În prag de mare sărbătoare, acum, când se împlinesc  99 de  ani, de când la Alba Iulia, în ziua de 1 Decembrie 1918, s-a desăvârșit  cel mai însemnat act din istoria poporului român, elevii Școlii  Gimnaziale ,,Lucian  Blaga’’, Bistrița au demarat un amplu proiect  educațional sub denumirea  ,,Mândria de a fi român’’.

Coordonat de d-na prof.înv.primar Tocianiuc Gabriela  împreună cu celelalte cadre didactice din școală printr-o varietate de activități educative și-au propus să ofere elevilor un cadru propice pentru a cunoaște, a ști, a prețui, dar și pentru a continua valorile culturale, primite moștenire de la străbuni.

În acest sens, în următoarele luni, elevii școlii vor fi invitați ca prin activitățile la care vor participa să cunoască atât evenimente importante din istoria locală, cât și națională,dar și să se familiarizeze  cu resurse folclorice nenumărate, precum și cu tradițiile și obiceiurile pitorești care oglindesc viața strămoșilor.

Școala oferă cel mai prielnic cadru pentru a face cunoscut elevilor,,comorile’’poporului românesc prin metode specifice, atât în cadrul curricular,cât  și extracurricular.

Prezentarea   proiectului s-a făcut  într-un cadru festiv la care au participat elevi, părinți, cadre didactice, cât și   conducerea  școlii prof. Cosma Mihai și prof. Săsărman Marinela. După o scurtă   prezentare  Power Point în care au fost surprinse cele mai importante evenimente din 1 Decembrie  1918, profesorul de istorie al școlii, Pop Marius, a subliniat încă o dată importanța acestei zile pentru noi, românii.

Din suita activităților din cadrul proiectului face parte și activitatea  dedicată eroilor locali. Astfel d-na bibliotecar Clapa Mariana a prezentat volumul de carte ,,Povestiri  și legende ale eroilor locali’’ scrisă de domnul profesor Nicoară Vasile.

Elevii, dar și părinții au fost invitați  astfel să afle ,,Legenda  imnului  național  Deșteaptă-te,române!’’ scrisă de Andrei  Mureșanu.

Însuflețiți  de spiritul  solemn al momentului  elevii clasei a IV-a B, coordonați de prof.înv.primar Tocianiuc Gabriela, îmbrăcați  în frumosul  port românesc   au susținut un program artistic cu cântece și poezii dedicate momentului.

Evenimentul s-a încheiat  în aplauzele părinților și oaspeților prezenți la manifestare , și urările de ,,La mulți ani, România!’’

În  articolele următoare vom reveni cu însemnări și imagini pe marginea activităților care fac parte din proiectul educațional menționat.

Prof. înv. primar Gabriela Tocianiuc 

DSC_6208

DSC_6226

SPUNE-TI PAREREA