Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an, în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet, cu sprijinul Organizației Mondiale de Sănătate (OMS).

Cu această ocazie, mai multe evenimente vor avea loc în Bistrița. Dr. Ramona Ștefan, Dr. Carmen Sas, Dr. Ioana Cozma și Dr. Iulian Rotariu, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și a tinerilor voluntari de la Școala Postliceală Bistrița vor organiza mai multe puncte de recoltare a glicemiei în Bistrița: la Kaufland (orele 10-11), Selgros (orele 11-12), Hotel Coroana (ora 12.00).

La ora 12.00, la Hotel Coroana, se vor organiza prezentări susținute de medicii diabetologi.

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Federației Internaționale a Diabetului. A devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluției 61/225 la 20 decembrie 2006. Diabetul constituie de mult timp un domeniu de preocupare pentru OMS, iar relațiile oficiale între OMS și FID datează din 1957.

Data de 14 noiembrie este, totodată, ziua de naștere a fiziologului și farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secreția internă a pancreasului și a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu și a însemnat miracolul salvării unui număr enorm de vieți omenești în ultimii 80 de ani.

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.

Conform datelor Federației Internaționale de Diabet, la nivel mondial, numărul persoanelor afectate de diabet se apropie de 400 de milioane, iar anual, în rândul acestora se înregistrează 5 milioane de decese.

SPUNE-TI PAREREA