Germania, Olanda, Belarus, Estonia, Japonia, Egipt, Spania, Africa de Sud, Grecia, Brazilia… sunt doar câteva dintre ţările care au reprezentanţi, în aceste zile, la Bistriţa, la Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness – Juniori şi Masters.

Nicio altă activitate, de orice fel, nu a mai adunat străini din atâtea ţări din lume, la Bistriţa. Hotelurile şi pensiunile din Bistriţa sunt fully booked şi multe din judeţ, zona Colibiţa şi Tihuţa sunt ocupate cu străini. Şase fotografi şi cameramani oficiali, plus cei ale ziarelor şi televiziunilor surprind momentele evenimentului transmis în direct de TVR HD. O întreagă desfăşurare de forţe la Sala Polivalentă din Bistriţa.

Sala, aproape plină. Probabil că sunt mulţi peste 1000, doar că oamenii vin şi pleacă, intră şi ies, în funcţie de sportivii pe care îi urmăresc.

Concursul a început în jurul orei 11.00 iar la 17.30 a avut loc deschiderea oficială.

E trecut de ora 17.00. Agitaţie mare. În primele rânduri, în sală, oficialităţile, la mese. Alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, urmăresc competiţia viceprimarul Cristian Niculae, prefectul Ovidiu Frenţ, şeful Finanţelor – Cristian Parasca. Roxana Ciuhulescu prezintă concursul şi e, într-o oarecare măsură, imaginea competiţiei pentru români, fiind o figură cunoscută pentru iubitorii sportului. Pe scenă urcă, cu pancarte, reprezentanţii fiecărei din cele 56 de ţări, pentru parada oficială. Apoi, pe rând, oficialităţile judeţului, preşedintele Federaţiei Internaţionale, preşedintele Federaţiei Române sunt chemaţi pe scenă. Se intră în direct pe TVR HD. “Welcome to Bistrita-Nasaud”… începe clipul de promovare a judeţului şi a competiţiei, în care, timp de vreo 3 minute, apar imagini spectaculoase cu Colibiţa, Tihuţa, echipa de handbal, Bistriţa, Munţii Rodnei, meşteşuguri şi cam tot ce avem mai bun de le prezentat străinilor.

Momentul solemn al deschiderii este dat de intonarea Imnului Naţional al României. Ascultând vocea mezzosopranei invitate special, ca pe marile stadioane, cei din sală au format drapelul României, cu cartonaşe în roşu, galben şi albastru, ridicate deasupra capului.

Se trece la discursuri. Mai întâi preşedintele Radu Moldovan, care aminteşte de cele două recorduri cu costume populare realizate anul acesta, fâcând legătura cu cel de-al treilea, pe care îl batem acum, când am reuşit să adunăm cei mai mulţi participanţi la un Campionat Mondial de Culturism şi Fitness pentru juniori şi masters. Nu-i reprezentantul Guiness Book în sală, dar rămâne un motiv de mândrie pentru Bistriţa. Şeful CJ nu uită nici de Centenarul Marii Uniri, care va avea loc în 2018.

Urmează, la cuvânt, viceprimarul Cristian Niculae, care, vizibil emoţionat, vorbeşte despre sănătate prin sport, despre “cel mai important eveniment sportiv organizat vreodată în oraşul nostru”.

Preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Gabriel Toncean, le urează succes sportivilor, dar în special sportivilor români prezenţi în competiţie. Ultimul la cuvânt e Rafael Santonja, preşedintele Federaţiei Internaţionale. “Sportivii au posibilitatea de a-şi întâlni competitorii în spiritul competiţiei şi, de asemenea, de a cunoaşte cultura românească”, spune Santoja în discursul său.

Fiind o competiţie, sunt premiaţi şi cei care au pus umărul, într-un fel sau altul, la organizare. Radu Moldovan primeşte medalia de aur, în timp ce viceprimarul Cristian Niculae primeşte medalia de argint, din partea preşedintelui Santonja. Cele două instituţii au contribuit financiar pentru organizare, fiind alocaţi 300.000 de la Consiliul Judeţean şi 50.000 de la Primăria Bistriţa.

După deschidere, încep să urce sportivii pe scenă. Competiţia continuă, până seara târziu.

Duminică, în ultima zi a campionatului mondial, la Bistrița sunt așteptați ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu.

SPUNE-TI PAREREA