Polițistul care a împușcat mortal un tânăr de 25 de ani în cadrul unei misiuni la Sîngroz-Băi va fi cercetat de penal, într-un dosar deschis de procurori pentru omor, uz de armă fără drept şi lovire sau alte violenţe. Vă reamintim că polițistul a folosit arma după ce un coleg de-al său a fost atacat cu un obiect de fier de către un tânăr. Polițistul atacat a ajuns la spital cu o fractură de maxilar și mai multe leziuni, în timp ce tânărul care l-a lovit a murit. Polițiștii au intervenit pentru a aplana un scandal, în momentul în care au fost atacați.

„La data de 8 decembrie 2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunile de ultraj împotriva a doi agenţi de poliţie, omor, uz de armă fără drept şi lovire sau alte violenţe.Actele de urmărire penală efectuate până în prezent în cauză conturează indicii potrivit cărora, în seara de 8 decembrie 2017, în cursul unei intervenţii a organelor de poliţie pentru aplanarea unui scandal provocat la domiciliul unei persoane din localitatea Sîngeorz-Băi, jud. Bistriţa-Năsăud, a avut loc o altercaţie în timpul căreia s-au exercitat acte de violenţă fizică împotriva agenţilor de poliţie care s-au deplasat la faţa locului.

În acest context, unul dintre agenţii de poliţie, după executarea a două focuri de armă de avertisment, l-a împuşcat mortal pe unul dintre agresorii care iniţial a aplicat lovituri cu un corp dur, altui agent de poliţie, încercând să-l lovească cu un cârlig din fier și pe agentul de poliţie care a făcut uz de armă.

Astfel a fost rănită şi o altă persoană ce a intervenit în incident, respectiv mama agresorului.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, într-un comunicat de presă.

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual susţine că poliţiştii au acţionat legal în cazul de la Sângeorz-Băi, unde un bărbat care a atacat doi poliţişti a murit după ce a fost împuşcat de unul dintre aceştia, Coarnă precizând că tânărul era cunoscut ca o persoană violentă.

„Categoric au acţionat legal, au acţionat aşa cum trebuie să acţioneze şi cum prevede legea. Vedeţi ce înseamnă o patrulă din doi? Dacă nu era colegul, aveam probabil un alt poliţist mort. Atacatorul era cunoscut cu activităţi violente, mai avusese o cercetare pentru infracţiunea de ultraj, pentru care parchetul a renunţat la urmărirea penală, deci omului i s-a creat ideea că se poate. Era şi un pic consumator de droguri, de alcool, devenea violent. Toată comunitatea de acolo avea o problemă cu acest om. Poliţia a venit la un apel 112, unde el, cu o rangă, a atacat familia vecină. Poliţiştii, în opinia mea, au acţionat corect, legal. Eu am vorbit cu colegul meu de la Bistriţa, astăzi am angajat avocaţi în cercetarea penală, pentru că nimeni nu îi apără pe aceşti oameni, aici mă refer la doamna ministru Carmen Dan. Nu îi interesează ce se întâmplă cu aceşti oameni din punct de vedere juridic. Am trimis avocaţi acolo. Ancheta este obligatorie în acest dosar, e normal o anchetă, dar parchetul în opinia mea, va trebui să închidă dosarul, să-l claseze, pentru că există o clauză care înlătură caracterul penal al faptei. Practic, poliţistul a folosit pistolul în condiţiile legii”, a declarate Dumitru Coarnă pentru MEDIAFAX.

SPUNE-TI PAREREA