Vine perioada bucatelor alese, a reîntregirii familiei, a caselor pline cu daruri, miros de cozonac și a clinchetului paharelor, însoțite de gânduri bune.

Gospodinele, cu siguranță știu cum să aducă bucuria-n farfurii, dar ca să fie masa, masă e nevoie să știi ce vin se potrivește cu sărbătoarea Crăciunului.

Așadar, Mihaela Ivan a stat de poveste cu un sommelier, Crisan Magdalena Beatrice și a publicat un intreviu pe blogul ei. 

Mihaela Ivan: Ce vin(uri) acompaniază bine bucatele tradiționale de Crăciun?

Crișan Magdalena Beatrice: Pe piața din România găsiți o selecție interesantă de vinuri din import dar și autohtone. Dat fiind aceste două categorii, îmi place să asociez un soi ca Feteasca Neagră sau Novac cu un preparat des întâlnit sau în legatură cu realitățile culinare din bucătaria românului. Ca de exemplu Cârnați afumați, Pomana porcului, Pâine de casă în cuptor sau Pârjoale moldovenești. Dacă tot promovam vinul românesc, atunci să punem pe masă bunătățuri din cele culese de regretatul Radu Anton Roman de prin bordeiele sărace ale Bărăganului, fie prin stânile Mărginimii și Maramureșului, fie în casele de stuf ale Deltei Dunării. Adică ce mănâncă omul pe acasă, însemnând  tradiție și artă culinară românească.

Dragilor asocierile trebuiesc făcute printr-o  mai mare  preocupare de promovare a vinului autohton în tandem cu gastronomia românească. De exemplu sarmalele sunt de cele mai multe ori foarte consistene, bogate caloric și se prepară mai ales în timpul sezonului rece. Pentru un astfel de preparat tipic sărbătorilor de iarnă, un vin ideal ar fi Negru de Drăgășani.

Șampania, spumantul, prosecco dry sau brut se pretează ca un excelent aperitiv de savurat înainte de luarea mesei, sau împreuna cu amuse bouche pe bază de peste și fructe de mare, icre de peste, legume sau chiar mezeluri fine ușoare.

Deserturile fie din zona de patiserie, fie cu fructe, caramel, ciocolată serviţi-le la finalul mesei cu vin dulce, Tămâioasă Românească, Muscat sau un Riesling Dulce.

Mihaela Ivan: Știm că este un trend al rose-urilor de tip Provence. Cu ce se asortează bine un astfel de vin?

Crișan Magdalena Beatrice: Cand ne gândim la variantele de vin Rose din import, inevitabil îmi vine în minte sortimentul ce provine din Sudul Frantei – Provence. Aici se obțin Rose-uri cu stiluri diferite, de la dulceag la fructuos, tipic țărilor din Lumea Nouă. Majoritatea sunt vinifcate din soiuri ca Grenache, Cinsault, Mourvedre și Syrah, uneori fiind adaugat și Rolle. Din punct de vedere al asocierilor, acest Rose este delicios alături de preparate pe bază de  specii comestibile de crustacee ca: racul comun, homarul, langusta, crabul și creveții. Apoi, dish-uri cu influență Mediteraneeană.

Mihaela Ivan: De unde recomanzi să-l achiziționăm?

Crisan Magdalena Beatrice: Cred ca deja vi s-a făcut poftă! Puteți să cumpărați măcar o sticlă de Rose din magazine specializate, aici va poate consilia personal pregătit în acest sens. O selecție complexă au si hipermarket-urile, recomand #Selgros, iar ca ultimă variantă si cea mai comoda, magazinele on-line, de exemplu http://www.beicevrei.ro

Mihaela Ivan: În întâlnirea noastră de la Castelul Bethlen Haller, ziceai că unele vinuri sunt mai greu de înțeles. Ai putea să recomanzi vinuri în funcție de vârsta degustătorului?

