Au trecut aproape trei luni de când familia Tudurachi din Bistrița a rămas fără acoperișul și tavanului apartamentului în care locuiau, la mansardă, după ce vântul puternic din 17 septembrie 2017 le-a smuls, pur și simplu, învelitoarea locuinței. La câteva zile după eveniment, în sufragerie, bucătărie și dormitor, șiroia ploaia și situația lor era pusă undeva, pe o listă de așteptare, la primărie.
Doru, Ana, copilul lor care merge la școală și bebelușul care a venit pe lume la câteva zile după ce au rămas sub cerul liber, s-au mutat în locuința unor prieteni și nu au speranțe, încă, să se mute înapoi în casa lor, de Sărbători.
Situația lor ar fi rămas neobservată de autorități dacă nu ar fi fost mediatizată de către presă.
Caz incredibil în Bistrița! A rămas fără acoperiș deasupra capului chiar înainte să nască! În casă îi plouă cu găleata și copilul e pe drum (FOTO-VIDEO)
La doar o zi după ce publicația noastră a scris despre problema familei Tudurachi și a atras atenția asupra pericolelor construcțiilor ridicate în grabă, din materiale de proastă calitate, prefectului județului a părut că ia atitudine și s-a deplasat la apartamentul familiei, de pe strada Aviator Mihai Berbecariu.
Prefectul, alături de președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan au mers la fața locului și au inspectat zona. Prefectul a insistat, inclusiv, pe depistarea cauzelor care au dus la „distrugeri majore“ și a numit o comisie care să facă cercetări și să găsească un posibil vinovat. Iată mesajul Insituției Prefectului, transmis în data de 22 septembrie 2017.
În aceeași ordine de idei subprefectul județului Ciprian Ceclan-Oprea a inspectat, însoțit de șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență Bistrița Irinel Rad, locuințe afectate de furtună din cartierul Unirea și din apropierea municipiului Bistrița.
Din seara zilei de duminică s-au început localizarea, estimara și apoi evaluara pagubelor și centralizarea lor la nivel de comună și mai departe la Instituția prefectului, la nivel de județ și de aici la guvern.
Pentru că au fost mai puține și mai ușor de valorizat, pagubele la obiectivele socio-economice și culturale au fost finalizate mai repede și ieri, conform Hotărârii de Guvern nr. 673 din 21.09.2017, a fost acordată suma de 1.055.000 lei, pentru achitarea unor cheltuieli urgente în vederea înlăturării efectelor furtunii din data de 17.09.2017.
După cum se vede și din teren, acum continuă să se lucreze la evaluarea pagubelor făcute cetățenilor urmată de celelalte etape legale. Dincolo de ajutorul guvernamental, cel local și privat, rămân și ele un mod fericit de ajutor în situații limită.
Dincolo de fenomenele atmosferice aducătoare de necazuri, care trec și revin și lovesc uneori aproape sfidând orice logică, autoritățile statului, centrale și locale, caută să-și împletească eforturile ca să ajute oamenii afectați de calamități să poată să revină la normalitate“.
La câteva săptămâni după vizita oficială, publicația noastră a cerut, print-o adresă, concluziile la care a ajuns comisia numită de prefect. Răspunsul a fost unul destul de lung și elaborat, dar lipsit de vreo informație clară și lămuritoare:
În astfel de situații, conform Anexei1, art. 29 lit. i) din ordinul MAI nr. 1422/2012, Prefectul numește comisia alcătuită din specialiști pentru evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase. În acest sens prin Ordinul Prefectului nr. 230/19.09.2017 au fost numite comisii de evaluare la nivelul întregului județ.
Comisiile de specialitate numite de prefect verifică și validează rapoartele de evaluare finale efectuate la nivelul comitetelor locale de către comisii numite de primari.
