Viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae, a explicat ce se întâmplă cu lucrările din oraș, din ce cauză se sparg străzile și care este motivul pentru care durează atât de mult reparațiile. Explicațiile viceprimarului vin în urma unui editorial publicat pe ObservatorBN. Conform viceprimarului, lucrările sunt absolut necesare, pentru a înlocui intrastructura de apă, canalizare, gaz și curent electric aflată într-o stare avansată de degradare. Cristian Niculae spune că aceste lucrări vor mai dura aproximativ 3 ani și că se fac pe fonduri europene. De asemenea, costurile cu reparațiile străzilor sunt suportate de furnizorii de gaz, apă și electricitate.

Cristian Niculae: Pot să vă spun că în ultimii doi ani, 2016 și 2017 s-au executat lucrări de reabilitare a rețelelor de gaz pe 83 de străzi din Bistrița. Deci 83 de străzi au fost sparte. E normal să fie nemulțumiri din partea cetățenilor, și noi suntem nemulțumiți că tot spargem străzile, dar, dacă nu intervenim la reabilitarea rețelelor, rețele care sunt vechi de 30-40 de ani, vom da autorizații de spargere pentru intervenții la avarii. Acele rețele, fiind vechi, se strică foarte des. Vă pot spune că în ultima iarnă am eliberat peste 200 de autorizații de spargere, pentru a se remedia avarii produse la rețelele de gaz, electricitate și apa – canal. Cred că aceste lucrări vor mai dura 3-4 ani.

S-a încercat să se lucreze, să se refacă toate rețelele de pe o stradă, dar programele de investiții a furnizorilor de apă-canal, electricitate și gaz nu s-au putut corela, banii sunt pe fonduri europene și oricât s-a încercat, nu s-a putut să se lucreze în același timp la toate rețelele de o o stradă.

Rep: Cine le reface?

Cristian Niculae: Furnizorii de utilități refac rețelele pe fonduri europene. Reparația străzilor se face tot de furnizori. Fiecare furnizor are obligația să ia legătura cu o firmă specializată în asfaltări și să refacă asfaltul.

Rep: Dar durează cam mult până se refac după ce se sparg… Titulescu e spartă de o lună.

Cristian Niculae: L-am întrebat pe domnul primar de ce nu se poate asfalta din bordură în bordură, dar în multe cazuri costurile cu asfaltarea sunt mult mai mari decât costurile de reabilitare a rețelelor. N-am fost niciodată de acord cu spargeri acolo unde se poate fora…. De ce durează așa de mult? Titulescu e spartă de o lună. Mi s-a explicat de executantul lucrării că până ce nu se face proba de presiune a întregii instalații, până ce nu e făcut fiecare branșament… degeaba e pusă magistrala, degeaba sunt făcute traseele secundare, dacă fiecare branșament de la fiecare imobil nu este făcut, pentru a se face proba de presiune. Sunt niște pași care trebuie făcuți. Am insistat la constructor să termine până la sfârșitul lunii noiembrie, să intrăm în iarnă cu toate străzile asfaltate.

Rep: Sunteți mulțumit de cum arată străzile după ce le asfaltează?

Cristian Niculae: Dacă ar fi după mine, aș cere să se facă asfaltare din bordură în bordură. S-ar putea să mergem să se asfalteze până la mijlocul străzii. Cred că în unele cazuri s-a dat soluția asta, de asfaltare a sensului care se sparge.

Rep: De ce nu puneți polițiști locali să dirijeze traficul în zonele aglomerate?

Cristian Niculae: Am tot auzit acest lucru. De ce nu este Poliție Rutieră? Poliția Locală, cu 80 de oameni, nu poate să facă și acest lucru. Din păcate, numărul de polițiști locali care sunt în stradă este în jur de 40, restul sunt personal de la birouri, inspecția în construcții. Constat că tot mai mult este solicitată Poliția Locală, la tot felul de evenimente, meciuri de handbal, campionatul mondial de culturism, evenimente ale Primăriei….

Rep: De ce tot autorizați să se monteze cortul pe pietonal?

Cristian Niculae: Eu, anul trecut m-am exprimat că nu sunt de acord cu montarea cortului acolo, anul trecut, cu ocazia evenimetului Toamna Aurie. Acum îl vom monta lângă Sala Polivalentă, este Campionatul Mondial de Culturism și sper să găsim o altă soluție, să îl montăm în altă locație… în parcare pe Grănicerilor de exemplu sau la LIDL, în zone mai bune, pentru a nu mai bloca circulația în centru. Eu nu am fost de acord cu decizia asta, dar nu sunt singur în Primărie și asta a fost decizia care s-a luat.

Rep: Veniți cu mașina la serviciu… Stați mult în trafic?

Cristian Niculae: Vin cu mașina la serviciu și nu stau în trafic aproape deloc, pentru că vin dimineața înainte de 8.00 și plec după ora 17.00, după ora 19.00, când traficul nu este așa de aglomerat. Probleme mai mari sunt pe Bulevardul Republicii, consider că în municipiul Bistrița nu se circulă chiar așa de greu ca în marile orașe, unde într-adevăr traficul este infernal. Avem o problemă pe strada Lucian Blaga, de aceea vom lua în administarea noastră acea porțiune pentru a face intervenția de semaforizare absolut necesară și un sens gioratoriu la intrarea pe centură.

Rep: Ce le transmiteți oamenilor care sunt nervoși și înjură Primăria pentru lucrările din oraș?

Cristian Niculae: Că în Primărie sunt oameni care vor să facă lucruri bune. Când am venit aici la Primărie ne-am asumat că putem fi și înjurați, dar dacă în următorii trei ani voim face lucruri bune, sunt convins că tot noi vom administra Primărie în continuare.

SPUNE-TI PAREREA