Tinerii care au spart seiful unei firme din Bistrița, de unde au furat 610 000 de lei şi bijuterii în valoare de aproximativ 2 000 de lei și-au aflat sentința la finalul lunii trecute.

Cei doi tineri au fost condamnați de Tribunalul Bistrița la închisoare cu suspendare. Conform sentinței, B. A. M., unul dintre tineri, a primit 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. Acesta urmează a respecta, pe durata termenului de supraveghere de 3 ani, următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bistriţa-Năsăud, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

De asemenea, tânărul este obligat să urmeze un program de reintegrare socială și să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității, în cadrul Primăriei Bistrița sau în cadrul Primăriei Șieu Măgheruș.

În cazul celuilalt inculpat, sentința este următoarea: „În baza art. 396 alin.1 Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul G. O.-F. pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin.1 art. 229 alin. 1 lit. b, c şi d alin. 2 lit. b Cod penal, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare. În baza art. 396 alin.1 Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul G. O. F, pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin.1 art. 229 alin. 1 lit. b Cod penal, cu aplic.art.77 lit.a Cod penal, la pedeapsa de 1 an închisoare. În baza art. 38 alin. 1 Cod penal, constată că faptele au fost comise în forma concursului real, iar în temeiul art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care va adăuga sporul obligatoriu de 4 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă finală de 2 ani şi 10 luni închisoare. Conform art. 91 Cod penal rap. la art. 92 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului, sens în care stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani”.

Condamnatul urmează a respecta pe durata termenului de supraveghere de 3 ani următoarele măsuri de supraveghere : să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bistriţa-Năsăud, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. De asemenea, acesta este obligat să urmeze un program de reintegrare socială și să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității, în cadrul Primăriei Bistrița.

O mare parte din suma furată a fost recuperată, iar restul banilor urmează să fie recuperați după ce se va vinde apartamentul pe care cei doi tineri l-au achiziționat la scurt timp după furtul din februarie 2017.

„Tribunalul obligă inculpaţii, în solidar, să plătească părţii civile suma de 35.000 euro, sau echivalentul în lei la data plăţii, cu titlu de daune materiale. Se admite acţiunea civilă formulată de partea civilă (n.r. firma bistrițeană) şi obligă inculpaţii, în solidar, să plătească părţii civile suma de 10.351 lei, cu titlu de daune materiale. Constată că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă pentru alte sume de bani, prejudiciul fiind recuperat în rest. Constată că persoana vătămată T. I. (n.r. patronul firmei), nu s-a constituit parte civilă în cauză, prejudiciul de 2810 lei fiind recuperat până la suma de 2730 lei”, se arată în sentință.
De asemenea, se confiscă de la inculpaţi diferenţa de 80 lei, câte 40 de lei de la fiecare. Constată că persoana vătămată M. T. D. (n.r. – fiica patronului) nu s-a constituit parte civilă, deoarece şi-a recuperat prejudiciul. În baza art.404 alin.4 lit.c Cod de procedură penală, menţine măsura asiguratorie a sechestrului asigurator asupra bunului imobil apartament situat în Bistriţa, Bistriţa- Năsăud, achiziţionat de către inculpatul G. O. F, prin intermediul martorului S. M, instituit prin ordonanţa procurorului din data de 21.02.2017, prin care s-a dispus notarea inscripţiei ipotecare asupra apartamentului imobil în cauză, comunicată la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud.

S-a pus sechestru și pe celelalte bunuri cumpărate de cei doi tineri din banii furați: 3 telefoane mobile și 3 ceasuri.

SPUNE-TI PAREREA