GAL Federația pentru Dezvoltarea Zonei Rurale „Bârgău-Călimani“ a derulat, anul acesta, o amplă campanie de informare a populației privind accesarea fondurilor europene și a făcut anunțuri privind sesiunile de depunere a proiectelor pe mai multe domenii de intervenție.

Dintre comunele care sunt membre GAL „Bârgău Călimani“, cei mai mulți beneficiari sunt din comunele Budacu de Jos și Cetate, pentru sesiunile deschise în anul 2017.

Cea mai mare dificultate în aceesarea fondurilor europene pentru populație este situația neclară, în acte, a terenurilor și imobilelor pe care le dețin.

„Pentru populația care accesează masurile agricole, dar nu doar în cazul lor, cea mai mare problemă este cea a proprietății terenului/imobilului. Foarte multe suprafețe agricole, chiar dacă sunt folosite de cei care vor să acceseze fondurile europene, sau de cei cărora le-au fost arendate/date în folosință, cei care dețin terenul nu au un drept de proprietate reală asupra lor, sunt moștenite și nu este realizata succesiune, sunt în litigiu cu Statul român sau alte persoane etc.
Având în vedere condițiile de accesare, care solicită prezentarea unor documente care să certifice dreptul real de proprietate sau arenda/contract decomodat etc. autentificate la notar, o parte dintre potentialii beneficiari devin neeligibili“, a explicat Adina Chifor, manager GAL „Bârgău Călimani“.

Cele mai frecvente întrebări ale oamenilor, când vine vorba de proiecte, sunt„ce ne trbuie ca să luam banii?“. „Câte animale?“ , „Ce suprafețe?“.

„De la cei care sunt familiarizați deja cu procedurile, au mai avut proiecte sau au beneficiat de consultanță, primim intrebari legate de durata perioadei de implementare-monitorizare, întrebari specifice despre anumite condiții care trebuie îndeplinite, costuri, procent de co-finanțare etc“, a mai spus Adina Chifor.

În Bistrița-Năsăud, măsurile non-agricole – atât pentru agro-pensiuni, cât și pentru activități de producție și servicii, au avut parte de cele mai multe solicitări.

„Noi am avut depuse 7 proiecte și am putut finanța doar 5. Solicitări există în continuare pe aceste măsuri. Existp solicitare și pentru măsurile agricole, în special pentru cele adresate fermelor mici și tinerilor fermieri. Noi nu avem cuprinse în strategie aceste măsuri. Avem, în schimb, selectat spre finanțare, un proiect pe Măsura 6 – adresata exploatațiilor pomicole, suma alocată acestei măsuri fiind epuizată deja.

Avem doua măsuri pe care nu s-au depus proiecte :
– Măsura 2 – adresate procesării produselor agricole, care nu este foarte ofertantă, procentul de co-finanțare fiind unul mare : 30-50% ;
– Măsura 5 – Investiții în active fizice pentru exploatații agricole, o măsura care în PNDR este mult mai generoasă, beneficiarii putând accesa 2.000.000 euro. Deși, în timpul animarilor au fost multi beneficiari interesati de masura, unii care au venit cu proiectele in faza de conceptie sa ceara lamuriri, in final nu am primit nici un proiect“, a spus Adina Chifor.

În 2018 se va redeschide Măsura 5 – Investiții în active fizice pentru exploatații agricole și va stabili, în cadrul organelor de conducere ale GAL, unde se vor redistribui sumele rămase neaccesate.

SPUNE-TI PAREREA