După scandalul imens privind reputația renumitului profesor Mihai Lucan, acuzat de de delapidarea Institutului Urologic şi de Transplant Renal Cluj, mai multe amănunte au ieșit la iveală, în legătură cu transplanturile de rinichi.

Victor Socaciu și Alexandru Arșinel, artiștii care au beneficiat de transplaturi de rinichi acum câțiva ani, cu ajutorul profesorului Mihai Lucan, au iscat suspiciuni cu privire la faptul că ar fi beneficiat de tratament preferențial și nu au mai stat „la coadă“ pentru a aștepta un transplant.

În septembrie 2009, presa din România relata că Victor Socaciu a are patru rinichi, după ce i s-a făcut un transplant cu doi rinichi, de la o fetiță de 10 ani aflată în moarte cerebrală.
Acest caz a căpătat alte conotații, după scandalul din jurul urologului Mihai Lucan și au ieșit la iveală detalii cinice din domeniul afacerii cu organe.

„Cazul Socaciu e mai flagrant decât cazul Alexandru Arşinel, pentru că Socaciu a fost transplantat cu ambii rinichi ai unui copil de 10 ani, în condiţiile în care erau copii compatibili pe secţia Nefrologie Pediatrică”, explică Emanuel Ungureanu, fost angajat al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, cel care l-a denunţat pe faimosul urolog Mihai Lucan la DIICOT.

„Cei doi rinichi puteau salva vieţile a doi copii, verişorii Gabi şi Viorel Bora. Problema celor care nu erau transplantaţi? Fie că nu erau suficient de importanţi, fie nu aveau bani. Socaciu şi Arşinel nu aveau bani, dar ofereau imagine“, a mai spus Ungureanu.

Gabi și Viorel Bora erau doi copii din Bistrița-Năsăud, în vârstă de 17, respectiv 16 ani. Aceștia mergeau periodic la dializă în Cluj-Napoca, dar în vara anului 2014, și-au pierdut viața în urma unui tragic accident de ambulanță, în care a murit inclusiv șoferul ce îi transporta de ani buni pe aceeași rută.

Actual deputat USR, medicul Emanuel Ungureanu, a vorbit și despre controversatul transplant al lui Alexandru Arșinel.

Ungureanu susţine că fetiţa la care ar fi trebuit să ajungă rinichiul primit de Alexandru Arşinel este din Prundu Bârgăului și s-a salvat, după ce a plecat în Spania, unde şi-a făcut transplantul de care avea atâta nevoie pentru a-i fi salvată viaţa, după ce medicul român a condamnat-o practic la moarte.

„Organul trebuia să ajungă la o fată pe care o cheamă Ana Maria Galben, care este din Prundul Bârgăului, care a făcut între timp transplant în Spania, era compatibilitate de grupă. Sunt oameni de afaceri care au intrat în faţă, sunt politicieni care au făcut transplant cu prioritate şi care l-au sprijinit în momentele cheie, când erau probleme imediat era acoperit de această caracatiţă de tip mafiot”, spune Emanuel Ungureanu la Digi24.

SPUNE-TI PAREREA