Orașul Academicienilor, Năsăud, are parte, de curând, de un proiect cinematografic inedit. Miercurea, o dată la două săptămâni, năsăudenii și nu numai, pot vedea o proiecție de film, la Casa de Cutură „Liviu Rebreanu“. Filmele sunt selectate dintre cele mai reușite pelicule din istoria cinematografiei. Astăzi, de la ora 19.00, rulează filmul Il Postino (Italia/1994),un film italian din anul 1994 regizat de Michael Radford.

Filmul spune o poveste fictivă în care poetul chilian Pablo Neruda se împrietenește cu un simplu poștaș, care învață să iubească poezia. Din distribuție fac parte Philippe Noiret, Massimo Troisi și Maria Grazia Cucinotta. Scenariul a fost adaptat de către Anna Pavignano, Michael Radford, Furio Scarpelli, Giacomo Scarpelli și Massimo Troisi după romanul Ardiente paciencia de Antonio Skármeta. În 1983, Skármeta a scris și regizat filmul “Ardiente Paciencia”, după care mai târziu, în 1985, a scris romanul cu același nume.

„Seară de film, fără popcorn, fără efecte speciale
Miercurea de la ora 19:00 (din două în două săptămâni, deocamdată), ne vom întâlni în sala mică a Casei de Cultura “Liviu Rebreanu” din Năsăud, pentru a savura unele dintre cele mai reușite pelicule din istoria cinematografiei.
În prim plan vor fi producțiile marilor regizori (Kubrick, Tarkovski, Lynch, Bergman, Anderson, Aronofsky, Kaufman, Ki-duk, etc.), capodopere ce au schimbat percepția asupra lumii sau chiar lumea însăși, filme care ne expun intreaga lume într-un personaj sau filme care pur și simplu pot transforma cel mai pragmatic om intr-un visător, filme cu mesaj, filme cult, care și-au pus amprenta asupra unor întregi generații.

“Relating a person to the whole world: that is the meaning of cinema.” – Andrei Tarkovski

După fiecare proiecție vom discuta puțin despre filmul urmărit, pentru a evidenția intențiile regizorului sau despre orice alte aspecte legate de cinematografie“, este descrierea făcută de organizatori, acestor seri de film de la Năsăud.

Proiectul este inmițiat de Casa de Cultură „Liviu Rebreanu“, condusă de Silviu Rus, în colaborare cu Asociația CUIAR.

„Scopul nostru este de a crea evenimente cu tenta culturala in zone cu potential scazut, pentru a mai reduce discrepanta dintre marile orase si orasele mici sau zonele rurale. Termenul CUIAR provine din limba occitană (dialectul gascon) și are sensul de “a gandi”.
Ca sursă de inspirație, ne-au sărit în ajutor lucrările lui Marcabru, poet și muzician (trubadur) din sec. al XII-lea, din sudul Franței. Asemeni poetului, vrem să promovăm adevaratele valori și virtuți, și să transmitem gânduri bune și folositoare pentru minte, corp și suflet.
Sperăm ca prin demersurile noastre și prin evenimentele pe care le vom organiza (conferințe, expoziții, concerte, festivaluri, lansări de carte, etc.) să contribuim la creșterea turismului cultural in zona Năsăudului, dar mai ales să încurajăm interacțiunea localnicilor cu persoanele participante provenite din diferite medii, încercand să reducem prăpastia dintre anumite categorii sociale, promovând toleranța și gândirea liberă, neîngrădită“, este prezentarea asociației.

SPUNE-TI PAREREA