Bistrița, orașul în care angajații de la Primărie, de la gaz, de la apă și de unde vreți voi, îi fac viața un chin dacă ești șofer. În ultima perioadă, toate forțele universului parcă s-au aliat să-ți facă viața un coșmar dacă ești șofer în Bistrița. Mai urmează să vină autoritățile să-ți taie cauciucurile, că să nu mai poți circula cu mașina prin oraș.

Aproape că nu e zi în care să nu se facă vreo lucrare sau să nu fie închisă vreo stradă. Un utilaj care blochează ieșirea de pe una dintre străduțele care fac legătura cu Titulescu a făcut, într-o zi, o coadă de șoferi nervoși. În altă zi, se sparge asfaltul și e închis traficul pe Delavrancea, străduța care face legătura dintre Republicii și Dornei, în altă zi se închide total traficul pe Dornei și pe Șincai, pentru niște acțiuni la care participă trei cetățeni.

Azi, mă sună un prieten să-mi spună că a stat o jumătate de oră în trafic pe Republicii și că nu înțelege unde au dispărut tot polițiștii de la rutieră și de la Locală. Zice că a sunat la Poliție, dar nu i-a răspuns nimeni. Îi transmit să mai încerce la primar, la viceprimari, la administrator, la consilieri…

Exemplele pot continua, pentru că fiecare zi în traficul din Bistrița e o aventură. Nu mai înțelegi cine, ce și de ce sparge toate străzile, pe care nu le mai face nimeni cum au fost, nu mai înțelegi cum și unde să mai parchezi și de ce au pus un cort în centru, pentru un târg care putea fi foarte bine organizat în Heidenfeld sau la Sala Polivalentă.

Trăim într-un haos total, într-un oraș care e administrat de prea mulți șefi, ale căror număr de idei sunt invers proporționale cu eficiența administrativă. Degeaba alocăm atâtea resurse și atâta energie pentru o pârtie, dacă se topește zăpada până ajungem cu mașina la ea. Degeaba am decimat pădurile pentru tone de hârtie cu proiecte gen linii verzi, când singurul verde pe care-l vede omul de rând e de la nervii de care are parte din momentul în care iese din casă.

Nu zice nimeni că-i ușor să administrezi un oraș cu 70.000 de oameni, în care numărul mașinilor crește de la o zi la alta. Dar, dacă ai adunat atâtea minți luminate, mai nou și plătite regește, se prespune că ar trebui să vii măcar cu câteva reguli de bun simț, de genul: marcăm străzile noaptea, nu udăm florile din intersecții la ora 12.00 sau punem un polițist să dirijeze circulația, în loc să-l detașăm la dat amenzi pentru parcări.

 

SPUNE-TI PAREREA