În prag de mare sărbătoare, acum, când se împlinesc 99 de ani, de când la Alba Iulia, în ziua de 1 Decembrie 1918, s-a desăvârșit cel mai însemnat act din istoria poporului român, elevii Școlii Gimnaziale ,,Lucian Blaga’’, Bistrița au demarat un amplu proiect educațional sub denumirea ,,Mândria de a fi român’’.
Coordonat de d-na prof.înv.primar Tocianiuc Gabriela împreună cu celelalte cadre didactice din școală printr-o varietate de activități educative și-au propus să ofere elevilor un cadru propice pentru a cunoaște, a ști, a prețui, dar și pentru a continua valorile culturale, primite moștenire de la străbuni.
În acest sens, în următoarele luni, elevii școlii vor fi invitați ca prin activitățile la care vor participa să cunoască atât evenimente importante din istoria locală, cât și națională,dar și să se familiarizeze cu resurse folclorice nenumărate, precum și cu tradițiile și obiceiurile pitorești care oglindesc viața strămoșilor.
Școala oferă cel mai prielnic cadru pentru a face cunoscut elevilor,,comorile’’poporului românesc prin metode specifice, atât în cadrul curricular,cât și extracurricular.
Prezentarea proiectului s-a făcut într-un cadru festiv la care au participat elevi, părinți, cadre didactice, cât și conducerea școlii prof. Cosma Mihai și prof. Săsărman Marinela. După o scurtă prezentare Power Point în care au fost surprinse cele mai importante evenimente din 1 Decembrie 1918, profesorul de istorie al școlii, Pop Marius, a subliniat încă o dată importanța acestei zile pentru noi, românii.
Din suita activităților din cadrul proiectului face parte și activitatea dedicată eroilor locali. Astfel d-na bibliotecar Clapa Mariana a prezentat volumul de carte ,,Povestiri și legende ale eroilor locali’’ scrisă de domnul profesor Nicoară Vasile.
Elevii, dar și părinții au fost invitați astfel să afle ,,Legenda imnului național Deșteaptă-te,române!’’ scrisă de Andrei Mureșanu.
Însuflețiți de spiritul solemn al momentului elevii clasei a IV-a B, coordonați de prof.înv.primar Tocianiuc Gabriela, îmbrăcați în frumosul port românesc au susținut un program artistic cu cântece și poezii dedicate momentului.
Evenimentul s-a încheiat în aplauzele părinților și oaspeților prezenți la manifestare , și urările de ,,La mulți ani, România!’’
În articolele următoare vom reveni cu însemnări și imagini pe marginea activităților care fac parte din proiectul educațional menționat.
Prof. înv. primar Gabriela Tocianiuc