Topul firmelor, un eveniment ajuns la cea de-a 24-a ediție, care celebrează anual succesul firmelor care prosperă în Bistrița-Năsăud, s-a desfășurat aseară la Hotel Metropolis. În completarea bufetului festiv și a atmosferei high-class, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Vasile Bar, organizatorul evenimentului, a furnizat și câteva cifre economice. La ora actuală, la Registrul Comerțului sunt înregistrate 8987 de firme active, iar din cele 7771 care au au depus bilanțul contabil, 5987 au cifra de afaceri mai mare de un leu. Cu alte cuvinte, 77% dintre firme încă nu au murit.
526 de firme sunt companii cu participare de capital străin. 130 sunt firme cu capital italian, iar 100 cu capital german, cea mai mare investiție din județ fiind cu capital german. 2376 de firme cu corespuns exigențelor Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, dintre care, 904 au și intrat în acest prețios top întocmit de instituția menționată.

Radu Moldovan: „Statul român nu este prietenos cu mediul de afaceri

La eveniment au luat parte reprezentanți ai companiilor din Bistrița-Năsăud, dar și mai multe oficialități: deputatul PMP, IOnuț Simionca, deputatul PSD, Daniel Suciu, președintele PNL Bistrița-Nsăăud, Ioan Turc, care este și directorul Registrului Comerțului Bistrița-Năsăud, prefectul județului, Ovidiu Frenț, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan. De asemenea, a fost prezent și Ștefan Guzu, român originar din Poiana Ilvei, primarul comunei Ivenack din Germania, alături de un oficial german.

Radu Moldovan i-a felicitat pe oamenii de afaceri din Bistrița-Năsăud pentru eforturile lor și pentru riscurile pe care și le asumă.

„Sunt onorat să fiu prezent în această seară la invitația Camerei de Comerț și Industrie, la cel mai important eveniment festiv al mediului de afaceri. Aș vrea să vă spun un foarte mare mulțumesc, să vă mulțumesc tuturor pentru tot ceea ce faceți pentru județul Bistrița-Năsăud, pentru oamenii acestui județ și cred că, sigur, eu o să pot să aplaud mai puțin că am microfonul în mână, dar, din partea noastră, a celor care vremelnic ocupăm diferite poziții în instituțiile publice, meritați toată aprecierea și respectul pentru riscurile pe care vi le asumați, pentru eforturile pe care le faceți, pentru ca economia județului să fie premiantă. Și când spun lucrul ăsta, nu-l spun gratuit… Avem companii care sunt lider de piață, cum este Leoni, Rombat, grupul de firme Teraplast, cum este Raal și, sigur, multe altele, care ocupă primul loc, chiar dacă fac parte dintr-un județ mic. Și chiar dacă, în România, balanța comercială este negativă, datorită dumneavoastră, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, ne putem mândri cu o balanță comercială pozitivă. Exporturile sunt mai mari decât importurile, cu peste 100 de milioane de euro, lucru pentru care vă felicit și vă asigur de tot respectul și de tot spijinul pe care autoritățile locale îl pot oferi. De asemenea, atât cât mai putem, la nivel local, eu cred că am făcut eforturile necesare să vă sprijinim. Din păcate, rolul nostru este mai mic în sprijinirea în mod direct a activității dumneavoatră. În schimb, tot ca informație, pentru că suntem la momentul informării dumneavoastră, aș vrea să vă spun că investțiile publice în județul Bistrița-Năsăud, lucru pe care noi îl gestionăm, în ultimii cinci ani, se apropie de un miliard de euro. E o sumă care nu e foarte mică, pentur un județ ca Bistrița-Năsăud“, a spus Radu Moldovan.

Radu Moldovan a mai amintit și de lipsa infrastructurii, la nivel național, și de atitudinea neprietenoasă a statului român, în raport cu mediul de afaceri.

„Sunt de acord că România arăta altfel, afacerile dumneavoastră arătau altfel, dacă am fi avut în anii ’90 un vizionaR… sau măcar în anii 2000, care să rezolve problema acută a României care este infrastructura. Din pcăate, și după 27 de ani trebuie să vorbim cu regret de aceas rețea de autostrăzi pe care sper să o prindem în viață. Eu încă sunt optimist. Știu că sunt multe greutăți, trăiesc între dumneavoastră, am contacte permanente cu dumneavoastră, am încercat, punctual, aoclo unde am putut, să spriin, și o să o fac în continuare, dar, încă, din păcate, statul Român nu face ceea ce ar trebui să facă. Din păcate, încă statul român nu este prietenos cu mediul de afaceri, nu este parteneri cu mediul de afaceri, așa cum ar trebui să fie. Și spun cu foarte mare regret acest lucru“, a mai precizat el.

SPUNE-TI PAREREA