Peste 1000 de oameni, din țări de pe tot mapamondul, au fost prezenți la Bistrița timp de două zile, în același timp, la Campionatul Mondial de Culturism și Fitness. Într-o țară și într-un județ ai căror oameni, timp de 20 de ani, i-au înjurat pe politicieni că nu le-au făcut drumuri, dar au arătat că, de fapt, nu doar drumurile ne alungă turiști.

De data asta, politicienii și oficialitățile au făcut tot posibilul să le fie bine străinilor, dar, din cauza unor oameni, poate dintre cei care înjură sistemul, străinii au plecat cu un gust amar. Sau răciți că n-au avut căldură în camere. N-a mirat pe nimeni când președintele Federației Române de Culturism s-a plâns de condițiile nasoale din hotelurile și pensiunile bistrițene. Știm toți că, în afară de câteva, majoritatea oferă servicii de toată jena și unele ar trebui închise.

E inadmisibil să nu ai căldură sau apă caldă și să te numești hotel, într-o țară europeană. Ba mai mult, să fii și nesimțit și să mărești “din burtă”, prețurile pe care le ai pe site-uri, știind că vin mulți sportivi și n-au unde să se cazeze. Și astea, sunt doar problemele “light” care au fost spuse, oficial, după eveniment. Unii sportivi au trăit momente rușinoase care, poate, din jenă, n-au fost spuse oficial. Și nu înțeleg de ce.

Ținând cont că s-au dat bani grei pentru cazare și masă, președintele CJ, președintele Federației sau oricare din organizare, aveau tot dreptul să facă publice numele hotelurilor care și-au bătut joc de clienți. Și apoi să facă plângeri la OPC sau la alte organe de control. Pentru că nu-i corect ca, după o competiție la care, de la oficialități până la Poliție, Jandarmi, pompieri sau ziariști, toți și-au dat mâna pentru a ieși un eveniment impecabil și, din cauza unor nesimțiți, unii străini pleacă cu o impresie proastă despre Bistrița.

În ultima perioadă, am tot auzit despre harta turistică, despre turist în Bistrița-Năsăud, despre aplicații care să aducă turiști. Sunt locuri superbe în Bistrița-Năsăud, sunt locuri de cazare unde poți petrece zile de vis, dar sunt foarte multe locuri unde serviciile sunt execrabile. Și nu-s politicienii de vină că n-au făcut drumuri și nici lipsa promovării. N-ai nevoie de aplicație, cu o pagină de Facebook și câteva sute de euro, îți faci reclamă la pensiune în toată lumea. Problema sunt serviciile care lasă mult de dorit.

În urmă cu ceva timp, am fost, cu niște prieteni din alte județe, la o pensiune celebră din județ. Nu ne-a deranjat prea tare drumul până acolo, deși sunt câțiva kilometri de drum de țară, dar compensează cu peisajul superb. Servirea a fost însă sub orice critică. Deși camerele nu sunt chiar ieftine, nu aveau căldură suficientă în restaurant și oamenii mâncau cu gecile pe ei. Nu aveau nici suficient personal, aveai mult de așteptat după mâncare, care, de altfel era foarte bună. Doar că, din cauza frigului și a nervilor cauzați de timpul de așteptare prea mare, nu-ți mai tihnea, s-o zicem pe românește. Nu știu a cui a fost vina și nici nu mă interesează, dar n-am mai călcat pe acolo de atunci și nici nu cred c-o să mai mergem degrabă, pentru că e inacceptabil să stai în frig, două zile, într-un loc unde mergi să te simți bine și cheltui bani.

Un alt exemplu e la o pensiune de lângă Căianu Mic, unde, tot din cauza servirii foarte proaste, multă lume n-a mai fost a doua oară, deși locul arată foarte bine și s-a investit mult în afacere. În Bistrița, sunt multe localuri și restaurante care și-au pierdut clienți din cauza serviciilor proaste. Până acum, nemulțumirile astea s-au păstrat la nivel local, oamenii știau că în localul X e servire proastă sau bună, dar, cu ocazia asta, ni s-a dus peste hotare vestea de mari ospitalieri ce suntem.

E păcat că unii hotelieri de bună credință au de suferit din cauza celor care și-au bătut joc de oaspeții noștri, la fel cum e păcat că n-au pus străinii poze pe Facebook cu condițiile din camere și să-și dea check-in la hotelurile cu pricina. Poate așa, măcar îi prindea rușinea pe cei care și-au umplut buzunarele în două zile și s-au comportat ca niște oameni de joasă speță.

SPUNE-TI PAREREA