiv la muncă.
Uneori, de la consumul de canabis la alte droguri nu este decât un pas. Aşa se face că la spital au ajuns şi tineri cu tulburări mentale şi de comportament sau chiar sevraj după ce au fumat iarbă şi a luat şi alte substanţe, se arată în raportul Agenţiei Antidrog. Consumatorii sunt, însă, de altă părere şi militează pentru beneficiile marijuanei.
Şi totuşi, efectele consumului de canabis pot fi mai nocive decât credem, atrag atenţia specialiştii. De exemplu, o persoană care a fumat marijuana şi se urcă la volan poate fi un pericol în trafic.
Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Antidrog: „Am avut cazuri în care conducătorii auto nu au oprit la culoarea roşie, nu au cedat prioritatea când aveau semnul de cedează trecerea şi aceste lucruri se înâmplă ca urmare a efectelor pe care îl produce consumul de canabis.”
Medicii spun că uneori consumatorii de droguri se feresc să ajungă la spital, din cauză că ar putea fi traşi la răspundere, însă consumul de stupefiante nu este incriminat în România, ci doar deţinerea în vederea consumului.