Crișan Magdalena Beatrice: Încep cu un pasaj din cartea Filozofia vinului, coordonata de Barry C. Smith: ’’Vinul este asemenea omului. Niciodată nu ştii până unde să îl respecţi şi când să îl dispreţuieşti, când să îl iubeşti şi când să începi să îl deteşti, de câtă generozitate este capabil şi când se transformă în demonBucuria vinului este oare mai intensă pentru un expert decât pentru un novice? Gustul vinului este determinat de ceea ce se află în pahar sau de ceea ce există în mintea degustătorului?
Concluziile trase de două persoane, după degustarea aceluiaşi vin, pot fi identice?
’’ se întreabă Jancis Robinson, o autoritate în domeniul vinului şi edi­toare a faimosului Oxford Companion to Wine.

Acestea fiind spuse pentru a va bucura cu adevarat de un anumit sortiment de vin trebuie sa tinem cont de experienta fiecaruia. Un novice este posibil sa nu savureze la adevarata valoare un Chablis Grand Cru, sugerez să testeze în primavară un Chablis tânăr.

În concluzie, cred că importantă este experiența degustătorului și nu neapărat vârsta acestuia. Un fin connoisseur va ști ce să recomande în funcție de fiecare persoana în parte.

Mihaela Ivan: Tot acolo, ai spus niște lucruri foarte interesante despre șpriț și aș vrea să știe și cititorii.

Crișan Magdalena Beatrice: Sprițul își are originea în Austria, se întâlneste în general în zonele care au avut influența Imperiul austro-ungar, dar și în nordul Italiei, chiar și în Germania. Potrivit Ghidului apelor minerale publicat de patronatul APEMIN, poti face combinații corecte între apa minerală și vin, doar dacă ții cont de câteva reguli.

„Nici un vin nu merită să pățească așa ceva. După atâta efort și grijă depuse, este păcat să fie amestecat cu altceva.“ spune si Philip Cox, unul dintre acţionarii de la Cramele Recaş.
Cei de AQUA Carpatica au apelat la Martin Riese din Los Angeles, expert în degustarea de apă, ce vorbește despre felul în care poți reliefa gustul vinului într-un șpriț. Acesta relateaza: “Secretul unui șpriț bun stă în echilibrul dintre vin, apă minerală și bule. O apă minerală de calitate, prin electroliții pe care îi conține și dioxidul de carbon natural, ce se menține chiar și în amestecul cu vinul, îi potențează aromele și ajută în același timp la hidratare.” Multi colegi de ai mei au zambit cand au aflat despre asocierea dintre apa + vin creata de acest brand. 

Mihaela Ivan: În încheiere, hai să spargem un mit. Spune-ne, de ce unele vinuri nu devin mai bune cu vârsta și care sunt acelea.

Crișan Magdalena Beatrice: Se crede ca vinul vechi este mai bun decât cel tanar, sau cu cât e mai vechi cu atât e mai bun. Din nou Jancis Robinson spune că, din experiența ei, doar 10% dintre vinuri câstigă ceva prin învechire pe termen mediu (sub 10 ani) și doar 1% dintre ele se îmbogățesc într-un fel la peste 10 ani. Un lucru care trebuie spus este ca niciunul dintre vinurile pe care le priviți în rafturile hypermarketurilor cu excepția unui Chateau bun sau a unui Chianti deosebit, nu se îmbunătățește cu timpul. Vinul este făcut pentru a fi băut, nu păstrat în bucătărie pentru a te putea lauda vecinilor cu “colecția” ta care de fapt se stinge încet. Totuși se va ține cont pentru cei care doresc să păstreze sticlele cu vin, de temperatură (12-18 Grade C), luminozitate ( la zero) și uniditatea din incaperea cu pricina (în jur de 70%).

Eu personal nu am o colecție de vinuri, însă am o colecție de amintiri frumoase în jurul vinului.

SPUNE-TI PAREREA