Sute de credincioși s-au adunat astăzi la Slujba de Liturghie, la Biserica care poartă Hramul “Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. Slujba a fost oficiată de un important sobor de preoți. Au slujit împreună părintele Cristian Lupșan și părintele Dănilă Solovăstru din Ilva Mare, părintele Daniil Ureche, părintele Marian Șteopoaie și părintele Mircea Prunduș din Măgura Ilvei.

La slujbă au participat vicepreședintele Consiliului Județean – Vasile Puica, primarul comunei Ilva Mare – Alexandru Anca, viceprimarul comunei Ilva Mare – Octavian Cicșa, primarul din Poiana Ilvei – Ioan Scridonesi, viceprimarul din Măgura Ilvei – Iosif Petru Bora.

La slujbă au luat parte și măicuțele de la Mănăstirea “Schimbarea la Față”. După slujbă, credincioșii au participat la o agapă frățească, la căminul cultural din localitate.

Biserica din Ilva Mare a fost construită în anul 1885 și poartă Hramul “Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. Preotul paroh este Cristian Lupșan, iar în parohie slujește și părintele Dănilă Solovăstru.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 26 octombrie.

Sfântul Dimitrie s-a născut în Tesalonic, din părinți de neam bun și dreptcredincioși. Tatăl său, guvernator al Tesalonicului, fiind creștin în ascuns, după multe rugăciuni împreună cu soția sa la Maica Domnului și la Mântuitorul Hristos, a dobândit un fiu, pe Sfântul Dimitrie.

Când copilul a ajuns la vârsta la care să poată cunoaște și să înțeleagă adevărul, l-au dus părinții în casa lor de rugăciune, o cămăruță din palat, ascunsă și, arătându-i sfintele icoane, i-au arătat icoana adevăratului Dumnezeu, Care a făcut cerul și pământul, și icoana Născătoarei de Dumnezeu. Aici chemând în taină un preot și pe câțiva creștini, prieteni ai lor, au botezat pe fiul lor în numele Preasfintei Treimi.

După moartea tatălui său, Sfântul Dumitru a fost chemat de împăratul Maximian (286-305) și numit în locul acestuia, încredințându-i-se Tesalonicul, cu porunca de a-l curăța de creștini.

Nu numai că Sfântul Dimitrie a încălcat acest ordin, dar odată întors în cetate a început să propovăduiască Evanghelia. În scurt timp, i s-a făcut cunoscut împăratului că Dimitrie este creștin și pe mulți îi aducea la credința sa, lucru pe care auzindu-l acesta, s-a mâniat și a dorit să meargă în cetatea Tesalonicului să vadă cu ochii săi.

Întorcându-se biruitor după o luptă în părțile de răsărit ale imperiului, Maximian a ajuns și la Tesalonic. Aici l-a chemat în fața sa pe guvernatorul cetății, Sfântul Dimitrie, care stând înaintea împăratului, cu mare îndrăzneală a mărturisit că este creștin.

A fost închis, iar în ziua de douăzeci și șase a lunii octombrie, au intrat ostașii în temnița în care Sfântul Dimitrie fusese aruncat și găsindu-l stând la rugăciune, l-au omorât cu sulițele. Întâia suliță cu care a fost lovit a fost în coasta dreaptă, în locul în care a fost împuns și Hristos pe cruce, Sfântul Mucenic Dimitrie suferind în acest fel moarte martirică.

Creștinii au luat în noaptea următoare trupul Sfântului Mucenic și l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o bisericuță în care se săvârșeau multe minuni. În această bisericuță a intrat prefectul Iliricului, Leontie, și în timp ce se ruga, s-a vindecat de o boală care îl chinuia de multă vreme. Pentru acest fapt, Leontie a mulțumit lui Dumnezeu și Sfântului Mucenic Dimitrie și a zidit o biserică mai mare și mai frumoasă în locul celei dintâi.

Când s-a săpat temelia pentru această construcție au fost găsite moaștele Sfântului Dimitrie, care izvorau mir bine mirositor, în așa fel încât toată cetatea a fost umplută de mireasmă. De aceea, i se mai spune Sfântului Mucenic Dimitrie și Izvorâtorul de Mir.

Edificiul paleocreștin original există și astăzi și face parte din site-ul Monumentelor Paleocreștine și Bizantine din Tesalonic, aflându-se pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO, din anul 1988, conform “Viețile Sfinților”.

Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic adăpostește moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care este și ocrotitorul orașului.

SPUNE-TI PAREREA