Prin Dispoziția Primarului nr. 485/ 26.09/2017 a fost numită comisia de evaluare formată din Administrator public al municipiului, reprezentanți Direcția tehnică, reprezentanți ai Poliției Locale din cadrul primăriei Bistrița și reprezentanți ai Serviciului de protecție Civilă și Voluntariat pentru Situații de Urgență.
Prefectul județului a solicitat primăriei și Inspectoratului de Stat în Construcții să verifice dacă, la construcția blocului, s-a respectat proiectul și dacă acesta a fost întocmit și aprobat conform prevederilor legale. Totodată a solicitat primăriei identificarea unor soluții de sprijin a familiilor afectate.
În ceea ce privește datele referitoare la constructorul blocului, autorizația de construire și modul de respectate a documentațiilor de proiectare, vă informăm că nu fac obiectul comisiilor de evaluare a pagubelor produse. Aceste date sunt deținute de Primăria Muncipiului Bistrța, motiv pentru care, pentru mai multe detalii, în conformitate cu art. 24 din HG 123/2002, cu modificările și completărtile ulterioare, am transmis cererea dumneavoastră primăriei municipiului Bistrița, de unde veți primi răspuns.“
La scurt timp, am primit și răspunsul scurt și sec al Primăriei Bistrița:
„La adresa drumnavoastră referitoare la cererea doamnei Veronica Petruț vă comunicăm că blocul de locuințe de pe strada Aviator Mihai berbecariu la care faceți referire a fost construit de SC Auto Gama SRL, iar Autorizația de Construire necesară a fost eliberată după obținerea tuturor avizelor necesare“
Cu alte cuvinte, totul a fost foarte în regulă cu blocul căruia vântul i-a luat acoperișul și o parte din tavan și nimeni nu este vinovat că un om care mai are de plătit rate timp de 25 de ani pentru un apartament, locuiește acum, cu soția și copiii, la prieteni.
Doru Tudurachi, proprietarul apartamentului de pe Aviator Mihai Berbecariu spune că, încet, încet, cu ajutorul vecinilor, sponsorizări și donații, a început să-și refacă apartamentul.
„La început a fost greu să strângem bani de la vecini, până când și-au dat seama că nu avem ce face, pentru că apa se infiltra. Mai avem de lucru, sperăm să ne mutăm înapoi anul ăsta, dar încă nu știu“, a spus Doru.
Pentru reconstrucție, Tudurachi Doru a primit sprijin din partea președintelui Consiliului Județea, Radu Moldovan, și o sponsorizare din partea firmei Teraplast. Întrebat dacă se va simți în siguranță când se va muta înapoi în apartament, el a spus că firma pe care a contractat-o pentru reparații a refăcut structura de rezistență și a făcut ceea ce, de fapt, trebuia să facă tocmai constructorul blocului.
El a făcut și o reclamație la Protecția Consumatorului, împotriva firmei care a construit apartamentul. Cazul a fost pasat Inspectoratului de Stat în Construcții, care, spune Doru Tudurachi, s-a adresat administrației blocului , și nu constructorului, pentru a cere o expertiză tehnică.
El a mai spus că, în mod normal, blocul ar fi trebuit să aibă doar șase etaje, și nu opt. Faptul că blocul are două etaje în plus le-a creat probleme cu presiunea apei, probleme care nu au putut fi soluționate de Aquabis, pe motiv că ridicarea etajelor suplimentare este ilegală.
Totuși, nici constructorul și nici personalul responsabil din cadrul primăriei Bistrița nu au fost trași la răspundere pentru neregulile privind blocul de pe strada Aviator Mihai Berbecariu și proprietarii s-au conformat cu ideea că trebuie să-și refacă locuința cu ajutorul pe care l-au primit și să plătească ratele în continuare. Niciun om care a suferit pagube material în urma furtunii din 17 septembrie din Bistrița-Năsăud nu a primit despăgubiri de la Guvern, iar primarii care au primit sesizări de la persoane afectate sunt sfătuiți să se adreseze Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială pentru a se face, mai întâi, anchete sociale privind cazurile.